Ontspanning voor zeer gevoelige personen

29-04-2020

Bijna elk leven wordt op de een of andere manier geraakt door de COVID-19-pandemie. We beleven ongekende tijden als gemeenschap, land en wereld.
Als een zeer gevoelige persoon (HSP) voel je je ongetwijfeld hard getroffen door alles wat er om je heen gebeurt.
Gezien hoe je HSP-hersenen zijn bedraad, is het volkomen logisch als je het nu moeilijk hebt.
Dit is waarom:
De belangrijkste kenmerken van het zijn van een zeer gevoelige persoon zijn:

  • Diepte van verwerking,
  • Empathie,
  • Bewustzijn van fijnheden
  • En een neiging tot overstimulatie.

Deze maken je bijzonder kwetsbaar voor hoge niveaus van stress, paniek en angst tijdens de Corona-uitbraak.
Om nog maar te zwijgen van het feit dat velen van jullie al de helpers en luisteraars binnen je vriendenkring, familie, of beroep zijn. Je helpt al gauw mensen om zich beter te voelen. Maar ondanks je inspanningen kun je ze niet helpen om zich beter te voelen. Je voelt alleen hun stress door de voortdurende en steeds veranderende crisis waarmee we worden geconfronteerd.
Je bent overweldigd. Je voelt alles. Je draagt ​​nu het gewicht van zoveel anderen. Geen wonder dat je zo moe bent en je angstig voelt.

Gezien deze algemene aspecten van het zijn van een HSP (hooggevoelig persoon), is het essentieel dat je gedurende deze periode extra goed voor jezelf zorgt.
Goed voor jezelf zorgen is op dit moment geen luxe (dat is het nooit), maar een sociale verantwoordelijkheid zodat je zo geaard mogelijk kunt blijven.
We weten niet zeker wat ons te wachten staat, dus we moeten ervoor zorgen dat we op dit moment ons meest toegeruste en veerkrachtige zelf zijn. (Vergeet niet dat je gevoelig én sterk tegelijk kunt zijn!)
Als we voor ons gevoelige zelf zorgen, kunnen we behendig reageren op de crisis in plaats van overweldigd te worden door angst en paniek.

Daarom deel ik 7 zelfzorgstrategieën voor zeer gevoelige mensen (HSP) tijdens de Coronavirus:

1. Beperk blootstelling aan media over de uitbraak, inclusief nieuwsbronnen, televisie of sociale media.

Kijk slechts 1 à 2 keer naar nieuwsberichten of informatieve programma's of maak je er van tijd tot tijd helemaal vrij van. Vanwege je diepgaande verwerking en hoge mate van empathie, zullen verontrustende nieuwsverhalen bijzonder belastend zijn voor je zenuwstelsel. Hoewel het op dat moment misschien niet veel lijkt, voegt elk "extra nieuwsbericht" gewoon extra stress toe aan je systeem.
Na verloop van tijd zal dit je zowel fysiek als emotioneel afzwakken - waardoor je je overweldigd voelt door angst, gevoelloosheid of hulpeloosheid - als je dat al niet zo voelt.

Het is prima om je even af te zonderen, zelfs voor grotere tijdsblokken, gewoon om jezelf geaard te houden. Ik beloof je dat het nieuws er echt nog zal zijn als je weer terugkomt uit je afzondering.
Als je ervoor kiest om deel te nemen aan sociale media, breng dan je balans aan met opbeurende inhoud. Het is vooral belangrijk om berichten te vermijden die bedoeld zijn om opruiend te zijn of om angst of paniek te veroorzaken. Als het te moeilijk is om het scrollen te stoppen, overweeg dan om nieuws- of sociale media-apps (tijdelijk) van je telefoon te verwijderen. Je kunt ook tijdslimieten instellen of een app gebruiken die bepaalde sites gedurende een vooraf bepaalde periode blokkeert.

Wanneer je de blootstelling aan nieuwsbronnen begint te beperken of te vertragen, zal dit in het begin ongemakkelijk zijn. Dat is volkomen normaal. Geef het gewoon wat tijd om te slagen. Terwijl je geest en lichaam tot rust komen, zul je blij zijn dat je bent weggegaan om perspectief te krijgen. Zelf volgde ik eerst 2 -3 maal daags de liveblog van de NOS. Ik was bijna dagelijks in tranen van alle nood, en tragische berichten. Dit raakte me tot op het bot. Zo werkt dat nu eenmaal bij HSP's. Dag in dag uit voelde ik me doodmoe. Uiteindelijk heb ik me een weekend afzijdig gehouden van de liveblog en het was een verademing. Inmiddels heb ik daar een volle week aan toegevoegd en ik kom nu iets meer tot rust. Ik beperk me nu tot het avondjournaal en de persconferenties. Ik voel me nu wat meer ontspannen.


2. Concentreer je op wat je wel kunt controleren.

Hier is een belangrijk feit over zeer gevoelige mensen: je bent van nature bedraad om je alle mogelijkheden in te beelden en voor te stellen. Is het gek dat je dan door een wereldwijde pandemie wordt verlamd door angst?
Als je het nieuws of sociale opmerkingen leest, is het grootste gevoel voor velen onzekerheid. En terecht. Scholen sluiten. Sportseizoenen zijn opgeschort. Reizen is voorlopig van de baan. De schappen waren ineens leeg in de winkel. Aantal IC plekken moesten halsoverkop toenemen
Je geest wordt overspoeld met vragen: hoe lang gaat dit duren? Welke impact heeft dit op de economie? Wanneer kunnen mijn kinderen terug naar school? Heb ik straks nog een baan om naar terug te keren?

In deze tijden moedig ik je aan om je te concentreren op wat je wél kunt beheersen. Dit kan inhouden hoe je reageert op je emoties, met wie je praat over je gevoelens (of juist niet) en welke nieuwsbronnen je gebruikt. Het kan gaan om het beheersen van kleine keuzes, zoals wat je draagt, wanneer je kookt, wat je leest of wanneer je met je hond loopt, om zo meer rust en dosering aan te brengen.

Zelfzorg oefening: Stel een timer in van 5 minuten. Schrijf alles op wat je nu kunt regelen. Blijf schrijven, zelfs als je niets kunt bedenken. Je hart zorgt vanzelf voor de juiste ingeving. Deel deze lijst met iemand die het gemakkelijk kan zien, of wil je het voor jezelf houden, zet het dan op je telefoon voor een snelle referentie, voor wanneer je je zorgelijk of overbelast voelt. Zo heb je altijd een backup om op terug te vallen of om je gedachten te veranderen.

3. Breng tijd buiten door of in de natuur. (wees creatief zijn als je dat niet kunt.) De natuur is ongelooflijk helend en aardend voor de meeste zeer gevoelige mensen. Hoewel we de vereisten voor sociale afstand in acht moeten nemen, kun je mogelijk een wandeling maken, in een park zitten of een fietstocht maken zonder anderen in gevaar te brengen.

Als je je in quarantaine bevindt, misschien ivm een hoger risico, en je je huis niet kunt verlaten, overweeg dan creatieve manieren om jouw 'natuur'-oplossing thuis te realiseren, zoals:

  • Breng tijd door in de zon in je tuin, op je balkon of bij je raam.
  • Geef speciale aandacht aan je planten in je tuin, op je balkon of in huis en zorg ervoor dat je bewust hun kleuren en texturen waardeert.
  • Luister met gesloten ogen naar het geluid van regen, of misschien heb je een kleine fontein in je tuin.
  • Neem een ​​bad of douche met geuren uit het bos, zoals cederhout of dennen.
  • Gebruik oordopjes en een app met natuurgeluiden om je een natuurimpressie te geven.

4. Wend je tot je huisdieren.

Onze geweldige huisdieren doen normaal al zoveel voor ons gevoelige zenuwstelsel. Het is geweldig om je juist nu te wenden tot deze harige vrienden. Overweeg deze met huisdieren doordrenkte zelfzorg strategieën:

  • Geef je huisdier wat extra knuffeltijd. Herinner ze eraan hoe geliefd ze zijn.
  • Als je thuis werkt, aarzel dan niet om een ​​werkplek in te stellen waar je huisdier naast je kan kruipen.
  • Maak, ter onderbreking, een extra ommetje met je hond.
  • Uit je diepste angsten en zorgen aan je huisdieren. (Echt!) Ze zullen niet oordelen.
  • Maak tijd vrij om met je huisdieren te spelen. Het is goed voor jullie allebei!

5. Maak nieuwe routines om jezelf te aarden.

Als je dagelijkse routine volledig is verstoord door deze crisis, voel je je onrustig en gedesoriënteerd. Dan is het tijd om een ​​nieuwe routine te creëren, ook als je het huis niet uit kunt.
Benut de kracht van routine om rust en zekerheid te creëren. Een routine hoeft niet spectaculair te zijn. Je kunt je verbinden aan gewoonten zoals:

  • Elke dag op hetzelfde tijdstip op te staan.
  • 10 Minuten mediteren of een (ontspannend) boek lezen bij het ontwaken.
  • Eten op vaste tijden,
  • Of misschien kan het de bereidheid zijn om je telefoon een uur voor het slapengaan uit te zetten.

Ik nodig je uit om nu even te pauzeren en drie dingen op te schrijven die je kunt doen bij het ontwaken en voor het slapen gaan, om je dag vanuit een gecentreerde plaats te beginnen of te beëindigen. Dit kan zijn lezen, het bed opmaken, een instrument bespelen, in je dagboek schrijven een paar (yoga) oefeningen of met je kinderen spelen. Overweeg om ook routines te maken met je partner of je gezin. Denk aan gezamenlijk ontbijten (als je dat nog niet deed), een gezamenlijke wandeling na het eten. Of een balletje trappen met de kinderen.

6. Hou je vast aan het goede.

Wat je ook zoekt, je zult het vinden. Als je zoekt naar nieuwsbronnen of verhalen over het negatieve, zul je het vinden. Maar als je naar het goede zoekt, zul je het ook vinden.
Er zijn veel verhalen die de kracht van de menselijke geest in crisis weergeven. Van mensen die naar de winkel gaan voor ouderen/risicogroepen, tot de Italianen die in quarantaine zingen, er zijn overal verhalen over hoe de menselijke geest zich openbaart tijdens deze wereldwijde crisis.

Er zijn vast ook mogelijkheden in je eigen leven te vinden. Misschien kom je door je tijd thuis weer dichter tot je partner, of kun je een nieuwe taal leren, een instrument leren, je welzijn verbeteren, een online cursus volgen tbv je bewustzijn (!) of je prioriteiten opnieuw beoordelen. Je hebt tijd om aan je dagboek te werken of je huis te ordenen. Je bedrijf kan creatief worden in hoe het services kan verschuiven naar meer online-gebaseerde oplossingen.

Wij blijken creatiever dan ooit. Ik denk dat 2020 het jaar van de creativiteit is. Als ik kijk hoe mensen tot geweldige oplossingen komen. Waar was deze creativiteit voorheen, dat het zo moest worden afgestoft? Hoe bijzonder is het dat al deze kwaliteiten ineens opbloeien?
Onthoud dat we altijd vinden wat we zoeken. Hoewel we het wereldwijde lijden en de crisis niet kunnen negeren, moeten we erkennen dat een toestand van grote angst voor een langere periode, je tot het inzicht brengt, dat je de pandemie niet ineens kunt veranderen. Gebruik dat prachtige gevoelige brein om nu, midden in de crisis, het goede te omarmen.

7. Beperk de tijd die je besteedt aan het praten met anderen over de uitbraak.

Het is echt moeilijk om de uitbraak op dit moment niet het belangrijkste - en enige - gespreksonderwerp te laten zijn. Maar net zoals onszelf te veel blootstellen aan nieuwsverhalen en sociale media over het corona virus belastend kan zijn, geldt hetzelfde voor gesprekken met anderen.
Als een zeer gevoelige persoon is het belangrijk om te kunnen verwerken wat je voelt, met iemand die empathisch en niet-veroordelend zal zijn. Helaas kun je, gezien je diepe gevoel en behulpzame karakter als HSP, ook degene zijn waar veel mensen naar toe gaan als ze een luisterend oor nodig hebben, waardoor je geen plek meer hebt om je gedachten en gevoelens te delen.

Het is prima om grenzen te stellen aan anderen om je tijd te beperken om over de uitbraak te praten. Overweeg deze verklaringen te gebruiken:

  • "Laten we vijf minuten praten over Corona en daarna wil ik van onderwerp veranderen en je vertellen over.... dit nieuwe recept dat ik heb geprobeerd"
  • "Laten we nu even stoppen met praten over de Corona crisis. "Waar geniet jij nu van op televisie?"
  • "Ik hoor dat je je nu echt zorgen maakt. Ik ook. Laten we even de tijd nemen om te praten over iets dat ons juist kan opbeuren, in plaats van het vergroten van onze zorgen."
  • "Ik ben nu ook overweldigd door al het nieuws. Laten we ons concentreren op hoe we voor onszelf zorgen in deze heftige tijd."
  • "Ik beperk mijn blootstelling aan media tijdens de Corona uitbraak. Kunt je wachten met het sturen van artikelen tot de volgende dag/week?"
  • "Het lijkt erop dat het nieuws je echt raakt. Heb je een coach of iemand anders die je kan helpen dit te verwerken?"

Er zijn veel andere manieren waarop je zelfzorg kunt beoefenen in deze onzekere tijd.
Ik deel een paar andere ideeën die het vermelden waard zijn:

  • Maak contact met anderen via videochat of beeldbellen.
  • Ontdek hoe je anderen kunt helpen.
  • Wees lief voor jezelf.
  • Oefen meditatie, yoga of andere rustgevende activiteiten.
  • Stuur weer ouderwets brieven ipv apps aan dierbaren die geïsoleerd zijn vanwege quarantaine, of die vanwege reisbeperkingen niet naar huis kunnen. Het hoeft geen kommer en kwel te zijn om je te ontlasten, het schrijven zelf geeft je al de mogelijkheid om jouw spanning te verlichten en je verblijdt iemand anders met een leuke brief.
  • Denk na en herzie je prioriteiten.
  • Beperk je schermtijd.
  • Schakel niet-essentiële meldingen op je telefoon uit.
  • Gebruik humor of kijk luchtige, grappige shows of media. In deze tijd sluit ik elke dag af met een paar afleveringen van Friends.

Hoe je er ook voor kiest om voor jezelf als een gevoelig persoon te zorgen, ik hoop dat je iets vindt dat voor jou werkt en dat je je ook eraan houdt. En zelfzorgstrategieën werken het beste als je het consequent toepast.

Stay Jolly!