Voetreflextherapie

Omdat je voeten je lichaam spiegelen


Voetreflextherapie is een holistische behandelwijze. Dit betekent dat het een uitgangspunt heeft dat lichaam en geest in balans dienen te zijn.  De basisgedachte achter voetreflexzonetherapie is dat alle lichaamsdelen verbonden zijn door energiebanen en dat deze eindigen in de voeten. Door met de duim en de vingers op deze reflexpunten te drukken, kan de voetreflextherapeut verstoringen en blokkades van de energiebanen opsporen. Gevoelige plekken op de voeten zijn een teken dat de energiebaan naar de bijbehorende plek in uw lichaam geblokkeerd of verstoord is geraakt. Door deze zones vervolgens te masseren wordt de doorstroming van de energiebanen gestimuleerd en het zelfherstellend vermogen van het lichaam geactiveerd. Dit verzacht de pijn, ondersteunt het herstel en heeft een ontspannend effect. Door de reflexpunten te masseren worden ook afvalstoffen afgevoerd, waarbij het lichaam zichzelf weer in balans brengt. Voldoende water drinken na de behandeling wordt dan ook geadviseerd. 

Tijdens de Voetreflexbehandelingen werk ik niet alleen met de voetmassage zelf en de blokkades. Ook kijk ik naar hoe ze er zijn gekomen en hoe we kunnen voorkomen, of het door u gewenste resultaat kunnen bereiken. Ik geef inzichten, tips en vaak ook inzichtelijke oefeningen of thuisopdrachten mee, ter ondersteuning van de behandeling en het herstel, om je welzijn te vergroten. 

Kuurbehandeling

Voetreflextherapie is van oorsprong een kuurbehandeling. Dit houdt in dat meerdere behandelingen nodig zijn om gewenst resultaat te bereiken. Afhankelijk van de aandoening, persoon en reactie kan gekeken worden hoe lang de behandeling nodig is. Denk hierbij aan zo'n 10 tot 15 behandelingen. Maar dit is maatwerk. Wil je met deze methode aan de slag, dan adviseer ik in elk geval om eerst 4 behandelingen te ondergaan in een frequentie van eens in de twee weken,  Om het lichaam op gang te helpen en om de reactie van het lichaam te kunnen beoordelen. In het begin zullen de behandelingen wat korter op elkaar liggen, om het lichaam even goed een "zetje" te geven. Naarmate de reacties en herstel beoordeeld kunnen worden, kan dit uitgebouwd worden. Kinderen kunnen wat sneller reageren dan volwassenen. Deze therapie is met name aan te raden bij o.a.

 • Rug, schouder en nekklachten
 • Darmproblemen/ buikklachten
 • Hormonale klachten
 • Gebrek aan energie, lusteloosheid
 • Spanningsklachten door de Coronacrisis
 • Migraine
 • Verlichting van stress en spanning (bij burn-out met een lichte opbouw van eerst ontspannende voetmassages)
 • Klachten van spieren en gewrichten zoals bijv. jicht (mits niet ontstoken!), tennisarm, artrose, stijfheid in de gewrichten, etc.
 • Zoeken naar jezelf 
 • Het vinden van balans.
 • Het zoeken naar innerlijke rust.
 • in combinatie met een karakteranalyse om je inzichten te stimuleren.

Het wordt als prettig en ontspannen ervaren en is een veilige methode van behandelen. 

Contra indicaties

Wel zijn er een aantal contra-indicaties.  Denk hierbij vooral aan:

 • Koorts
 • Ontstekingen
 • Besmettelijke huidaandoeningen zoals schimmels
 • Zwangerschap (tenzij vanaf 37 weken)
 • Open wonden
 • Psoriasis
 • Trombose
 • Kanker
 • Zeer slechte nierwerking
 • Extreme vermoeidheid en uitputting
 • Antibiotica / penicilline
 • Ontstekingsremmers
 • Prednison/prednisolon
 • Aandoeningen die operatief behandeld dienen te worden
 • Alcohol/Drugs e.d.

Deze worden met je doorgenomen voorafgaand aan de behandeling. 

Reactie na de behandeling

Je lichaam wordt in beweging gebracht om zijn of haar balans weer te vinden. Afvalstoffen worden gestimuleerd het lichaam te verlaten. Dit kan enige reactie met zich meebrengen. Reacties die voorkomen zijn: Hoofdpijn, darmkrampen, vaker plassen, meer zweten, ontlastingspatroon veranderd. Soms worden klachten eerst erger, voordat de verbetering zich laat merken. Oude klachten kunnen tijdelijk weer de kop op steken. Maar ook kun je je opgelucht voelen, veel moeten gapen of zuchten. Je kunt emotioneler zijn. Dit hoort bij het loslaten van overtollige ballast. Ook kan het zijn dat je beter je rust kunt vinden, dat je beter slaapt of meer energie hebt. Soms kun je een doorbraak voelen in het bewust zijn van bepaalde gevoelens of gedachten, waardoor het makkelijker wordt om veranderingen aan te brengen in je leven.

Nu ook Voetreflextherapie Plus

Om nog meer te genieten van een stuk ontspanning heb ik ook de mogelijkheid voetreflextherapie te combineren met een stukje wellness. De Voetreflextherapie Plus behandeling. Een ontspannend voetbad met etherische oliën, een verzorgende voetscrub en een voedend voetmasker naar keuze maken je voeten heerlijk zacht. De Voetreflexmassage maakt het geheel compleet en zorgt voor diepe ontspanning. 

Voetreflextherapie ook voor kinderen

De behandeling is ook zeer geschikt voor kinderen. Hiervoor heb ik de voetprins en voetprinses behandeling. Kinderen reageren over het algemeen vrij snel op de behandeling. In tegenstelling tot volwassenen hebben zij nog niet de kans gehad om diepliggende blokkades te ontwikkelen. Denk aan behandeling voor bedplassen, darmkrampjes, obstipatie, verminderd zelfvertrouwen, zorgen op school, overbelasting, op je tenen lopen, moeheid. Voetreflextherapie is ook zeer geschikt voor hoogsensitieve kinderen die overprikkeld zijn.

Deze methode vervangt geen arts! 

Natuurlijk is voetreflexmassage ook geschikt om als losse behandeling toe te passen. Bijvoorbeeld wanneer je geen specifieke klachten hebt maar gewoon een keer wilt genieten van een fijne voetmassage. Je kunt de voetreflexmassage prima inzetten als Footwellness behandeling. 

Wel is het belangrijk te weten of de voetreflexbehandeling passend is ivm contra indicaties. Daarom heb ik een uitgebreide vragenlijst die mij helpt om je behandeling voor te bereiden. Ik realiseer me dat het invullen tijd van je vergt, maar dit zal veel tijd besparen tijdens de eerste behandelsessie. Nadat je een afspraak hebt gemaakt ontvang je via de mail het intakeformulier. Deze kun je terug mailen voor de eerste behandeling.


Voetreflextherapie Plus bij Linda. Ultiem relaxen. 

Vanuit mijn behoefte aan pure ontspanning ontstond tijdens het ondergaan van een professionele voetverzorging, de Pedicure Plus behandeling, de gedachte 2  Jolly Feet behandelingen samen te voegen. Linda was direct enthousiast en zo kwam spontaan 'Voetreflextherapie Plus' tot stand. 

Voetenbad, voetscrub, voetmasker en voetreflextherapie volgen elkaar subtiel en met aandacht op. De samenstelling geeft je tijd diep en intens te ontspannen. Jij kunt kiezen uit de volgende maskers. Bali Relax, Algae, Mineral Mask of Karwendel. Helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur of de behoefte van je voeten. Je voeten voelen na afloop heerlijk zacht aan en je hele lichaam stroomt. De behandeling geeft je nieuwe energie, is fris en rustgevend.

Ellen