Het genot van alleen reizen. Van vrouw naar powervrouw.

22-04-2017

Menige vrouw, moeder en gezinsregisseur droomt er van eens in alle rust op reis te gaan, helemaal in haar uppie. Mega me-time zeg maar. Om haar hoofd te legen, uit te rusten, eigen ding te doen en de omgeving te verkennen op haar manier. Om zichzelf terug te vinden, en weer met zichzelf in contact te zijn. Durf jij het aan met deze tips?

Ik hoor vaker vrouwen zeggen dat ze dat best eens zouden willen proberen. Even weg van die topfunctie in het gezin. Maar dat ze zich geremd voelen door hun functie als duizendpoot, het gevoel dat hun partner of directe omgeving dit afkeurt of overdreven vindt of dat ze niet weten hoe ze zo'n trip alleen moeten aanpakken, omdat het iet vertrouwd is om alleen te reizen.

Zelf had ik ooit zo'n mega me-time, omdat mijn man eens een week op vakantie naar Denemarken ging met mijn beide jongens. Een zogenaamd mannenuitje. Ik had 8 dagen voor mezelf (en onze labrador). Ik was wel thuis, maar ik kon mijn eigen gang gaan in mijn ritme. Echter de eerste 6 dagen wist ik me totaal geen raad met mijn vrije tijd. Een broodje eten in de stad voelde al onwennig. Ik keek continu op de klok of ik al thuis verwacht zou worden. Terwijl er, behalve de hond, niemand op me zat te wachten.
Pas op dag 7 stond ik in de zen-stand en op dag 8 kwamen ze "alweer" terug. Ik besloot dat dit anders moest de volgende keer. En dat ik dan maar eens zelf een uitje zou plannen, met alle gelegenheid voor mijn eigen invulling.

Geïnspireerd door Eat Pray Love en na wat gespaard te hebben was het zover. En gelijk maar radicaal. Ik ging in mijn eentje 6 dagen naar Canada. Het was voor mij inmiddels de 4e keer die kant op. Ik was er ooit als jonge meid 2 keer eerder alleen geweest. En 1 keer samen met mijn man.
Maar dat was 17 jaar geleden. Dus ik vond het nog spannend ook. Ik ging dit keer weliswaar op bezoek bij een vriendin, maar ik had geen gezin bij me waar ik rekening mee hoefde te houden. Ik hoefde alleen maar mijn eigen koffer te pakken.

Wat er toen gebeurde was bizar. In al die gezinsvakanties die we de jaren daarvoor hebben gehouden, kwam ik nog niet een fractie tot rust, van wat ik in die 6 dagen bereikte. Een heel bizarre gewaarwording. Maar ik had het gevoel dat ik in 6 dagen, 2 weken bijgetankt had. Er ging een wereld voor me open. Toen ik terug naar huis reisde, voelde ik me een echte powervrouw. Ik heb me toen voorgenomen dat ik dit absoluut vaker zou gaan doen, al was het maar in een hutje op de hei, omdat ik het heel waardevol vond.

Om ook jou op weg te helpen eens een reis(je) alleen te maken voor je totale rust, en om de barrières te doorbreken die je er tot nu toe van hebben weerhouden dit te gaan doen, deel ik graag een paar tips met je. Deze tips kunnen je helpen bij je voorbereiding, of bij je kijk op de invulling van een solotrip.

1. Begin met een weekendtocht

Om aan het idee van alleen reizen te wennen, adviseer ik je om te beginnen met een weekendtocht. Zelfs een nacht kan genoeg zijn om te wennen aan het idee. Er is geen regel die zegt dat je gedurende zes maanden alleen door Azië moet reizen met een rugzak om als solo reiziger te kwalificeren. Een weekend alleen in een stad die je graag wilt zien is ook een soloreis. Door een weekend te gaan, heb je waarschijnlijk geen tijd om heimwee te krijgen, maar kun je toch een paar beslissingen nemen voor jezelf en gewend raken aan het gevoel van onafhankelijkheid dat erbij komt kijken.

2. Kies een plek waar je je comfortabel voelt

Zoals ik al zei, hoef je niet naar de andere kant van de wereld te reizen. Mijn eerste solo reis was dan wel naar Toronto, maar je zou bijvoorbeeld eens kunnen beginnen met Kopenhagen. Kopenhagen is niet alleen leuk en trendy, het is ook veilig, schoon en overzichtelijk en heeft een cultuur die vergelijkbaar is met de onze, en waar iedereen Engels spreekt. Dit kan dus een leuke bestemming zijn om eens te proberen. Wellicht kun je daarna ook eens een retraite boeken om tot jezelf te komen.

3. Maak een plan.

Niets kan op je reis zo tegenvallen als in een stad komen en je dan dood vervelen. Er is weinig kans dat dit gebeurt als je vooraf kiest wat je zou willen zien. Je kunt er een plan voor maken, zodat je altijd iets leuk hebt om te doen. Maar handig is ook dat je dit plan weer los kan laten als je behoefte hebt aan iets anders. Iets spontaans. Het plan kan je gids zijn of je back-up.

4. Boek je accommodatie vooraf.

Om een ​​punt van stress van je reis weg te nemen, kun je vooraf je accommodatie al uitkiezen en boeken. Dit kan een hotel zijn om voor de volle traktatie te gaan of als je budget het minder toelaat een airBnB. Ook een hostel is een mogelijkheid als je daar van houdt. Grote kans dat je daar gelijkgestemden tegen komt, dus breng je graag een gezellige avond met andere reizigers door, dan is dat een goede optie.

5. Maak contact

Als mensen niet naar je toe komen, verzamel je moed en spreek zelf mensen aan. Er zullen voldoende gelegenheden zijn om met mensen in contact te kunnen komen, ze vinden het ongetwijfeld leuk. Het zorgt ervoor dat je niet alleen nieuwe mensen ontmoet, maar ook hun verhalen en hun kijk op het leven hoort. Dat is wat je reis een eigen invulling geeft en het speciaal maakt. Het treffen van unieke mensen met ieder hun eigen verhaal. En als niemand met je wil praten (ik betwijfel het!), dan kan je altijd nog een boek gaan lezen.

6. Houd contact met het thuisfront

Men zegt wel eens: geen bericht goed bericht. Maar als je een gezin hebt, en partner en kinderen een poosje verlaat voor wat qualitytime met jezelf, laat dan in ieder geval regelmatig weten hoe het met je gaat en wat je van plan bent te gaan doen. Als er iets gebeurt, weten ze in ieder geval waar je bent. Bovendien is het voor (kleine) kinderen fijn als je een vast moment op de dag even contact met ze hebt, bijvoorbeeld voor het slapen gaan.

7. Vertrouw op je gevoel en je intuïtie.

Alleen reizen is niet gevaarlijk. Natuurlijk moet je je aandacht erbij houden. En ja, er is altijd een kans dat je een moment niet happy bent. Maar als je je gevoel volgt en op je intuïtie vertrouwt, zal je waarschijnlijk geen problemen hebben. Altijd bedacht zijn op je bagage en bezittingen, en vertel geen vreemdelingen waar je slaapt (waarom zou je?). En loop niet 's nachts alleen door de straten.

8. Geniet

Het voordeel van solo reizen is dat je jezelf heel goed leert kennen. Je leert precies wat je wilt en wat je niet wilt. Ik luister vooral naar mijn gevoel. Bijvoorbeeld waar ik op dat moment behoefte aan heb. Ik vertrouw op mijn intuïtie. Je kunt alles doen wat je wilt en dat bedoel ik in positieve zin. Jouw ritme, jouw keuzes, jouw invulling. Je hoeft met niemand rekening te houden. Wat is er beter dan dat? Genieten dus!

Met deze tips gaat het je vast lukken. Heb jij een bestemming op je verlanglijstje staan? Ga er dan voor! Denk niet in bezwaren of beperkingen, maar in kansen en mogelijkheden. Durf voor jezelf te kiezen. Heb je eenmaal een poging gewaagd, dan zul je ervaren dat je veel meer te bieden hebt, als je van tijd tot tijd jezelf weer eens volledig kunt opladen. Dus, ..... inpakken en wegwezen!