Happy Thanksgiving!

19-11-2017

De week van Thanksgiving. Voor ons Nederlanders is het niet altijd veelzeggend. Wij hebben al gauw iets van: al die Amerikaanse poehaa... maar als je er eens goed over nadenkt is het een prachtige feestdag Thanksgiving. Waarom vieren wij dit eigenlijk niet? 

Dit is nou een feestdag die wat mij betreft mag overwaaien naar Nederland. Wat is er nu mooier dan dankbaarheid uiten samen met je dierbaren. Op deze dag wordt er van oorsprong stilgestaan bij de dankbaarheid voor wat de oogst heeft opgebracht aan producten. Iets wat wij, in deze tijd, al weer zo vanzelfsprekend vinden, want je haalt je spullen toch gewoon op uit de supermarkt.

Maar het is goed zo nu en dan eens stil te staan bij wat jou gegeven is. Niet alleen wat de oogst opbrengt, maar ook bij de dagelijkse dingen. Waarom? Omdat het je geluksgevoel kan vergroten. Je zult in eerste instantie denken dat dankbaarheid bedoeld is voor je medemens. Maar dankbaarheid inzetten is voornamelijk voor je eigen welzijn. Door dit oprecht met je gevoel te doen zal dit ook zeker de ander bereiken. Maar waar we naartoe willen is, inzicht krijgen wat dankbaarheid kan bijdragen voor jouw geluk.

Met dankbaarheid kijk je door de ogen van je hart naar het leven, zodat je het goede in alles kunt zien.
Nee je kijkt niet door een roze bril, want er is weldegelijk heel veel goeds in deze wereld om bij stil te staan en van te genieten. Een oude Amerikaanse native Tecumseh zei ooit "Als je niets hebt om dankbaar voor te zijn, ligt de fout bij jezelf".

Kijk om je heen wat er is om dankbaar voor te zijn. De zon, de dag, de regen, je ontbijt, je gezin, je werk, de kleuren van de natuur, de vogels die zingen, maar ook de boodschappen in jouw kar, de vuilnis die voor je opgehaald wordt, de lucht die je inademt, de liefde van je huisdier, de groenten die voor jou gekweekt zijn, het bier dat voor jou gebrouwen is. Wie dit als vanzelfsprekend ziet, doet zichzelf ontzettend tekort.

Wat je uitzendt komt bij je terug. Kun je je voorstellen wat er bij je terugkomt als je met regelmaat dankbaarheid uitzendt? Probeer het deze week eens uit. Schrijf elke dag eens, voor je aan de dag begint, of ter afsluiting van je dag, een paar dingen op waar je oprecht dankbaar voor bent. Probeer het ook tot je diepste zelf te voelen. Al je dit een poosje volhoudt zul je merken dat je geluksgevoel begint te groeien. Lijkt je dit lastig, dan heb ik een leuk 30 dagen programma dat je daarbij kan helpen.

Thanksgiving is in Amerika een van de belangrijkste feestdagen. Zij trekken het hele weekend vanaf donderdag uit om familie te bezoeken en samen te zijn. Samen bewust te zijn van hun dankbaarheid voor wat het leven hun schenkt. Dat daar een kalkoen en heel veel eten aan te pas komt is een herinnering aan de pelgrims die voor het eerst dat op tafel zetten, wat ze hadden en wat het jaargetijde ze kon geven. Het gaat meer om de dankbaarheid dat het feestmaal op tafel staat en dat je dit met al je familie kunt delen. Hoe dat feestmaal geserveerd wordt, laat ik aan ieder zelf over.

Ik vind Thanksgiving een prachtig moment om stil te staan bij alles wat je gegeven is. Zonder dat velen van ons het weten, ook een manier om dat wat ons gegeven is te vermeerderen. Natuurlijk zou dit een dagelijkse gewoonte moeten zijn, maar Thanksgiving draagt ook hier aan bij. Zolang je dankbaarheid maar oprecht is.