Deel 1 van 4 Vrouwen en hun Me Time: Lisette

30-04-2018

Lees 4 weken lang de verhalen van 4 vrouwen die elk op een andere manier een uitdaging hebben aan het vrijmaken van tijd voor zichzelf en hoe ze dit kunnen oplossen.

Deze week deel 1 van 4 in de serie "Vrouwen en hun Me Time"

Maak kennis met Lisette.

Lisette is 45 en is getrouwd en heeft twee kinderen in de puberleeftijd. Haar man reist veel voor zijn werk en is vaak afwezig. Daardoor is Lisette voornamelijk verantwoordelijk geweest voor de thuissituatie en de kinderen. Het huishouden, helpen op school, alle buitenschoolse activiteiten....

Toen de kinderen nog jong waren, bracht ze ze naar school en ze haalde ze weer op. Iedere dag. Haar man was immers veel op reis en kon niet bijspringen. Ze reed ze naar vriendjes en vriendinnetjes en stond om 5 uur uur weer klaar om ze thuis te brengen. Muzieklessen, sportwedstrijden, Lisette deed het dag in dag uit.

De dagen dat haar man thuis was, gaven haar wat ruimte, want hij nam dan wat taken in het huishouden over, ging eens met de stofzuiger door het huis, of haalde de boodschappen. Maar de opvoeding bleef hoofdzakelijk haar ding. De kinderen waren immers zo gefocust op haar dat, ook al was hun vader thuis, ze toch naar Lisette gingen met hun vragen of problemen.

Lisette kwam nooit toe aan zichzelf. Als de kinderen in bed lagen, dan moest de was nog gevouwen of gestreken. Ze keek dan wel haar favoriete serie, maar echt intens genieten kwam ze niet toe, want de strijk moest af. 's morgens stond ze eerder op om de broodtrommels klaar te hebben en de vaatwasser uit te pakken. Ze had weinig tijd om haar haren leuk te stylen of een kleurtje op haar gezicht aan te brengen. En ze trok dan ook vlot een broek en een trui uit de kast om de dag snel te kunnen opstarten. Terwijl ze brood smeerde, at ze ondertussen haar eigen boterham aan het aanrecht en staand nam ze wat slokken van haar thee.

Eenmaal de kinderen gekleed en gevoed en naar school gebracht, fietste ze snel naar het verzorgingstehuis waar ze parttime werkte. Hier stond ze klaar voor al die lieve mensen die het zo nodig hadden. Ze deed haar werk met hart en ziel.

Eenmaal thuis was zij er weer voor haar kinderen en zo verliepen haar dagen.

Als haar man thuis was, sprak ze soms af met een van haar vriendinnen. Ze gingen dan heerlijk de stad in om te winkelen en samen een kop koffie te drinken en bij te kletsen.

Inmiddels is Lisette 45 en haar kinderen zijn op het voortgezet onderwijs. En ook al zijn haar kinderen iets groter en zelfstandiger, nog altijd zijn haar dagen gevuld met zorgen voor en klaar staan voor.... En ze merkt dat ze naarmate de jaren verstrijken, steeds meer een leeg gevoel bij zich draagt. Ze heeft alles voor elkaar. Ze heeft een lieve man die veel van haar houdt en zij van hem, en de baan die hij heeft, verdient goed, dus ze kunnen royaal rondkomen. Ze vindt dat ze daar niet ontevreden over kan zijn. Dat is het dus niet.

Ze heeft 2 lieve gezonde kinderen, en ze geniet erg van ze. Ze doen het geweldig op school, dus dat kan het ook niet zijn.

Ze heeft vriendinnen die dierbaar voor haar zijn en waar ze graag tijd meer doorbrengt. Sommige vriendinnen kent ze al vanuit haar schooltijd. Dus ook hier scheelt er niets aan volgens haar.

Ze heeft een baan waar ze mensen helpt, en dat is wat ze graag doet, ze heeft het immers al jaren gedaan. Er zijn zat mensen die geen werk kunnen vinden, dus ze is blij dat ze werk heeft. Dus dat kan het ook niet zijn volgens haar. En toch mist ze iets.

Ze heeft niet veel tijd voor zichzelf gehad de afgelopen jaren, dus ze besluit nu ze met grotere kinderen iets meer ruimte ervaart, vaker met haar vriendinnen op pad te gaan. Samen naar de sportschool, samen naar het tuincentrum, samen naar de film. Maar toch houdt Lisette een leeg gevoel.

Het lege gevoel blijft aan haar knagen, en zorgt ervoor dat ze begint te piekeren of er iets mis is met haar. Ze voelt zich soms somber en lusteloos. Ze heeft alles wat je je maar kunt wensen, hoe kan het toch dat ze het gevoel heeft dat ze iets mist. Het gevoel dat ze niet echt is wie ze graag zou willen zijn. Het gevoel dat ze er geen vinger op kan leggen. Het gevoel dat ze zichzelf door de jaren heen is kwijtgeraakt. Ze denkt toch na over een andere baan, zou dat het zijn? Zou ze toe zijn aan iets nieuws?

Lisette is duidelijk op zoek naar zichzelf. Naar antwoorden in zichzelf. Ze heeft alles nagelopen, en van alles geprobeerd. Meer tijd vrij te maken, en met haar vriendinnen te genieten. Maar om erachter te komen wat echt belangrijk is voor Lisette, heeft ze tijd voor haar zelf nodig.

Maar ze bracht toch steeds meer tijd voor haarzelf door? Ze ging met haar vriendinnen op pad, en leuke dingen doen.

Lisette verwarde tijd voor haarzelf nemen met tijd voor sociale contacten vrijmaken.
Door tijd met vriendinnen door te brengen, kon ze heerlijk de boel de boel laten en ontspannen en haar sociale contacten onderhouden. Maar het was geen tijd voor haarzelf.

Wat Lisette nodig heeft is tijd VOOR HAARZELF. Contact maken met Lisette zelf, ipv met vriendinnen, om zo haar vragen beantwoord te krijgen.
Tijd voor jezelf nemen, betekent tijd doorbrengen in je uppie. Zodat je jezelf kunt horen en je wensen kunt scannen. Jezelf van binnenuit kunt opladen. Bewust kunt worden van wat je graag wilt in je leven. Wat je wilt loslaten en wat je wilt toevoegen. De rust vinden in je hoofd en in je hart.

Toen Lisette dat eenmaal doorhad, plande ze momenten in, die helemaal voor haar bedoeld waren, op die manier die zij graag deed, en het bleek dat ze zichzelf geweldig kon opladen. En omdat ze zich kon opladen voelde ze zich niet meer leeg. Ze wist precies wat ze nodig had. Het zat voor Lisette niet in externe dingen, maar in meer contact maken met zichzelf, nadat ze haar leven lang al gezorgd had voor anderen.

Lisette vond de balans tussen zorgen voor anderen en zorgen voor zichzelf. Ze begon te sprankelen, nam 's morgens meer tijd om een leuke outfit te kiezen en trakteerde zichzelf op een leuke lippenstift en bijpassende nagellak. Ze genoot des te meer van de momenten dat haar kinderen uit school kwamen en van de weken dat haar man thuis was. Lisette voelde zich een stuk rijker.

Je kunt je inschrijven voor de Me Time Master Challenge waarin alle Lisettes kunnen leren wat het belang is van geregeld op jezelf zijn, door je Me Time niet te verwarren met Social Time, en het met vriendinnen door te brengen.

Volgende week deel ik in deel 2 van Vrouwen en hun Me Time, het verhaal met je van Manon, die weer op een heel andere manier uitdaging heeft aan het vinden van tijd voor haarzelf.