6 overtuigingen waardoor vrouwen overweldigd zijn en zichzelf zijn kwijt geraakt

31-05-2018

Ik ben me deze week weer volop bewust van mijn Me Time. Afgelopen periode heb ik het bedrijf AVG proof moeten maken, ondertussen de tuin ontruimen bij mijn moeder, ze krijgt een nieuwe, het is hoogseizoen in de voetverzorging en ondertussen wil ik graag vrouwen bewust blijven maken van hoe belangrijk het is tijd vrij te maken voor die mooie rijke momenten in je leven. Die momenten waarop je even tot jezelf kunt komen om jezelf te horen, zien of voelen. Dat stukje bezinning is goud waard. Het geeft je zoveel informatie over of je op de juiste route zit, die jij in gedachten hebt voor jezelf.

Sta jij daar wel eens bij stil?

Afgelopen 4 weken heb je wel gezien in de serie "Vrouwen en hun Me Time" hoe lastig het voor veel vrouwen is om het maximale uit je Me Time te halen?

Zowel om de tijd vrij te maken, in te vullen als te begrenzen. Ze lopen tegen zichzelf aan.

Ze voelen zich overweldigd, niet energiek, chaotisch in hun hoofd of hebben een wattenhoofd. Ze zijn zichzelf kwijtgeraakt en zitten in een neerwaartse spiraal. Niets doet er meer toe en met een beetje pech belanden veel vrouwen op middelbare leeftijd in een burnout.

Maar vaak maken wij vrouwen het ons ook wel heel moeilijk door glashard te geloven, wat we onszelf vertellen, of, wat ons vroeger is aangeleerd. Conditioneren kan nieuwe uitdagingen volledig onderuit halen. Ook als het gaat om voornemens om wat beter voor jezelf te zorgen, of meer tijd vrij te maken voor de dingen die je het allerliefste doet. Vrouwen leggen zichzelf behoorlijk wat overtuigingen op.

Wat is het, dat vrouwen weerhoudt van een stukje selfcare?

Ik deel 6 algemene overtuigingen met je, die, vrouwen die overweldigd zijn en zich niet energiek voelen, vaak bij zich dragen. Misschien komen er een aantal je bekend voor.

1. "We zijn er voor anderen en om aan hun verwachtingen te voldoen."

Wat is dat toch dat we altijd goed voor anderen zorgen, maar slecht voor onszelf. We zorgen dat onze kinderen er picobello bij lopen, dat de overhemden van onze partners gestreken zijn, (ik niet overigens, voor overhemden strijken had ik een clausule), maar we lopen zelf het langste op oude schoenen, we nemen het laatste (meestal kleinste) stukje vlees van de schaal tijdens het eten, en als iets bijna op is, laten we anderen voor gaan.

We wringen ons in allerlei bochten om het anderen zo aangenaam mogelijk te maken ten koste van onszelf. Waarom doen vrouwen zichzelf dit aan?

Omdat het altijd al zo geweest is, generaties lang? Omdat het ons is bijgebracht? Omdat het van ons verwacht wordt? Omdat het "gewoon" gevonden wordt?

Het is alles behalve ok om jezelf weg te cijferen voor anderen. Jij bent er voor jouzelf en de mooie dingen in jouw leven. Hoog tijd om dit te doorbreken, en als vrouw van deze tijd, eens wat meer te investeren in selfcare!

In geld, in zelfliefde, en in tijd voor jezelf.

Als je het een cijfer mocht geven van 0-10, 0 is helemaal niet en 10 is top, hoe is het dan met jouw selfcare gesteld?

2. "Elk vrije moment moet wel nuttig ingevuld worden."

Vrouwen vinden al gauw dat vrije momenten nuttig besteed moeten worden. Niets doen wordt dan gauw gezien als lanterfanten. Wat is nuttig? Nuttig voor je werk? Nuttig voor je huishouden of je gezin? Maar waarom niet nuttig voor jezelf? Voor jouw welzijn, jouw geluk, jouw persoonlijke ontwikkeling en jouw innerlijke rijkdom.

Tijd voor jezelf is enorm nuttig, ongeacht welke invulling jij jezelf gunt. Het brengt je een moment van bezinning en rust.

En wie heeft bepaald dat ieder moment ingevuld moet worden? Waarom niet gewoon even niets doen en tot jezelf komen? Om daarmee tot inzichten te komen, op adem te komen, tot ontspanning te komen. Voor sommige vrouwen die in de turbostand staan, is het heel moeilijk zich over te geven aan die rust. Maar maak je er werk van en blijf je dit vooral doen, dan komt er een kantelpunt waarop je merkt wat het je brengt.

Dus kijk eens wat nuttig is voor jouzelf en met welke invulling jij jezelf kunt dienen, ipv de strijkbout gelijk te pakken.

3. "Als we kiezen om iets voor onszelf te doen, moeten we ons wel schuldig voelen."

Tijd voor jezelf nemen, of een dagje weggaan zonder je gezin, levert bij vrouwen vaak een schuldgevoel op. Alsof ze het niet verdienen. Een gevoel, dat ze er maar zo op uit gaan, zonder dat de anderen hetzelfde kunnen genieten. En omdat ze gewend zijn zichzelf op de laatste plaats te zetten, levert dat vaak een schuldgevoel op. Het hoofd begint te malen, wat je eigenlijk allemaal in die tijd hadden kunnen, of misschien zelfs had moeten doen. Het gevoel dat een ander nu de taken moet waarnemen, waar jij normaal verantwoordelijk voor bent. Een gevoel van niet verdienen. Zelfs als kinderen al groter zijn, het gevoel is zo ingesleten.

Maar ook jij hebt recht op volop genieten, plezier maken, en leven vanuit je tenen. Het is echt prima om geregeld ook op die manier voor jezelf te kiezen.

Hoe vaak ga jij er een dagje op uit zonder je gezin?

4. "Het is niet OK om om hulp te vragen".

Vrouwen zijn geneigd hun verantwoordelijkheidsgevoel zo sterk te interpreteren, dat ze ook geen hulp vragen van anderen. "'Ik red me wel". Door te willen laten zien dat je het allemaal wel zelf kunt, en door je te willen bewijzen, voer je voor jezelf enorm de druk op om te presteren. En dan wordt het een uitdaging om alle ballen hoog te houden.

We zijn allemaal vrouw, maar geen supervrouw.

Vraag jezelf eens af, voor wie doe ik dit eigenlijk? En waarom? Wat is de reden dat je niet jezelf kunt zijn en kunt accepteren dat er dingen zijn, waar je hulp van een ander bij nodig hebt? En dat dit geen schande is.

5. "Als je iets goed gedaan wilt hebben, kun je het maar beter zelf doen."

De twijfel om überhaupt een dag weg te gaan en het thuisfront achter te laten is vaak groot, omdat je het thuis graag alles tot in de puntjes geregeld wilt hebben. Liefst met de verwachting dat het thuisfront het op jouw manier doet. Want dat is de manier die regel is in huis. De twijfel om te gaan zit hem dus ook vaak in het idee dat je na terugkomst weer opnieuw kunt beginnen met organiseren, omdat de dingen niet gedaan zijn zoals jij het normaal doet. "Als je iets goed gedaan wilt hebben, kun je het maar beter zelf doen."

Ben je er dan toch een dag op uit voor jezelf, zodat je heerlijk even de boel de boel kunt laten, laat het thuisfront dan ook de dingen op hun manier doen. En ga niet om het half uur je app checken of er problemen zijn en of je nog aanwijzingen moet geven.

Continu in verbinding staan met het thuisfront, helpt je niet ontspannen. Gaat alles goed? Redden ze zich thuis wel? Hebben ze wel alles onder controle? Oja, het nieuwe doosje pleisters ligt in de la....

Het gebeurd, hoe dan ook, niet op jouw manier.

Accepteren dat ieder individu een andere kijk heeft op het leven en ook op situaties, en erop vertrouwen dat het met de beste intenties wordt ingevuld en opgelost, zou een goed uitgangspunt zijn. Wees blij dat jouw taken even worden overgenomen en dat jij de gelegenheid hebt om wat voor jezelf te doen. Laat het los.

6. "Het komt zoals het komt en het is zoals het is".

Vrouwen berusten zich vaak in het lot van het leven. Vaak wordt vergeten dat jij degene bent die jouw leven vormt. Niets en niemand anders. Het leven overkomt jou niet, jij overkomt het leven! Jij hebt de regie. Jij bent degene die jouw leven creëert en die er de invulling aan geeft. Dat doe je heel actief met je gedachten, je uitspraken en je acties. Ook als je er niet bij stilstaat.

Wat je uitzendt komt bij je terug. Zend jij twijfel uit, dan leef je in twijfel, zend jij angst uit, dan leef je in angst. Zend jij misère uit, dan zal dat je dagen vullen. Denk je in tekorten, dan ervaar je tekorten. En zo kun je zelf het rijtje aanvullen.

Maar denk jij positieve gedachten en in kansen en mogelijkheden, in overvloed en in zelfvertrouwen? Dan zal dat jouw leven bepalen. Stel je er open voor en ontvang.

Jij bent dus de aangewezen persoon om veranderingen aan te brengen, als je daar naar op zoek bent. Niemand anders kan voor jou denken.

Het gevoel te hebben dat je het leven leeft volgens een gemiddelde standaard, omdat dat nou eenmaal je lot is, is iets wat jij zelf in stand houdt. Het is een slachtofferrol.

Door dit te doorbreken met je gedachten, je uitspraken, je overtuigingen en je acties, kun jij je leven een impuls geven van verandering.

Wees je bewust van je gedachten en je uitspraken en vraag jezelf eens af welke veranderingen jij zelf kunt aanbrengen?

Voel je je overweldigd als vrouw? Dan wordt het tijd voor actie!

Het is niet makkelijk om je steeds overweldigd te voelen, chaotisch in je hoofd, misschien wel knorrig. Of in een neerwaartse spiraal te zitten, weinig energie te hebben of zelfs een burnout. Maar het is aan jou om daar verandering in te brengen. Hoe?

Door wat meer tijd in jezelf te steken en in jouw selfcare.

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Dan is de Me Time master Challenge jou op het lijf geschreven. In 10 dagen leer ik je vol op jezelf in te zetten door tijd voor jezelf vrij te maken, Wat de beste invulling voor jou is, en hoe jij die tijd kunt bewaken. Investeer nu in jezelf!

Kijk hier voor meer informatie.

Denk je dat je meer nodig hebt om jezelf weer in balans te krijgen, stuur me dan eens je verhaal, dan denk ik graag met je mee.