Wintersolstice vol geluk

21-12-2016

Midden in de winternacht......Het vriest momenteel weer behoorlijk en we beleven vandaag de kortste dag van het jaar. Het is een keerpunt. Officieel het punt waarbij de zon, vanuit de aarde gezien, de meest zuidelijke positie heeft. Ook wel winterpunt of winterzonnestilstand of Yule genoemd. Tijd voor de winterblues? Of juist niet?

In sommige culturen wordt dit heel bewust gevierd met festiviteiten en rituelen. Vaak in de noordelijke landen,. waar het niet licht wordt. Een mooi feest met lichtjes, sterren, haardvuur en eten. Knus de warmte opzoeken en je ook bewust voorbereiden op de kerst die komen gaat. Het is goed koud want het is letterlijk "hartje winter". De donkere dagen voor kerst. En die donkere dagen kunnen wel eens een aanslag zijn op je geluksgevoel. Weinig zon, maar de zon doet een hoop met je geluksgevoel. Dus in de winter is het wel eens afzien wat dat betreft. Niet voor niets fleuren we helemaal op als het in de winter een dag zonnig is. Maar ook vaak hoor je mensen om je heen zeggen dat ze de dagen tellen tot het voorjaar begint. Ik ben zelf ook niet de grootste fan van de winter. En toch hoeft dat niet. Ik kan inderdaad genieten van een prachtige dag met vorst en zon en van vogeltjes die hun wintermaal bij elkaar zoeken in de tuin, maar ik ben niets liever dan buiten in het zonnetje met de tuindeuren heerlijk open. Ik ben op mijn best in de zomer. Ik ben ook een zomerkind. Maar ik woon nu eenmaal in Nederland en daar hebben we redelijk frisse winters met ons zeeklimaat. Om de winter gewoon blij en happy door te komen, en de winterblues te voorkomen, zijn er een aantal dingen die je in de gaten kunt houden.

Probeer als eerste de schoonheid van de winter te waarderen. Je kunt bijvoorbeeld in de avond na het eten, je warm aankleden en frisse wandeling maken, en genieten van de warmte en gezelligheid die de huizen en hun bewoners uitstralen. Maar ook in de ochtend is wandelen prachtig. Geniet van mooie landschappen, eventueel wit van de vorst of zelfs sneeuw en de stilte die dit plaatje biedt. Kom je niet veel buiten in de winter dan is het zeker een aanrader om Vitamine D te gebruiken. Zo krijg je toch een vloeibaar zonnetje binnen. En in Nederland komen we eigenlijk niet aan genoeg zon in de winter. Vraag hiervoor informatie bij de drogist of apotheek. Zij kunnen je alles vertellen over de juiste dosis.

Mooi, winter opgesnoven, vloeibaar zonnetje erin. Maak dan leuke winter plannen. Dingen doen die je leuk vindt. Winterse gerechten maken, schaatsen, in een schaatshal of buiten wanneer het kan. Ga naar een leuke winterfair, of een ander gezellig winterevent. Door bijzondere dingen in het vooruitzicht te hebben, helpt dit je altijd met een positieve mindset. Pas je ritme aan aan de winter. Door zoveel mogelijk daglicht te pakken, blijf je langer overeind, en dat lukt het beste door vroeg naar bed te gaan en weer vroeg op te staan. Dit ritme kan echt helpen de korte dagen te verzachten. En wat is er mooier dan de zon te zien opkomen. In de winter zie je vaak prachtige kleuren in de lucht. Door zoveel mogelijk daglicht je huis binnen te laten vallen, zul je een acute moodbooster krijgen. Dus doe alle gordijnen overdag open en laat zoveel mogelijk licht binnenkomen. Wat je ook kan helpen is actief en beweeglijk blijven. Doe bijvoorbeeld mee aan specifieke winteractiviteiten. Ga een dag langlaufen, of een weekend skiën, schaatsen. Op die manier waardeer je meer wat de winter je te bieden heeft. Ben je geen buitenmens, dan kan ook een dagje winters winkelen in een winkelcentrum een uitkomst zijn, of een winterschoonmaak in huis, je goed in beweging houden. De beweging op zich is belangrijk om je fit en fris te blijven voelen. Met het vooruitzicht op, of aan het begin van, het nieuwe jaar, kun je bijvoorbeeld nieuwe uitdagingen aangaan. Cursussen volgen, een boekclub starten, een abonnement bij de bieb nemen als je die nog niet hebt. Begin nieuwe hobby's. Hiermee kun je je focus leggen op andere dingen dan de winterblues. Maak van jezelf geen heremietkreeftje. Het is makkelijk om binnen te blijven hangen als het buiten druilerig is, maar blijf je sociaal onderhouden met vrienden en familie. Er is niets mooier dan tijd doorbrengen met je dierbaren. Kortom er zijn zoveel fijne mogelijkheden om de wintermaanden makkelijk door te komen.

Nu het wintersolstice is en de winter begint, kun je met deze ideeën de winter doorkomen en ik proost met een warme chocolademelk op deze heerlijke frisse winter met al zijn winterse schoonheid.