Van Footcare naar Selfcare: Boordevol zelfzorg ideeën.

21-06-2018

21 juni. Midzomer, Zonnewende of Zomersolstice. Hoe je het ook wilt noemen. De langste dag van het jaar. Ze zon staat op haar hoogste punt en schijnt het langste, daarmee is de nacht het kortst. Tevens is het de dag dat de zomer begint, en dat is toch wel een beetje waar iedereen naar uitkijkt. Ook ik.

Voor mij is de zomer vooral: de tuindeuren open, contact met buiten hebben, een plekje in de schaduw zoeken om een boek te lezen of mijn dagboek te schrijven in eigen natuur. Maar ook eindeloos in mijn hangstoel zitten, buiten muziek luisteren, zomerse salades eten, een Radler of een roseetje drinken, of een Pellegrino, de BBQ aanzetten, lange avonden en zwaluwen in de lucht.

Zomer is ook voor mij toptijd! Omdat de vakanties voor de deur staan, wil iedereen zijn en haar voeten slipperklaar hebben. 
Omdat ik 2 jaar geleden een paar uurtjes van Jolly Feet opgeofferd heb aan de opzet van de coaching en de online programma's, is het in de zomer wel even doorwerken. Ik heb natuurlijk mijn reguliere vaste klanten die om de zoveel weken terugkeren, maar deze zomer kreeg ik bijzonder veel toeloop van nieuwe klanten. 

En dan niet te vergeten, de zomer APK's! De klanten die eens per jaar verschijnen om hun achterstallige onderhoud weg te werken, in de hoop dat het nog enigszins oogt in de slipper.
Want wat zijn je verwachtingen van 1 uurtje pedicure in het jaar waar een ander om de 6-8 weken langs komt? Verwacht je echt hetzelfde resultaat?

Afgelopen week sprak ik uitgebreid met een reguliere klant over dit fenomeen. Ze kon niet begrijpen dat je een winter lang niet naar je voeten omkijkt. Ik ben natuurlijk wel wat gewend in het vak, maar ook ik dek me in bij de zomer Apk's, dat ik geen wonderen kan verrichten in een uurtje. Ik kan niet in een uur ongedaan maken, waar een jaar op gespaard is. Ik kan niet meer doen dan het gebruikelijke in de tijd die er voor staat.
Toen we zo in gesprek waren, kwamen er duidelijk twee dingen bij ons naar boven.

 • Vrouwen leggen zichzelf niet makkelijk in de watten en hebben moeite om zich daar ook aan toe te geven.
 • Vrouwen hebben er te weinig voor over om in zichzelf en in haar welzijn te investeren.

De komende twee weken ga ik daar eens wat uitgebreider naar kijken. Want nu de signalen vanuit mijn praktijk komen, en mijn pedicure-cliënten opmerkingen maken over het welzijn van vrouwen, bevestigt dit nog meer, dat er toch duidelijk een uitdaging voor me ligt, om vrouwen hier meer bewust van te maken.
Niet alleen bij Jolly Feet. Selfcare is heel breed.
En doordat een stuk selfcare vaak jarenlang niet opgepakt wordt, komen veel vrouwen op middelbare leeftijd zichzelf tegen.
Het gesprek met mijn cliënt over goed voor jezelf zorgen, maakte dat we elkaar hardop een aantal vragen stelde:

 • Hoe zorg je goed voor jezelf?
 • Waarom zou je jezelf hierin negeren?
 • Waarom neem je niet de moeite om van die selfcare te genieten? (Hoe ontspannend is het om je voeten heerlijk voor elkaar te hebben? Goed te kunnen lopen en dat momentje te kunnen pakken eens in de paar weken).
 • Waarom investeer je slecht in jezelf?

We spraken allebei uit, dat wanneer onze voeten weer gedaan zijn, er een gevoel van vrijheid over ons heen komt. Van, je open voelen, lucht krijgen, elastischer zijn.
En dat klopt. Voetverzorging werkt niet alleen op het uiterlijk maar ook op de binnenkant. Vergelijk het met het effect van een metamorfose. En die hoeft niet eens zo enorm groot te zijn.
Natuurlijk houdt dit niet op bij het uitstellen van je voetverzorging. Nee, het gaat veel verder.
Wat dacht je van jezelf onthouden van

 • Een leuke nieuwe opleiding, omdat de overige gezinsleden al de nodige bezigheden hebben.
 • Het niet uitoefenen van de dingen die je graag zou doen, omdat je omgeving denkt (of jij jezelf hebt overtuigd) dat het misschien toch wel wat overdreven is.
 • Je eigen wensen niet in vervulling laten gaan, omdat dat alleen voor anderen is weggelegd.
 • Niet de baan uitvoeren die je echt het allerliefste zou willen doen, omdat zo'n switch dan weer haken en ogen heeft. (dat is een conditionering he!).
 • Niet koken wat jij het allerlekkerste vindt, omdat de overige gezinsleden het gerecht niet lusten.
 • Als laatste je zomergarderobe aanschaffen, omdat de andere gezinsleden maar eerst moeten shoppen.
 • Je passies negeren, want dat is luxe.

En zo zijn er plenty voorbeelden.
De vragen die vervolgens boven komen....

 • Doen we dit echt allemaal uit liefde voor de ander?
 • Of ook voor een groot deel omdat het zo wel makkelijker is?
 • Omdat je anders jezelf misschien wel eens in de ogen moet kijken, of jezelf tegenkomt.
 • Is het een kwestie van jezelf ontwijken, negeren, niet willen voelen?

Wat is self care eigenlijk?

Self care is goed voor jezelf zorgen op een liefdevolle manier, en daarmee je eigen welzijn voorop zetten.
Goed voor je lichaam zorgen, maar ook voor je geest en je ziel. Zorgen dat je kunt zijn wie je echt wilt zijn.

Besteed je daar met regelmaat aandacht, tijd maar ook geld aan, dan zal je energieniveau verhogen en sta je energieker in het leven. Je kunt makkelijker jezelf zijn. En dat niet alleen. Als lichaam, geest en ziel in balans zijn, ben je een stuk gezonder. Vaak worden er allerlei excuses tevoorschijn gehaald. En omdat je het maar vaak genoeg herhaald hebt, ben je ze zelf gaan aannemen voor waarheid.

Maar hier speelt het woordje over een grote rol.

Ik heb er geen tijd voor........over

Ik heb er geen geld voor.......over

Ik heb er geen energie voor........over

Probeer eens wat vaker het woordje over achter je excuus te plaatsen. Dat maakt je meer bewust van hoe je jezelf tekort doet. 

Self care is niet eenmalig!
Het beste kun je er een dagelijkse gewoontes van maken.

Heb je er moeite mee? Maak dan een checklist voor jezelf. Doe het vanavond nog, de avond is op z'n langst!
Maak dmv je checklist elke dag even tijd vrij om stil te staan en aandacht te besteden aan het welzijn van je geest, je lichaam, en je ziel.Wat kun jij elke dag doen om aan die 3 dingen tijd te besteden?
Ik deel wat kleine zelfzorg ideeën met je die je kunt inzetten voor jouw self care.

Kleine zelfzorg ideeën voor de geest:

1. Start een complimenten bestand. Schrijf de geweldige dingen op die mensen over jou zeggen om later te lezen. Noteer ze in een klein notitieboekje dat je bij je kan dragen in je tas.
2. Verander de manier waarop je beslissingen neemt. Beslis iets met je hart als je je hoofd gebruikt.
3. Ga cloud-watchen. Ga buiten op je rug liggen, het is tenslotte zomer! En ontspan je, en kijk naar de lucht. (Of doe het 's avonds, als de sterren aan de hemel staan.)
4. Besteed aandacht aan iets wat je normaal gesproken op de automatische piloot doet, bijvoorbeeld tanden poetsen, autorijden, eten of je ochtendroutine uitvoeren.
5. Speel eens een beetje. Als kind kreeg je er ook energie van. Plan vijf minuten of "speel" meerdere keren gedurende de dag.
6. Los thuis een kleine ergernis op, dat kan een rammelende deurknop zijn, een lade die vastzit, een lamp die kapot is. Hiermee creëer je ruimte in je systeem.
7. Start je dag met een mini-meditatie waarbij je je één minuut bewust bent van je gedachten, gevoelens en sensaties; één minuut geconcentreerde aandacht hebt voor ademhalen; en één minuut bewust bent van het lichaam als geheel.
8. Schrijf in de ochtend op wat jij die dag graag wilt bereiken.
9. Denk een moment zelfzuchtig. Doe iets vanuit eigenliefde. Doe één ding vandaag, alleen omdat het je gelukkig maakt.
10. Doe een mini-opruimactie. Recycle drie dingen uit je kast of kledingkast waarvan je niet houdt of die je niet regelmatig draagt of gebruikt.
11. Koppel de stekker een uur los. Schakel alles over naar de vliegtuigmodus en bevrijd jezelf van de constante toevoegingen van sociale media en e-mail.
12. Stap eens uit je comfortzone, ook al praat je gewoon tegen een vreemdeling bij de bushalte.
13. Bewerk je volgers op social media en schakel eventuele negatieve mensen uit. Je kunt ze gewoon "dempen"; je hoeft ze niet te verwijderen.

Kleine zelfzorg ideeën voor het lichaam:

1. Geef je lichaam tien minuten aandacht. Gebruik de bodyscan-techniek om in te checken met elk deel van je lichaam.

12. Lach veel. Lees een paar strips die je leuk vindt of kijk een comedy. 

13. Boek een ontspannende voetbehandeling om je voeten te pamperen. Ze zijn er in alle soorten en maten.


Kleine zelfzorg ideeën voor de ziel:

1. Stel je voor dat je je beste vriend bent. Als je dat was, wat zou je jezelf nu vertellen? Kijk in de spiegel en zeg het.
2. Doe de woon-werkverkeer scan. Vind vijf onverwachte mooie dingen op weg naar je werk.
3. Help iemand. Draag een tas, open een deur of neem een extra pak melk mee voor een buur.
4. Check in op je emoties. Ga rustig zitten en benoem gewoon zonder oordeel wat je voelt.
5. Schrijf je gedachten op. Schrijf bijvoorbeeld vijftien minuten alles op wat je dwars zit. Laat het dan los terwijl je het papier verbrandt. Of noteer 15 minuten waar je oprecht dankbaar voor bent. Of wat je nog graag zou willen doen in je leven.
6. Kies met wie je tijd doorbrengt. Spreek af met hen die enthousiasme en positiviteit uitstralen, en niet met wie pessimisme en negativiteit de dag bepalen.
7. Aai een huisdier. Het is bewezen dat je er gelukkiger van wordt. Als je er geen hebt, ga dan naar het park en zoek er een. (Wel eerst vragen!)
8. Krijg positieve feedback. Vraag drie goede vrienden om je te vertellen wat ze positief aan jou vinden.
9. Knoop een klein gesprek aan. Heb een kort gesprek met iemand van klantenservice, de kassa in de supermarkt, de baliemedewerkster bij de bank. En ga iets verder dan goedemorgen!
10. Spendeer iets aan jezelf. Koop een kleine luxe, als manier om jezelf te waarderen. Kies niet alleen maar voor gratis opties.
11. Heb een zelfdate. Besteed een uur alleen aan iets doen dat je voedt (lezen, je passie, een bezoek aan een museum of galerij, etc.)
13. Neem een mini spa mee naar huis. Neem een lang bad of een douche, scrub je voeten of neem een masker, loop lekker rond in je badjas en lees tijdschriften.

Het zijn de kleine dingen die het hem doen.
Met een beetje aandacht voor je eigen zelfzorg, zal je je veel energieker voelen.
Door met regelmaat je self care bewust aandacht te geven, zul je je meer verbonden voelen met jezelf en de wereld om je heen.
Je zult genieten van kleine genoegens, en niets zal nog net zo moeilijk lijken als voorheen.

Welke ga je het eerst proberen?

De zelfzorg ideeën die ik hierboven met je deel, zijn over het algemeen makkelijke en veelal gratis opties. Maar jij bent veel meer waard. Je mag best ook in jezelf investeren. Nog vaak wordt het excuus gebruikt: "Daar heb ik geen geld voor...". Plaats ook hier het woordje over eens achter. In de volgende blog gaan we kijken naar hoe dat nu precies zit als het gaat om investeren in jezelf en je welzijn en hoe daar financieel naar gekeken wordt.

Voor nu, geniet van de zonnewende met alles wat het brengt. Zomerse zon, zomerse buien, smaken, geuren, klanken. Neem het in je op en laat je verblijden.