Selfcare en moneymindset. Investeren in jezelf.

29-06-2018

In de vorige blog vertelde ik over een gesprek dat ik had met een cliënt in mijn voetverzorgingspraktijk, over selfcare en hoe vrouwen daar tegenover staan. In het gesprek met de cliënt kwamen er twee dingen bij ons naar boven.

 • Vrouwen laten zich niet makkelijk in de watten leggen en hebben moeite om zich daar ook aan toe te geven.
 • Vrouwen hebben er te weinig voor over om in zichzelf en haar welzijn te investeren.

In mijn vorige blog ben ik uitgebreid ingegaan op de eerste stelling:  Vrouwen laten zich niet makkelijk in de watten leggen en hebben moeite om zich daar ook aan toe te geven. En ik deelde 10 zelfzorg ideeën voor je geest, je lichaam en je ziel om je op weg te helpen met dat stukje selfcare.

Deze week ga ik op de tweede stelling in die bij ons boven kwam:
Vrouwen hebben er te weinig voor over om in zichzelf en haar welzijn te investeren.

Het is een stroef onderwerp, omdat er nou eenmaal zo over gedacht wordt. Maar toch wil ik je laten zien dat het niet zo hoeft te zijn, en dat het inderdaad de repeterende gedachten zijn die een en ander in stand houden.

Laat ik beginnen te zeggen dat deze stelling vaak voortkomt uit liefde voor anderen en een zorgende rol. Niets mis mee. Tenminste.... het klaar staan voor anderen is een fijne eigenschap. Tenzij het ten koste gaat van jezelf. Jezelf een keer op de 2e plaats zetten kan best, maar wij vrouwen slaan hier meestal in door.
Maar buiten het zorgende aspect dat vaak van invloed is, speelt er ook een financiële rol.
We zijn geneigd uit gewoonte, bepaalde overtuigingen aan te nemen.
En "Ik heb er geen geld voor" is er een van. 


Het zijn niet de omstandigheden die maken dat je geen geld hebt, maar je gedachten erover.
Het zit hem niet zozeer in het feit dat er voor iedereen verschil zit in wat er bij je binnenkomt en hoeveel er weer uitgaat gedurende de maand.
Het zit hem in je mindset. In je ideeën over geld en waar je geld voor over hebt. Waar jij waarde aan geeft.
Zo zie ik dat vrouwen niet investeren in opleiding die ze graag zouden willen doen voor hun persoonlijke groei of hun ontwikkeling, omdat ze overtuigd zijn geen geld te hebben, maar vervolgens wordt er wel een raspup aangeschaft voor de gezelligheid in het gezin. Zij stellen zichzelf achter op het welzijn van hun gezin. En het geld was er.

Of ze koopt geen nieuwe schoenen voor zichzelf terwijl er gaten in haar zolen zitten, omdat ze meent dat er geen geld is, daarentegen gaat met een vriendin een weekendje naar de kust voor een meidenuitje. Zij stelt haar sociale contacten boven zichzelf op haar selfcare. Maar het geld was er. 

In beide gevallen was er geen sprake van "Ik heb er geen geld voor".
Begrijp me goed, het gaat hier niet om een verwijt, en iedereen is vrij in het investeren van haar eigen middelen. Maar ik geef dit voorbeeld om te illustreren, dat "ik heb er geen geld voor" betrekkelijk is.
Er is meer sprake van, "Ik heb er (nu) geen geld voor OVER" of "Ik maak er (nu) geen geld voor vrij" of "ik gun het mezelf (nu) niet."

Sta je voor een keuze bij het investeren van geld in jouw welzijn of je ontwikkeling, vraag jezelf dan eens af hoe belangrijk het voor je is, tussen 1 en 10, dat je haar geregeld netjes en verzorgd zit, dat je je blijft ontwikkelen met kennis en wijsheid om door te kunnen groeien, dat je je huid goed verzorgd met voor jou geschikte producten, dat je schoenen draagt die niet alleen je voeten droog houden en ondersteunen, maar ook sieren, dat je ontspanning in je leven ervaart, en dat je je hart kunt voeden met je passies.

Het is het vertrouwen in geld (niet de zekerheid), wat het verschil maakt, dat overvloed ook naar jou toe kan komen.
Komende zomer wordt ik 50. Al 3 jaar loop ik me te bedenken hoe ik dit wil vieren. Op een partyboot, in een zaaltje, catering in mijn eigen tuin?
Alle scenario's hebben mijn hoofd gepasseerd, maar het was niet waar mijn hart sneller van ging kloppen.
Uiteindelijk bleef ik steken bij een mooie reis maken met mijn gezin. Dat wilde ik het allerliefste doen. Ik had ooit mijn jongens beloofd een keer met ze naar Californië te gaan als ze zo rond de 16 en 14 zouden zijn. Hier zou ik dan natuurlijk eerst voor moeten sparen. Dat heb ik op de lange baan geschoven. Andere uitgaven kregen mijn voorrang.   

Ik bedacht me pas afgelopen februari dat ik voor mijn 50e graag naar Amerika wilde gaan, en met Californië in het vizier sloeg ik twee vliegen in één klap! Een bijzondere plek om jarig te zijn en mijn belofte aan mijn jongens inlassen. Het viel maar zo samen. En hoe gek is het dat ze daadwerkelijk 16 en 14 zijn dit jaar. Ik bedacht me: "Hier zit het Universum achter.  Dit moet zo zijn dit jaar."

Maar ik was me ook bewust dat dit spontane idee in korte tijd gefinancierd moest worden, en dat het bijzonder kostbaar is. Ik wilde zo graag deze reis maken, dat voelde ik vanuit mijn tenen en natuurlijk vanuit mijn hart. En ineens kreeg ik een golf van vertrouwen, een soort weten in heel mijn zijn, dat me dit makkelijk ging lukken en ik durfde het aan om de geschikte reis te zoeken. Ik heb geen moment getwijfeld.

Ik was vol vertrouwen. Hoe? Geen idee. Hoe is ook niet aan ons. Ik voelde het en vertrouwde op het Universum dat daar voor gezorgd werd.
En het gekke gebeurde: mijn seizoen in de voetverzorging barstte in het voorjaar al los. De ene afspraak na de andere rolde binnen, nieuwe klanten belden me op of ik nog plek had. Grotere behandelingen werden geboekt, meer dan anders, en ik zit tot half september tjokvol!
Ik vond een reis waarbij kinderen tot 17 jaar kosteloos in de hotels kunnen verblijven!
Daarnaast heb ik spullen op marktplaats gezet, waar ik al veel te lang tegen aan keek en niet wist wat ik ermee moest doen. 

Ja, er zijn opties om de geldstroom op gang te brengen! 

Kun jij je nog iets bedenken wat je ontzettend graag wilde realiseren, en waarvoor je andere dingen gelaten hebt?
Als je echt iets heel graag wilt, dan creëer je mogelijkheden om het waar te maken. Dan is ook investeren in jezelf mogelijk. Waar leg je de prioriteiten? Dat is de keuze die je maakt.

De verkoop op marktplaats loopt als een trein. En het ruimt lekker op kan ik zeggen. Dankjewel Universum, you nailed it again!
Binnenkort vertrekken we naar Californië, voor de Highlights of the West, omdat ik er in geloofde. Mijn zonen maak ik blij met o.a. een kijkje in Silicon Valley (voor onze gamedeveloper aanstaande) en Rodeo Drive (voor onze luxelover).
En natuurlijk nog veel meer prachtige sights. Ik kijk uit naar highway 1, de kustweg langs de oceaan, die zoals het er nu uitziet, de dag voor de start van onze reis weer opengaat na langdurige wegwerkzaamheden. Dankjewel Universum!
Eric, mijn man, verheugt zich op de prachtige nationale parken en ik heb een zwak voor San Fran, en ik kijk er enorm naar uit om deze stad te ontdekken.
En mijn 50e verjaardag? Die vier ik in Las Vegas! Zoveel leuker dan welke andere optie die ik eerder bedacht had. Dat had ik begin dit jaar niet kunnen bedenken! 

"Ik verdien het beste en ik accepteer het beste, nu!".
Een prachtige affirmatie van Louise Hay. Zei schrijft: Als je wilt dat deze affirmatie uitkomt, ken dan de volgende uitspraken GEEN waarde toe:

 • Het geld groeit me niet op de rug
 • Rijke stinkers
 • Ik krijg toch nooit een goede baan.
 • Ik zal nooit veel geld verdienen.
 • Als je voor een dubbeltje geboren bent, wordt je nooit een kwartje.
 • Andere mensen gaan voor.
 • Zoveel kan ik niet vragen.
 • Ik verdien het niet.
 • Geld verdienen kun je alleen met hard werken.
 • IK HEB ER GEEN GELD VOOR

Welke van deze overtuigingen heb jij?
Denk je dat deze gedachten jou welvaart brengen?
Het is beperkend denken.
Misschien heb je het van huis uit meegekregen en is het een familie overtuiging. Op deze manier ben je opgegroeid met de overtuiging dat het leven moeilijk is. Het zit letterlijk in je hele systeem.
Maar waar dit denken ook vandaan is gekomen, als je welvarend wil zijn of meer bestedingsruimte wilt hebben, is het nodig dat je beperkend denken over geld loslaat uit je bewustzijn.
Meer bestedingsruimte en welvaart begint bij jezelf.
Het is niet een hoeveelheid geld, het is een staat van bewustzijn.
Welvaart, of een gebrek eraan, is een uiting van de ideeën die je in je hoofd hebt.
Als je dit idee niet kunt accepteren, kun je de welvaart niet ontvangen.
Ons eigen geloof in gebrek of beperking aan geld, is het enige dat ons beperkt. 

Welke overtuiging beperkt jou?

Wil je alleen geld hebben om anderen te helpen? Hiermee zend je een signaal uit dat jij niets waard bent. En dat ben je wel!
Ik ben benieuwd wat deze informatie met je doet. Ervaar je ongeloof, misschien boosheid, of is er iets geopend in jou, heb ik iets in beweging gezet? Laat het me dan gerust weten.
Als het gaat om investeren in jezelf, is het belangrijk in te zien dat je recht hebt op meer ontwikkeling, meer ontspanning, meer uitstraling, meer genot, meer plezier, meer wijsheid, meer zelfwaarde, meer WAARDE.
Hiervoor is het nodig in jezelf te investeren. Met energie, met tijd én met geld. 

Begin welvaart overal te herkennen, zelfs in de kleine dingen en geniet er van. Waardeer overvloed van anderen.
Waar je je op richt, groeit.
Als je je richt op een tekort, creëer je meer tekorten. Om geldstroom op gang te helpen, zul je je dus op welvaart moeten richten. Je kunt onmogelijk meer geld in je leven brengen, als je benadrukt dat je niet genoeg hebt. Dat is schaarstedenken. Je zult hier absoluut je verbeelding moeten inzetten. Visualiseer elke dag een paar minuten. Zo kun je een signaal uitzenden met je gedachten, waarin je aangeeft dat jou geldstroom vlot verloopt.
Wacht niet op de welvaart, om vervolgens te kunnen genieten. Maar creëer het. Door dagelijks te genieten van je gedachten over welvaart,  zal de welvaart daarop reageren. Houdt de stroom die naar je toekomt gaande en geef hem door. Hiermee zend je uit dat je open staat voor een gezonde geldstroom. Kortom het is "actief denken". Inzichten omzetten in acties.

Het heeft vaak even nodig om te realiseren en te accepteren dat jij als enige verantwoordelijk bent voor gebrek aan geldstroom.  Dit is een uitkomst van keuzes die je hebt gemaakt. Bewust, maar ook onbewust. 

Wees dankbaar voor kortingen, geschenken, "gratis" producten. Alles heeft zijn waarde, en ook dit is een vorm van welvaart dat je tegemoet komt. Maar sta er bewust bij stil en laat het tot je doordringen.
Als je hiermee begint en er meer bewust van bent, zijn beslissingen over investeringen in jezelf ook een stuk makkelijker te nemen. Het vertrouwen, niet de zekerheid, is wat de geldstroom op gang helpt. 

Ik hoop je hiermee een inzicht gegeven te hebben om anders tegenover geld te staan en meer geldstroom op gang te brengen, vooral met het doel om in jezelf te investeren! 

Tot slot deel ik graag een aantal affirmaties over welvaart met je, die je dagelijks kunt inzetten. Deze vorm van welvaart denken helpen je te geloven, en het vertrouwen te vinden, dat welvaart je toekomt. Affirmaties zijn nog te creëren waarheden. Dus ze kunnen in het begin nog wat onwennig aanvoelen. Houdt je dit vol, dan voel je vanzelf de shift naar de echte waarheid achter de affirmatie. Schrijf ze op of lees ze elke dag een aantal keer door. Of kies er een paar uit en laat je telefoon je een paar keer per dag onverwacht verrassen met deze affirmaties. Er zijn apps voor.

Laat ze goed tot je doordringen en probeer ze oprecht te voelen.

 • Mijn inkomen groeit voortdurend.
 • Wat ik ook doe, ik ben altijd welvarend.
 • Ik trek geld aan als een magneet. Er stroomt welvaart in al zijn verschijningsvormen naar me toe.
 • Mijn keuze mogelijkheden zijn onbeperkt. Er doen zich voortdurend kansen voor.
 • Ik laat nu al mijn weerstand tegen geld los. Ik sta geld toe om vreugdevol mijn leven binnen te stromen.
 • Het leven steunt mij op wonderbaarlijke wijze.
 • Ik verdien het allerbeste en ik accepteer het nu.
 • Al het goede komt naar me toe.
 • Mijn welvaart kent geen grenzen. Ik ervaar vervulling op alle gebieden van mijn leven.
 • Ik kies ervoor om mezelf te beschouwen als een waardevol persoon die dit verdient.

Enne, investeer jij in een ontspannende voetbehandeling, een paar slippers of een leuke zomeroutfit voor jezelf? 
Shine!