Rust, Reflectie en Groei

28-04-2020

Ik hoor nogal wat weerstand, geklaag, gezucht en gejammer om me heen vanwege de thuis quarantaine. Mensen weten niet meer wat ze met deze isolatie aanmoeten. Maar misschien kun je met deze inspiratie proberen de situatie eens met andere ogen te bekijken, dan kun je er toch een hoop positiefs uithalen. Want het is niet alleen kommer en kwel.

Ik hoop dat dit een inzicht voor je kan zijn dat meer berusting kan geven. Door je juist over te geven aan de situatie en er in mee te gaan, in plaats van er tegenin te gaan, wordt het voor jou en de mensen om je heen een stuk aangenamer.

Deze periode brengt naast ellende, zorgen en angst namelijk ook mooie dingen met zich mee.

Rust, Reflectie en Groei!

Laten we daar eens induiken.

Rust:

Misschien zie je alleen nog drukte om je heen omdat jouw dagelijkse leven zich nu binnen 4 muren afspeelt, maar er is echt volop rust om je heen. Probeer daar inzicht in te krijgen en in mee te voelen.

 • Denk aan de rust op de weg en de files die opgelost zijn, en er is minder tot geen reistijd.

 • Of aan de rust op straat, in je woonplaats.

 • Wat dacht je van dat het leven nu even bevrijd is van overdaad en hoeveel rust dat met zich meebrengt (de tekorten nu even buiten beschouwing laten).

 • Veel minder moeten, minder moeten voldoen aan eisen die aan je gesteld werden of die je aan jezelf stelde.

 • Het minimalisme brengt creativiteit naar boven zoals we nog nooit gezien hebben.

 • En natuurlijk de rust door het vogelgezang dat nu nog beter te horen is.

Door al deze rust, ontstaat reflectie. Inzichten die je op nieuwe ideeën brengt. Nieuwe mogelijkheden en nieuwe kansen. En een kans om de dingen eens anders te doen. Misschien wel met meer voldoening.

Reflectie:

 • We zien op het moment beter dan ooit in, dat onze familie het allerbelangrijkste is en worden er door deze omstandigheid bovenop gezet. Het gemis van dierbaren die we even niet kunnen ontmoeten laat ons inzien waar onze prioriteit ligt.

 • Gezondheid gaat boven alles. Daar waar we eerder nog wel eens een oogje dicht knepen omdat we andere dingen "belangrijk" vonden, doen we die concessies nu niet meer, omdat we nu volop doordrongen zijn, dat naast familie, gezondheid het grootste goed is dat je kunt hebben in je leven.

 • Dat brengt me bij het volgende. We relativeren nu als de beste waar bepaalde belangen liggen. Hoe deed je dat eerder? Hoe keek je voorheen tegen de zaken aan? Onderwerpen van belang veranderen ineens. Dingen die we groots vonden, zijn ineens klein en onbelangrijk of in elk geval minder belangrijk.

 • En door te kunnen relativeren ontstaat er een nieuwe invulling van tijd. Deze wordt met een andere prioriteit ingevuld. Tijd krijgt een andere lading. Er ontstaan mogelijkheden voor afzondering en tijd voor jezelf, omdat je dag in dag uit dicht op elkaars lip zit. Er ontstaat tijd voor ontspanning. Neem die tijd nu het er is en maak er een nieuwe gewoonte van.

 • Verbroedering ontstaat waar we hard op weg waren naar een gespleten samenleving. #samensterk. Iedereen helpt elkaar en staat klaar voor elkaar. Een prachtige wensen.

 • We waarderen bepaalde beroepsgroepen ineens. Mooi om te zien welke beroepen in een tijd als deze die langverwachte waardering verdienen.

Vanuit reflectie kun je een volgende stap maken. Zodat je het positieve uit de situatie kunt omzetten in iets dat je vooruit helpt en verder brengt. Door al deze verandering ontstaat er ruimte voor nieuwe dingen, voor schakeling naar een nieuwe invulling van je leven. Naar groei. Grijp die kans nu hij zich aandient.

Groei:

 • We blijken ineens veel sterker dan we dachten te zijn. We kunnen onze kracht oprekken en grenzen hierin verleggen. Een nieuwe standaard creëren.

 • We zijn veel wijzer dan we verwacht hadden. Situaties anders inschatten, lering trekken, en nieuwe voorzorgsmaatregelingen treffen is de kennis die we hebben opgedaan. Deze wijsheid kunnen ons helpen hervormen in meer afbakening van je zekerheden.

 • Nieuwe ontwikkelingen bieden mogelijkheden en nieuwe mogelijkheden bieden ontwikkelingen. Groei staat niet stil. Beweeg je mee met veranderingen zonder al te veel weerstand, dan kun je makkelijker groeien naar weer nieuwe stappen.

 • Er is tijd voor verbreding van kennis. Denk aan muziek, taal, hobby en andere dingen die je al tijden graag wilde doen. Maar ook groei in bewustzijn. Er is plaats voor bewust groeien en hier tijd voor nemen. Het lezen van boeken, het schrijven van gedachten, het leren van nieuwe vaardigheden op dit gebied. Het volgen van een e-learning op gebied van je selfcare is een optie.

Al met al zit er een behoorlijke positieve shift in deze crisis. Voor wie hem zien wil. Wil je blijven hangen in de nadelen, dan zal dat ook zijn waar je mee geconfronteerd blijft. En als ik moet kiezen tussen blijven hangen in de nadelen of gebruik maken van de voordelen, dan hoef ik niet lang na te denken om voor het laatste te gaan.

Jij?