Opnieuw starten in je midlife, hoe doe je dat?

27-10-2018

Heb jij wel eens het gevoel gehad dat je ongelooflijk toe bent aan een nieuwe start?
Dat kan alles omvatten. Van afvallen tot het veranderen van baan, het vinden van een partner, meer sparen, minder uitgeven of elke dag een paar extra minuten per dag voor jezelf reserveren. Houdt één ding in gedachten voordat je erover nadenkt om met jouw nieuwe start te beginnen: je kunt niet vooruitgaan als je vastzit waar je nu bent.
Iedereen kan aangeven dat DIT het moment is, maar zolang jij het niet voelt, gaat het niet gebeuren. Maar wanneer dan wel?

Voor dit jaar had ik als doel (ja doel, ik doe niet aan goede voornemens), om meer aan mijn gezondheid te gaan werken. Het jaar dat ik 50 werd heeft me aan het denken gezet, zoals veel vrouwen doen rond deze leeftijd. Ik heb de afgelopen jaren me vooral gefocust op mijn geest. Na wat mindere ervaringen als burnout en een traumatisch overlijden van een dierbare, heb ik vooral geprobeerd mezelf weer overeind te krijgen en staande te houden.

Met dank aan de overgang ging dat gepaard met de nodige kilo's die ik erbij kreeg. 1001 diëten hebben ook bij mij de revue gepasseerd. Ik ben geen sporter. Ik haat sporten. Toch weet ik dat beweging heel gezond voor je is, vooral op deze leeftijd. Dus ik had me als doel gesteld hier dit jaar in z'n totaliteit werk van te maken, op een vriendelijke manier :-).

Ik wist al enige tijd dat de focus op bewegen moest liggen, want de gezonde voeding had ik al aardig op de rit.
Maar man, man, man, ik was totaal niet te motiveren. Ik kon overal lezen, horen, zien dat het nodig was, en goed voor me was, maar IK was er niet klaar voor. Ook dacht ik steeds, maar ik ga niet wachten op nog een wake up call, terwijl ik het donders goed weet.

Tot ik spontaan een week of twee geleden iets geweldig leuks voorbij zag komen: NOOM!

Een begeleid programma waarbij je gewoon kunt eten, maar op je calorieën let, tips, tricks en met humoristische luchtige uitleg in een alledaags bewegingsprogramma wordt begeleid. Beloningen, motivatie, en ruimte om zo nu en dan te snacken. Want ik ga niets meer in mijn voeding afzweren. Bewuste keuzes en bewuste porties dus. Het klonk als dat dit paste bij mijn wensen.

Met een personal coach (ja, ook ik neem coaches in de arm waar nodig) en een vangnet van een groep die net zo ver zijn als dat jij bent, ga je niet een uitdaging aan, geen dieet beginnen, maar je gewoonten aanpassen.

Top! Dit was precies wat ik nodig had. Het voelde voor mij goed. Ik herinnerde mezelf aan mijn doel van dit jaar, en bedacht me dat het oktober was. Nog maar 3 maanden te gaan om in ieder geval met mijn doel te starten.

Een begeleidende app houdt je op koers.
Ik kon twee weken gratis proefdraaien. Ik ervaarde ineens groen licht. Dus ik ging ervoor. En het past me als een jas. Het is goed in mijn dagelijkse bezigheden in te passen, dus ik ga door en het is prima betaalbaar.

Tegen de tijd dat we de midlife bereiken, hebben de meesten van ons een soort van managementsysteem voor ons leven ontwikkeld. We moesten wel. Hoe kunnen we anders evenwicht brengen tussen school, werk, speelafpraakjes voor de kinderen, wandelen met de hond, eten koken, boodschappen doen, de was doen, rekeningen betalen en sporten (dat laatste deed ik dan niet) en nog steeds tijd vinden voor familie en vrienden? Als we geen organisatorische vaardigheden hadden, zou er nooit iets gedaan kunnen worden.

Hoe georganiseerd ik ook was, ik had afgelopen jaren aardig wat rommel verzameld en ik besefte dat het niet alleen fysieke rommel was maar ook geestelijke rommel. Ik begon me steeds meer verlamd te voelen en vast te zitten. Hoe meer rommel er was, hoe vaster ik me voelde en het hield me tegen om vooruit te gaan.

Nu had ik bij bovengenoemde stevige momenten in mijn leven, al aardig opgeruimd.

Maar toen kwam afgelopen zomer.
De 50 klopte aan, en ik besefte me dat ik een aantal dingen wilde opruimen en veranderen. In een lagere versnelling, gezondheid opkrikken, en weer uitstralen hoe ik mij echt van binnen voel. Ik ging mijn make up aanpassen aan mijn leeftijd (in mijn voordeel :-), ik heb mijn haar korter geknipt. Nee ik heb totaal niet het gevoel op weg te zijn naar "oma" status. Integendeel. Het geeft me een frisser, jonger, sprankelender gevoel. Alsof ik weer op weg ben naar mijzelf. Maar nu de verpakking nog. Die zat me behoorlijk in de weg de laatste jaren en daar moest ik toch wel wat voor organiseren.

Organiseren is geweldig en nuttig, maar om nieuwe dingen aan te nemen zul je eerst moeten opruimen.

Wil je je leven transformeren?

Hoe kun je je voorbereiden op veranderingen in je leven?

Ik deel in een aantal stappen hoe je een nieuwe start kunt organiseren en aan kunt gaan. En jij bent als vrouw een kenner als het gaat om organiseren. Echt!
We zijn al tientallen jaren bezig met organiseren: het beheren van onze huishoudens, gezinnen en levens is op deze leeftijd voor de meeste vrouwen gesneden koek.

Vanaf onze twintigste gaan we door een periode van verwerving: eigendom, werk, mensen, ervaringen, huwelijk, kinderen en andere relaties.
Als we ouder worden, organiseren we alles wat we verworven hebben en schikken het in ons leven. Tegen de tijd dat we onze midlife bereiken kunnen we een stap op de plaats maken en onze onze verwervingen evalueren, en ons concentreren op waar we nu staan en waar we naartoe willen.

Het is heel gemakkelijk om jezelf te verliezen, vooral op deze leeftijd wanneer er zoveel potentiële veranderingen opdoemen: kinderen die opgroeien en weggaan, ouders die ouder worden en mogelijk intrekken, banen veranderen, met pensioen gaan. Maar ook is er ruimte voor bewust gekozen veranderingen. Uitdagingen die je aangaat, recreatieve plannen, meer vrije tijd, anders wonen, of een andere lifestyle.

Hoe pak je dit stapsgewijs aan?

Stap 1
Erken dat verandering je leven kan opschudden
. Eenmaal in je 2e levensfase kun je heel bewust inzien dat er geweldige kansen voor je liggen om te verkennen.

 • Je kinderen vliegen uit. Je kunt het gevoel hebben in een gat te vallen of misschien ervaar je juist de vrijheid.
 • Je werk veranderd. Je stopt misschien met werken of je gaat minder werken. Telkens wanneer je van functie verandert, kan je identiteit zich bedreigd voelen, wat het zicht op jezelf kan vertroebelen.
 • Misschien strand je huwelijk of begin je een nieuwe relatie. Dit is met recht een nieuw leven.
 • Een familielid wordt ziek of overlijdt. Dit kan grote impact hebben en veel inzichten brengen in je eigen leven.

Stap 2
Creëer een persoonlijk thema dat bepaalt hoe je leven zal zijn.

Een persoonlijk thema is een gids die aangeeft waar je naar toe gaat. Hiermee kunt je je concentreren op het grotere geheel. Vraag jezelf af hoe je je leven er de komende jaren uit wilt laten zien, en je zult een visie voor je toekomst kunnen creëren.
Als je eenmaal je thema hebt, kun je proberen om van alles in je leven los te laten dat niet bij het thema past.

Bijvoorbeeld, stel je persoonlijke thema is "je leven vereenvoudigen", omdat je je overweldigd voelt. Je wilt elk aspect van je leven vereenvoudigen: haar, gezondheid, make-up, thuis, eten, financiën, werk, alles. Dat thema blijft je vooruit helpen in alles wat je doet en kan je drive zijn nieuwe wegen in te slaan.

Stap 3
Identificeer de verschillende soorten rommel die in je leven bestaan.

Rommel kan vele verschillende vormen aannemen, maar alles kan ervoor zorgen dat je je zwaar voelt en vastloopt. Rommel is alles wat verouderd, tijdrovend en energetisch belastend is. Als je het rommel kunt noemen, dan is de kans groot dat het niet meer in je leven thuis hoort. De vier belangrijkste soorten rommel zijn:

 • Spullen: je hebt vast dozen waar je nooit in kijkt of die er nog vanaf de verhuizing staan. Of spullen waar je geen waarde aan hecht of die je nooit gebruikt en onnodig ruimte innemen.
 • Verplichtingen: Verouderde rollen en verantwoordelijkheden kunnen het moeilijkst zijn om kwijt te raken omdat ze vaak andere mensen betrekken. Je moet tijdens het afstoten gevoelig zijn voor anderen, maar je kunt de belangen van andere mensen niet jouw voortgang laten bepalen.
 • Gewoonten: Als je een perfectionist of een workaholic bent, verspil je vaak tijd en energie omdat het stressvol en uitputtend is. In onze tweede levensfase hoeven we geen perfectionisten of workaholics meer te zijn. We hebben onszelf bewezen. We hoeven niet langer gedefinieerd te worden door wat we doen. Probeer in plaats daarvan meer te focussen op wie we zijn als mensen. Het is genoeg om boeiend, interessant en betrokken te zijn. Dat betekent niet dat er geen uitdaging meer in je leven hoeft te zijn.
 • Mensen: Mensen kunnen net zo energiek en uitputtend zijn als stapels kranten en tijdschriften. Als er iemand in je leven is die je naar beneden haalt, zeurt en klaagt over het leven, alleen over zichzelf spreekt en nooit vraagt hoe het met je gaat, misschien is het tijd om de relatie opnieuw te bekijken. Het is niet eenvoudig om mensen volledig uit je leven te verwijderen, dus misschien kun je erover nadenken om de relatie opnieuw te definiëren. Je wilt aardig zijn, maar je moet ook eerlijk tegen jezelf zijn over welke relaties je voeden en welke je uitputten. Als het volledig vrijgeven van iemand geen optie is, zoek dan naar manieren om de hoeveelheid tijd die je samen doorbrengt te beperken.

Stap 4
Maak je klaar om je spullen kwijt te raken en ruimte te creëren.

Als je eenmaal die stappen hebt doorlopen, zul je een duidelijk idee hebben van waar je bent, waar je wilt zijn en wat je tegenhoudt. Dan ben je klaar om op te ruimen.

Het proces heeft een paar stappen, die een raamwerk bieden voor het beheren van veranderingen en ons helpen rommel te verwijderen die ons het gevoel geeft vast te zitten.

 • Vind de schatten en bewaar ze. Een schat is een nuttig object, activiteit, vaardigheid, gewoonte of persoon die past bij jouw persoonlijke thema. Je kunt vasthouden aan slechts ongeveer 20 procent van wat je hebt als je door het proces gaat, en dat is waarom ze schatten worden genoemd.
 • Zeg de dingen die je niet wilt vaarwel. Zodra je het proces hebt doorlopen om te kiezen wat blijft, moet je van de rest af. Zeg vaarwel en laat het los. Bepaal wat je zult weggeven, verkopen, recyclen of doneren en haal het dan uit je ruimte. Laat geen spullen in de gang of kast liggen. Als dingen fysiek in de buurt zijn, dan ben je er niet in geslaagd om ervan af te komen.
 • Ga verder! Je hebt een thema gemaakt, je bent verlost van die dingen die niet meer in je leven passen, die worden bewaard en je bent klaar om verder te gaan. Je kunt nu je ruimte, tijd en energie gebruiken voor mensen, activiteiten, objecten en ervaringen die je dichter bij je visie en je persoonlijke thema zullen brengen.

Dit is een continu proces en een manier van leven.
Soms heeft je verandering niet duidelijk een begin- en een eindpunt. Wanneer je door een verliesproces gaat bijvoorbeeld, is er vaak geen duidelijk eindpunt. Hoe weet je wanneer de transitie is voltooid?
Als je je niet langer vast voelt, kun je gerust zeggen dat je die fase hebt doorlopen.

Nu ik terugkijk op de afgelopen maanden herken ik dat ik afgelopen zomer al ben begonnen met opruimen. Dit lag bij mij in de lijn van 50 worden. Het was voor mij de aanleiding op weg naar groen licht naar een verandering waar ik op "zat te wachten".

Wees niet bang voor tegenslagen. Het is erg verleidelijk om terug te glijden in je vertrouwde rommel. Er kunnen zich dingen tegelijk voordoen in je leven, waardoor je misschien overweldigd raakt - ouder wordende ouders, ziekte, scheiding, tegenslag van werk of veranderingen, nieuwe kansen - het is gemakkelijk om helemaal opnieuw overspoeld te raken.

Richt je op hoe ver je bent gekomen en houd je thema altijd in het vizier. Als je merkt dat je terug glipt in sommige van je oude gewoonten, of als zich een hoop rommel begint op te hopen, doe het dan gewoon opnieuw.

Inmiddels zit ik volop in mijn nieuwe schema. Ik koppel oude ongezonde gewoonten aan deze uitdaging, en introduceer nieuwe omdat er ruimte is vrijgekomen.

Heb je na het lezen van mijn blog ook groen licht ervaren om verandering aan te brengen in je leven, maar vind je het toch nog lastig, en zou je het graag samen doen? Dan help ik je graag. Dat kan 1 op 1, in een tempo dat goed bij jou past. Kijk hier voor meer informatie.

Zodra je een duidelijk beeld hebt van wat je toekomst zal zijn en je systematisch uit de weg ruimt wat je ervan weerhoudt om daar te komen, ben je klaar voor zowat alles. We kunnen samen dit toekomstbeeld ontdekken, en het tegemoet gaan. 

Maak ruimte, vind je leven.