Op reis als hsp-er, een avontuur op zich.

28-06-2017

Op reis als hsp-er, een avontuur op zich. Ik zeg bewust geen opgave. Want daarmee maak je het voor jezelf niet makkelijker. Ik denk liever in mogelijkheden dan in beperkingen. Toch loopt je als hsp-er geregeld tegen uitdagingen aan. Zo ook op reis. Wat kun je doen om het jezelf makkelijker te maken?

Inmiddels heb ik wel door, wat wel en wat niet werkt voor mij als hsp-er. Voorheen ging ik vol stress op vakantie vanwege alles wat geregeld moest worden. Perfectionisme was dan de baas. En ik kwam ook niet bepaald uitgerust terug. Nog loop ik tegen mijn energielevel aan op vakantie, omdat het gewoon heel veel vraagt van een hsp-er om op vakantie te gaan. Net terug uit New York, geniet ik na van de jetlag, en die ervaren wij hsp-ers behoorlijk. Terwijl ik als een zombie door het huis sjok, en me heb voorgenomen deze week rustig aan te doen om langzaam in mijn tempo mijn ritme weer op te pakken, realiseer ik me hoe heftig New York is voor een hoog sensitief persoon (hsp-er). Net terug van een expeditie van 6 dagen sightseeing in een wereldstad met 22 miljoen inwoners. En dat is behoorlijk intensief voor een hsp-er.

Natuurlijk was ik me daar van te voren wel van bewust, maar ik had nou eenmaal de droom eens New York te zien. Ik doe dit soort dingen dan op karakter. Ik kan dan oprecht genieten, ik weet alleen dat ik na afloop eerst moet bijtanken om weer normaal te kunnen functioneren. Een keuze. Het kan ook anders. Niet gaan. Maar dan ontneem ik mezelf een heleboel plezier dus ik heb dit er graag voor over. Zolang ik de nodige aanpassingen kan aanbrengen en de balans weet terug te vinden, is het voor mij goed te doen. Al denk ik daar de dag van thuiskomen nog anders over.

Ik probeer voor vertrek zo gestructureerd en georganiseerd mogelijk te werk te gaan, zodat ik daar tijdens de reis de vruchten van pluk. Vroeger lag een week van te voren, soms langer, ook al mijn koffer open in mijn slaapkamer en ging ik totaal gecontroleerd weg. Owee als de reis iets anders verliep, dan was ik van slag. Inmiddels gooi ik vlak voor de reis mijn schone kleren in mijn koffer en wat er niet is of wat ik vergeet, regel ik daar wel. Ik laat het avontuur over aan het universum. Het is niet alleen een stuk relaxter, maar je komt leuke verassende dingen tegen die je niet kon plannen.

Wel organiseer ik mijzelf voor onderweg. Ik heb mijn boek, mijn paspoort, mijn portemonnee, mijn notieboek en pen, mijn reispapieren, mijn electronica, mijn verzorgingsspulletjes voor tijdens de reis, mijn water en alles wat ik maar bij me heb op een vaste plek in mijn tas. Elke keer weer. Geen gezoek, maar in 1 seconde pak ik wat ik nodig heb. Dit geeft overzicht en heel veel rust. Zeker met vliegen. Met al die controles en securitystappen vind ik het prettig alles "op een rijtje" te hebben. Ik krijg de kriebels als ik mensen bij de incheckbalie hun koffers weer zie opendoen, en zie dat ze eigenlijk een afsluitbare prullenbak bij zich hebben. Maar ook als ik met de auto op vakantie ga, wil ik tijdens een rustpauze niet vanalles hoeven zoeken, maar gewoon kunnen pakken wat ik nodig heb.Structuur is belangrijk voor hsp-ers. Maar de totale reis controleren is geen aanrader. Probeer de reis, het avontuur, te leven zoals het komt. Probeer te relativeren in een ander land. Probeer mee te bewegen in het ritme van de plaatselijke bewoners en hun gebruiken.Het geeft je niet alleen een beter beeld van het land waar je verblijft, maar ook een rustiger verloop van je vakantie.Reizen, met alles wat erbij komt kijken, vreet nou eenmaal energie.Ben je je hier bewust van, en kun je een aantal punten hierin reduceren, dan verloopt je trip een stuk relaxter.Wil je meer leren om ontspannen binnen het "hsp model" te reizen, dan heb ik een aantal tips voor je.

Tip 1: Bereid je reis georganiseerd voor, zodat je eea hebt om op terug te vallen wanneer je daar behoefte aan hebt, maar timmer je reis niet volledig dicht. Noteer je reisgegevens in je telefoon, en/of print ze uit en bundel ze in een mapje. Zorg voor water onderweg, zodat je helder blijft. Water is super belangrijk op reis. Blijf aanvullen als je flesje leeg is. Probeer voor vertrek goed uitgerust te zijn zodat je de overprikkeling beter kunt hebben tijdens de reis zelf. Zit je hoofd al vol voor vertrek, dan gaat het spaak lopen, en zal genieten een opgave worden. Bereid je eventueel voor met een paklijst. Dit geeft rust en overzicht.


Tip 2: Probeer tijdens je reis pauzes te nemen waar mogelijk. Reis je per vliegtuig neem dan ruim de tijd voor vertrek. Ga wat eerder van huis en neem de tijd tussen security en boarding. Luister wat muziek, lees wat, of pak je tijd om iets te eten. Dit werkt veel beter dan je te haasten. Reis je met eigen vervoer, stop wanneer je daar behoefte aan hebt. Je bent immers op vakantie. Reis een langere afstand met een overnachting, en kies niet de drukste reisdagen uit maar net even een paar dagen eerder of later.

Tip 3: Stoor je je snel aan medereizigers? Neem iets mee om je af te sluiten.

Een koptelefoon om je eigen muziek te luisteren, kijk een film in het vliegtuig of wil je slapen, gebruik oordoppen en een slaapmasker. Je zult je in een vliegtuig altijd bewust zijn van andere reizigers, zeker als hsp'er, daar ontkom je niet aan. En met bijvoorbeeld kleine kinderen in je buurt valt dat niet altijd mee. Maar wanneer je je niet te veel probeert te storen aan anderen, zal je reis een stuk gemakkelijker verlopen.

Tip 4: Reis je in een groep of met een gezelschap, denk aan jezelf.

Heb je een keer geen interesse om deel te nemen aan een groepsprogramma of heb je tijd voor jezelf nodig, ga dan niet mee in wat er van je verwacht wordt, maar kies voor je eigen invulling. Het is even doorbijten om in zo'n situatie voor jezelf te kiezen maar je zult uiteindelijk dankbaar zijn. Het gaat om jouw welzijn. Dit kan natuurlijk ook heel goed tijdens een gezinsvakantie. Geef aan wanneer jouw grens is bereikt. Door in een ander land te vertoeven met andere geuren, kleuren, temperaturen, mensen en gebruiken, komt er heel veel op je af, terwijl een niet hsp-er dit juist ziet als vakantieavontuur. Wees duidelijk naar je medereizigers.

Tip 5: Plan na je vakantie nog wat tijd in om weer tot rust te komen, voor je gebruikelijke dagelijkse ritme weer begint. Uiteraard wordt je in beslag genomen door uitpakken, wassen, opruimen etc, maar om de ervaringen die je hebt opgedaan tijdens je reis, te filteren is het goed een paar dagen rustig aan te doen en alles weer even te laten bezinken.

Door deze tips in acht te nemen en vooral heel goed naar jezelf te luisteren, kun je als hsp-er heel goed invulling geven aan je reis. Doe dat wat voor jou prettig en ontspannen voelt en laat je niet leiden door wat van je verwacht wordt. Op deze manier kun je optimaal genieten van je reis en kom je meer ontspannen terug.