Levensfasen... oei ik groei!

30-04-2019

Hoe rijk is jouw hart in jouw huidige levensfase? Gedurende jouw leven doorloop je een aantal levensfasen. Elke fase duurt ongeveer 7 jaar. Van de zuigelingsfase die staat voor hoop, tot de late volwassenheid die staat voor wijsheid.

In wezen zijn de verschillende fasen herhalend, echter de levenservaring en lichamelijke ontwikkeling maakt dat elke volgende fase rijker is.

  • Ben je in de twintig dan staat vooral het inrichten van je leven centraal.
  • Ben je in de dertig, dan leef je meestal in sneltreinvaart en volop je leven, vol carrière en ook staat een gezin centraal.
  • Ben je in de veertig dan ontstaan er levensvragen en komt de sleur soms om de hoek kijken. Wil ik dit de rest van mijn leven blijven doen, of wil ik nog switchen? Het zoeken naar uitdaging of verandering begint.
  • Ben je in de vijftig, begin je aan je tweede deel van je leven. Ook wel tweede levensfase genoemd. In deze fase ontstaat er vaak ruimte in je leven door minder werken, kinderen die "uitvliegen". Maar ook verdiepen de levensvragen zich. Is dit het? Wat wil ik nog in het leven? Dan moet ik het nu wel gaan doen. Bij vrouwen draagt de overgang ook zijn steentje bij. Vooral in deze fase verlangen vrouwen weer naar zelfstandigheid, en willen ze zich losmaken van dat wat tot nu toe van hen verwacht werd. Ze willen meer uit zichzelf halen. Daarom onderzoeken ze ook in deze levensfase wat bij hen past, gaan ze op zoek naar passies, met het oog op het nieuwe inrichten van het leven. Dat kan geleidelijk gaan en het kan soms rigoureus zijn, bijvoorbeeld door een bijzondere gebeurtenis, denk aan een Burnout, een scheiding of het verliezen van een baan.

Vooral in die tweede levensfase kun je even flink uit balans zijn. De fase waarin je vaak je hart wilt gaan volgen en meer passie leggen in je bezigheden. Men wil meer uit het leven halen dan er tot nu toe uitgekomen is. Door de omgeving wordt dit soms als zelfzuchtig ervaren, maar het is een fase die nou eenmaal doorlopen dient te worden. Het hoort bij je groei. Het leven ten volste willen leven. Alles uit jezelf halen en talenten en kwaliteiten benutten.

In deze periode worden over het algemeen beslissingen uit het leven geëvalueerd. Keuzes die eerder gemaakt zijn in het leven betreffende werk, relatie, persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke positie worden onder de loep genomen en afgewogen. Hoeveel jeugddromen zijn er uitgekomen en hoeveel staan er nog op de "to do" list? Meestal maak je je in deze fase maken niet meer zo druk om wat een ander van je vindt. De bucketlist wordt doorgenomen en het besef komt...

Tolereer je een teruggetrokken middelmatig leven richting je oude dag, of gooi je het roer om en ga je een nieuwe uitdaging aan, waarin je vol gaat voor waar je recht op hebt?

Gelukkig worden mesne steeds bewuster, ookal in eerdere levensfasen. Ik probeer dit vooral te ondersteunen en mensen ook al in eerdere fasen bewust te maken van het belang om je hart te volgen en je passies een prominente rol te geven. Het leven begint immers niet pas na de midlife. Bewustwording op een eerder moment in je leven is heel belangrijk om onbalans op latere leeftijd te voorkomen.

In elk op een volgende levensfase haal je binnen wat in de vorige fase is voorbereid, geoogst. Nieuwe doelen worden bereikt.

Bij Jolly Feet help ik je vanuit je hart voor die nieuwe uitdaging te gaan! In afstemming op jezelf, en daarmee thuis te komen bij jezelf. Ongeacht in welke fase je jezelf tegenkomt. Door nieuwe ontdekkingen te doen, kan ik je helpen om vanuit je hart, je uitdagingen te vinden, en deze wensen een plek te geven in je nieuw in te richten levensfase.

Ben je geïnteresseerd om eens met me te brainstormen over de switch van jouw levensfase of wil jij verandering aanbrengen in je leven en kun je wel wat back-up gebruiken? Neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek.