Leven in het hier en nu. Wat betekent dat?

07-12-2016

We horen steeds vaker zinnen voorbij komen als: "Leven in het hier en nu" of "in het moment zijn". Het wordt in veel zelfhulpboeken gebruikt en komt geregeld aan bod in de mindfulness-achtige tijdschriften. Maar wat betekent dit nu?

De oorsprong van in het hier en nu leven, ligt in de Oosterse wereld, waar dit een heel normaal fenomeen is. En de laatste jaren is dit meer naar het Westen gebracht door mensen als Eckhart Tolle, Deepak Chopra, Louise Hay, maar ook Oprah Winfrey heeft het er veel over gedeeld. Er zijn veel meer schrijvers die dit belichten. De populariteit is ontstaan door het verloop van een esoterisch concept naar een overvloedig gebruikte powerzin! Ondanks dat het veel gebruikt is, zullen er ongetwijfeld mensen zijn die niet helemaal begrijpen wat er bedoeld wordt met "leven in het hier en nu". Graag wil ik dit met een aantal punten toelichten.

Het begint met bewust zijn van de tegenwoordige tijd. Kijken naar je leven en hoe dit zich nu in de tegenwoordige tijd ontvouwt. Bewust zijn van wat er om jou heen en binnen in je gebeurd gedurende de dag. Deze dag.

Je realiseren dat het leven alleen maar plaatsvindt in de tegenwoordige tijd. In het nu. Verleden tijd en toekomstige tijd zijn begrippen. Je kunt immers niet in de verleden tijd of toekomstige tijd leven, toch? Je leeft alleen nu.

Het gaat over voorbijgaan aan, het hangen in momenten uit het verleden, of verwachtingen hebben voor de toekomst, maar juist wakker geschud worden door de frisse verhelderende momenten van nu.

In het hier en nu zal je verbinding zoeken met ruimte in jezelf, en dat is de ruimte tussen je gedachten. De stilte van zijn, dat we voelen wanneer we voor een klein moment stoppen om ons te identificeren met onze gedachten. Mindfulness, Yoga, meditatie zijn hier geweldige hulpmiddelen bij.

Je leven leven van moment naar moment. Hoe vaak horen we niet bijvoorbeeld in timemanagement, dat je grote taken beter in kleinere taken kunt opsplitsen. Mooi, maar wat ze vergeten te zeggen is, dat je ze moet opsplitsen zonder jezelf uit het moment te verliezen. De omvang van je taken zouden je gefocust moeten houden op het nu en niet op de toekomst.

Stop met denken dat je leven ergens in de toekomst zal gaan bloeien, of dat je doel om de hoek is en je er bijna bent. Dit weerhoudt je ervan om nu actie te nemen.

Praat tegen jezelf in de tegenwoordige tijd."Ik schrijf nu een blog". Dit geeft je onderbewustzijn de opdracht zich te richten op de tegenwoordige tijd, op het nu. Op dat waar je nu mee bezig bent, in plaats van te dagdromen over andere plaatsen. Dit voorkomt ook terughoudendheid en uitstel.

Geeft je directe omgeving milde aandacht en milde erkenning. Accepteer wat komt, zonder spanning, oordeel of wrijving. Laat het zijn zoals het is. Een stukje loslaten. Maar, het betekent niet de dingen passief aan je voorbij laten gaan, maar juist actief worden in jezelf in het huidige moment.

Wees bewust de regisseur van je eigen leven. Je kunt in het nu je leven regisseren, omdat je niet langer afwezig bent. Je bent hierdoor niet langer meer gevangen door hectische gedachten of onverwezenlijkbare dagdromen.

Je leven leven met vreugde en enthousiasme. Meer aanwezig zijn en bewuster leven betekent dat je dingen doet met meer kwaliteit en met meer enthousiasme. Er worden betere beslissingen genomen, wat inhoudt dat je leven steeds meer richting positieve ontwikkelingen gaat.

Maar hoe bereik je deze status van leven in het hier en nu?

Leven in het nu kan gek genoeg zowel makkelijk als moeilijk zijn. In het hier en nu zijn, is op zich makkelijk, want je bent er al. Je hoeft nergens naartoe te gaan of iets te doen om er te komen. Waar je gaat, daar ben je. Tegelijkertijd is het ook moeilijk, omdat we min of meer gevangen zijn door onze gedachten, die ons door ons onderbewustzijn dingen vertellen. Ze zijn te echt voor ons. En ze zijn ook echt. Dus zou het goed zijn je denken te bewust sturen en te denken in de tegenwoordige tijd. Bewust denken. En dat is lastig, maar niet onmogelijk.

Alles begint bij bewustwording. Oefen je bewustzijn. Oefen het elke dag en overal. Het is makkelijk, want je kunt het overal en elk moment oefenen, zonder opgemerkt te worden. Kijk om je heen en wees je bewust van iets. Wat dan ook. De kleuren, de wind, texturen, geluiden, geuren, enz. Je zintuigen brengen je naar het nu. Oefen dit elke dag. Terwijl je op de bus wacht, de hond uitlaat, de afwas doet of terwijl je luncht. Niet meer dan observeren en bewust zijn.

Meditatie is een krachtig hulpmiddel om mindfulness en bewustzijn te oefenen. Als je al mediteert, blijf dat vooral doen. Je hebt een krachtig instrument om meer aanwezig te zijn in het nu. Als je niet mediteert of het niet wilt leren, kun je nog steeds andere manieren toepassen om toegang te krijgen tot je innerlijke ruimte. De ruimte tussen je gedachten. De stilte in jezelf. Je richten op je ademhaling is een eenvoudig alternatief. Door je soms bewust op 2 of 3 ademhalingen te richten, is het al voldoende om terug te keren in het nu. Dus zet je volle bewustzijn op die ademhalingen en voel dat je één bent met de lucht die je in en uitademt. Terugkeren naar het nu wordt steeds eenvoudiger omdat je weet wanneer je het kunt toepassen en hoe eenvoudig het is om vanuit je gedachtestroom in het nu terug te keren.

Je moet weten dat het onmogelijk is om altijd in het nu te zijn. Dit moet niet je doel zijn. Maar het is mogelijk meer bewust aanwezig te zijn, door bewuster te leven en het bewustzijn te oefenen. Het begin is nu. Zoals het altijd is!