Het beste van je midlife

06-03-2018

Vraag jij je wel eens af, wat is "midlife" voor vrouwen? Ik heb er op zitten broeden. Wiskundig gezien ben ik waarschijnlijk op middelbare leeftijd of ben ik er langs gekomen. Maar is het een "crisis?"

Ik zal dit jaar vijftig worden en ik begon me een paar jaar geleden al een beetje "rusteloos" te voelen. Hoewel ik toegeef dat het in eerste instantie op een crisis leek. Maar nu ik wat verder ben voelt het
meer als een ervaring, een stem van binnenuit, of meer een drang om te bewegen, dan een crisis. We gaan er allemaal doorheen en ik heb twee dingen gevonden die je zullen helpen om deze "ervaring" in de midlife met succes te handelen.

Vraag je je af wat middelbare leeftijd is? Is het een getal of is het meer dan dat?

Wat is middelbare leeftijd?

De wetenschap zegt ...
Vrouwen ervaren midlife anders dan mannen en kunnen verveling, een gevoel van waardeloosheid, eenzaamheid, gebrek aan betekenis, depressie of angst ervaren. We kunnen te veel gaan drinken, herhaaldelijk van baan veranderen of van partners, of obsessief winkelen, maar nooit echt voldoening vinden. Een zware donderbui zeg maar.

Elk van deze gevoelens kan worden veroorzaakt door een scheiding, een ernstige ziekte, overtolligheid, een leeg nest, het verlies van een ouder of helemaal niets...
Voor mij was het het een burn out dat me schokte in mijn 'midlife-ervaring'. Daar kwam het plotseling overlijden van mijn vader nog eens overheen.

Ik vroeg me dus af: Is dit dan een midlifecrisis?

Als kind, en in onze jaren 20, was alles magisch. In de tweede helft van onze 20-er jaren en in onze 30-er jaren dachten we dat we onoverwinnelijk waren. We dachten dat we de leiding konden nemen en dat we alles en nog wat konden controleren.

En toen werden we 40...

Brené Brown (schrijfster) zegt over midlife:
Midlife is geen crisis. Midlife is een ontrafeling. Interessant....

Op mijn 44e merkte ik dat de burnout me naar een realisatie katapulteerde dat ik mijn overtuigingen veranderde naar een meer realistischer zijn. Op een of andere manier wordt je doordrongen van de breekbaarheid van het leven. Je wordt min of meer gedwongen stil te staan bij de kleine dingen en je ziet de waarde anders, en je ziet ze terug in andere dingen in het leven.

De vraag is: was het de burnout, of de midlife?

Ik ben ervan overtuigd dat het beide was. Ik had een all inclusive, 2 in 1, standaard pakket met bonus. En alsof ik nog niet genoeg op scherp gezet was, overleed mijn vader op mijn 47e plotseling. Mijn wake up call was compleet.

We kunnen dit soort dingen nu eenmaal niet controleren. Maar hoe zit het met dit midlife ding dat op ons afkomt?

Midlife is een woord dat een fase aanduidt, maar op een of andere manier vind ik het woord midlife een negatieve smaak hebben. Bij vrouwen wordt natuurlijk vaak de overgang genoemd om die leeftijdsfase aan te duiden.

Mannen zitten in de midlife en vrouwen in de overgang....

Maar er is een verschil tussen veranderen in leeftijd en fysieke veranderingen. Om het een beetje vriendelijke te houden, gebruik ik graag het alles omvattende "2e levensfase".

En geloof het of niet, die 2e levensfase heeft zowaar voordelen:

We hoeven ons niet langer zorgen te maken over wat anderen van ons denken, zodat we kunnen doorstoten naar de onontdekte avonturen die nog op ons wachten.

Hoe je het ook went of keert, deze leeftijdsfase komt er hoe dan ook aan.

Het zal je geen goed doen om je er tegen te verzetten. En omdat het je meestal toch verrast en het komt zoals het komt, kies ik ervoor om dankbaar te zijn dat het er is.

Wat is jouw reactie op de ontrafeling van Midlife?

Ik heb altijd naar antwoorden buiten mezelf gezocht. Maar kwam tot het inzicht dat de antwoorden niet "daarbuiten" liggen.

Zoals Dorothy in de Wizard of Oz, heb ik de hele tijd de kracht gehad. Ik had het al die tijd gewoon nog niet uitgevonden.
Onze meest gewaardeerde antwoorden liggen "binnen in" ons. En om daarbij te kunnen, kan prachtig zijn, maar het is niet altijd even prettig.

Het is soms best zwaar werk om jezelf te ontdekken. Ik denk dat dat de reden is dat wanneer mensen vragen: "Wat is midlife?", het antwoord steevast het woord "crisis" bevat.
Vraag je je af wat een middelbare leeftijd is? Is het een getal of is middelbare leeftijd iets dat je met succes kunt navigeren? Een levensfase waarin je weer kunt opschakelen?

Brené Brown verlicht midlife opnieuw als:
... wanneer het universum zachtjes haar handen op je schouders legt, je dichterbij trekt en in je oor fluistert:
"Het is tijd. De tijd wordt steeds korter. Er zijn nog onontdekte avonturen voor je. Je kunt de rest van je leven niet bang zijn voor wat andere mensen denken. De tijd is gekomen om te laten gaan wie je denkt dat je hoort te zijn en omarmen wie je bent."....

In één klap, had midlife zoveel zin!

Het is tijd om de verdediging opzij te zetten en naar je hoogste potentieel te reiken! Dit gaf me vertrouwen.

Het tweede dat me vasthoudt, is vertrouwen. Ik heb vertrouwen dat mijn tweede levenshelft nieuwe en geweldige ervaringen en kansen zal bieden voor groei en onderzoek.

Om deze mooie ervaringen en avonturen te ontdekken en te ervaren, zul je ze moeten ontrafelen.

In gesprek gaan met jezelf om deze mooie nieuwe avonturen, die gebaseerd zijn op passies, wensen en dromen, te kunnen beleven.

Maar hoe kom je zover dat je die passies, wensen en dromen naar buiten krijgt?

In je tweede levensfase ontstaat in alle wir war die het met zich mee brengt, ook een verlangen naar het doen van die dingen, die je eindelijk graag eens wilt doen. Echter is het niet altijd duidelijk welke wensen dat precies zijn.

Daarom ging ik flowschrijven. Een gepassioneerde manier van schrijven vanuit je hart om passies, wensen en dromen naar boven te halen. Maar ook om levensvragen beantwoord te krijgen.

Flowschrijven was, en is nog steeds, voor mij een blessing. Het leegt mijn hoofd, het geeft me rust en het laat me de nieuwe uitdagingen zien die ik de komende jaren graag wil doen. Wensen waarmee ik mijn nieuwe levensfase inricht.

Bovendien kan ik het op verschillende gebieden inzetten, het bleek dat het mij op mijn werk en op reis ook goed van pas kwam.

Het maakte me zelfs zo enthousiast, dat ik de 12 daagse methode Flowschrijven schreef om andere vrouwen te leren Flowschrijven. Vrouwen die ook die midlife zijn ingerold en op zoek zijn naar richting en invulling van hun tweede levensfase. Sta jij voor keuzes in je leven en kun je de antwoorden niet vinden? Met Flowschrijven laat je je hart spreken.

Inmiddels is het zelfs mijn missie vrouwen hun passies te laten herontdekken. Laten we eerlijk zijn, in je 30-er jaren kom je vaak niet heel erg aan jezelf toe. Meestal sta je in de turbostand. Je gezin is volop in bloei en je zit tot over je oren in je carrière. Dus is deze midlife soms ook een uitkomst om, gedwongen door het leven, tijd voor jezelf vrij te maken en jezelf opnieuw te ontdekken. Ruimte te maken voor nieuwe dingen in je leven. Uitdagingen de kans te geven. Ruimte te maken voor jezelf en jouw groei.

Misschien wil je je midlife nou niet gelijk omarmen, maar door bewust jezelf te herontdekken kun je in elk geval meewerken met je midlife. Je maakt het jezelf een stuk makkelijker.

Ben jij een vrouw in je midlife, en weet je nog niet zo goed wat je er mee aan moet, dan raad ik je aan te leren Flowschrijven. Het is een eenvoudige methode met groot resultaat en het is makkelijk toe te passen. Het geeft je de richting, de antwoorden op de vragen die je hebt met betrekking op de jaren die nog voor je liggen. Je herontdekt passies, je blaast je wensen nieuw leven in en ontdekt je dromen die al zo lang op je wachten.

De midlife is je kans! De kans die het leven je biedt. 

De kans komt vanzelf op je pad wanneer jij de midlife bereikt. In je forties of je fifties, maar grijp die kans, laat hem niet lopen. Ga voor je dromen, nu je de gelegenheid krijgt.

Wil jij ook leren Flowschrijven? Kijk hier voor meer informatie.