Elke 7e golf

24-01-2018

Voordat ik met Jolly Feet begon, was ik werkzaam in het toerisme. Het was destijds mijn droom om in de reiswereld te werken. Ik werd enorm enthousiast van al die blije mensen die naar hun bestemming mochten gaan die ze zo graag wilden bezoeken. Het was alsof ik dagelijks dromen zag uitkomen bij al die mensen.

Ik werkte bij een organisatie in fiets- en wandelvakanties. De mooiste oorden hadden wij in ons aanbod. Zelfs fietsreizen in Thailand en Vietnam. Vaak werd de reis afgesloten met een paar dagen strand om nog even relaxed te genieten vanuit de luie stoel. Voetjes in de branding...

Ik kan zo wegdromen...

Helaas heb ik die bestemmingen zelf niet bezocht, maar wel heb ik elders met mijn voeten in de branding gezeten en hoe fascinerend zijn die golven als je er een poosje naar kijkt. Zelfs aan de Noordzeekust.

Heb je wel eens golven geteld in de branding? Men zegt: elke 7e golf is de hoogste.

Maar klopt dit wel? Er zijn zowaar studies naar gedaan. Sommigen zeggen dat het de 5e golf is die het hoogste is.

Maar volgens surfers hangt het schijnbaar af van de groep golven.
De eerste golf in een groep is klein, de volgende is groter en zo verder totdat je de grootste in het midden van de groep krijgt. Daarna worden ze weer kleiner. De laatste is klein, dus de grootste golf in de groep is in het midden en als er 14 golven in een groep zijn, is de zevende golf de grootste. Het is maar hoe je het bekijkt dus.

Logisch, niet?

Het gezegde "Go with the flow" gaat hier enorm op. Surfers geven zich over aan de natuur.
Ze creëren niet zelf de golven. Ze laten zich meevoeren.
De natuur bepaald de invulling en het succes van hun middagje surfen. En dit geeft ze een vrij gevoel. Behalve de techniek die ze moeten beheersen om in evenwicht te blijven, hoeven ze zich nergens zorgen over te maken. (Haaien daargelaten).

Surfers laten zich meedrijven op de eerste golven, tot ze bij de hoogste zijn.
Dat is het moment van de kick!
Vol adrenaline laten ze zich meevoeren op de mooiste golf die ze kunnen pakken, hopende op weer een geweldige "waveride". Waarna ze zich weer opnieuw overgeven aan de kleinere kabbelende golven, omdat ze er zeker van zijn en er op vertrouwen dat er weer een grote golf komt.

Wanneer je je hart volgt laat je je meedrijven op de golven van het leven. En dat kan een enorme adrenalinekick geven tijdens de hoge golven. Maar ook de lage golven kunnen behoorlijk intens zijn. Het zijn over het algemeen de golven waar we op het strand overheen springen, als we in de branding staan. De golven die we uit de weg gaan. Want hartenpijn kan je behoorlijk verlammen.

Volg je wat je hart je ingeeft, dan is het enorm jezelf tegenkomen.
Of moet ik zeggen, jezelf ontmoeten?

Door mee te drijven op de hoge golven, maar je ook de lage golven toe te staan, kun je je snel een stuk lichter voelen. In tegenstelling tot wat de meesten van ons doen. We zijn gauw geneigd die pijn van ons af te schuiven.

Door juist in de golf van je hartenpijn mee te gaan, geeft het je bevrijding. Hartenpijn kun je alleen verhelpen door het te voelen en te doorleven, en verder naar je hart te luisteren, want het biedt je ook je levensles die je eruit kunt halen. Het maakt je sterker, wijzer en biedt verbetering van je situatie. En het biedt je groei.

Door de pijn van je af te duwen en uit de weg te gaan, ga je ook je groei uit de weg.

Dat kan overigens grote pijn zijn, dat heeft uiteraard wat langer nodig, maar ook kleine "pijntjes". Dagelijkse issues. Wanneer je pijn in je hart voelt kun je dit het beste recht in de ogen aankijken. Je bent misschien tijdelijk uit balans daardoor, maar het is de snelste manier om het te verwerken. Daarom is het een mooie manier van leven, vanuit je hart.

Zonder de opbouw van de golven kom je niet tot die hoge 7e golf.

Zie het alsof je tot je enkels in de branding staat. Elke golf die jou bereikt voelt weer kouder aan. Op een gegeven moment raken ze je kuiten, tot ze zelfs je knieën natmaken. Net zolang tot de hogere golf je buik en je middel raken! Die is het spannendst. Maar ook het leukst!

Wat gebeurt er als jij steeds achteruit rent voor een hogere golf, en alleen de kleine golfjes trotseert?

Je gaat je successen en mooie momenten uit de weg, en neemt genoegen met wat de kleinere golven je te brengen hebben in je leven. En als de hoogte van de golven symbool staan voor de levenslessen en de hoogtepunten in jouw leven, begrijp je misschien waarom je die zevende golf niet bereikt.

De kleine golven helpen de grote golven creëren. Het één gaat niet zonder het ander. Zonder hartenpijn ervaar je de adrenaline kick niet van de hoogtepunten in je leven. Het vieren van jouw successen, het realiseren van jouw dromen.
Hartenpijn wijst je de weg waar jij naartoe wilt.

Overigens is het ervaren van die hoogtepunten de bevestiging, dat jouw succes of droom bereikt is.
Op weg naar je droom, doel of succes heb je geen flauw idee wanneer het je zal bereiken. Je kunt alleen maar vooruit kijken. Je ervaart wel de golven, maar je hebt geen idee of je op de 4e, 5e, of 6e golf zit. Je weet niet wanneer jouw hoogste golf jou bereikt.

Het beste wat je dus kunt doen is je op een natuurlijke manier laten meevoeren op die golven. En laten gebeuren wat het met zich meebrengt voor jou. De weg van de minste weerstand. Het is de snelste manier om bij jouw zevende golf aan te komen.

Wat levert het je verder op om je hart te volgen?

Je dagen zullen een stuk vloeiender en met meer gemak verlopen, omdat je minder weerstand ervaart. Je zult minder struikelen over je dagelijkse bezigheden, en je zult het gevoel hebben je meer thuis te voelen in jezelf. Om contact te maken met jezelf, is het heel belangrijk geregeld tijd voor jezelf vrij te maken.

Binnenkort kun je mijn Me Time Master Challenge weer volgen. Hierin leer je met 10 tools tijd voor jezelf vrij maken, invullen en begrenzen. En het mooie is, hij zal dan onbeperkt beschikbaar zijn. Je hoeft niet meer op een vaste startdatum te wachten.

Zou jij je nou ook eens wat meer op de golven van het leven willen laten meevoeren, maar kom je daar zelf niet goed uit, of durf je die koude hoge golf niet helemaal aan? Dan ben ik meer dan bereid om je te helpen met hoe je je hart beter kunt volgen of die grote uitdaging kunt aangaan.

Mail me gerust eens je verhaal, of je droom of je wens. En waarom je er nog niet toe gekomen bent om er mee te starten. Ik zal graag reageren op jouw bericht. Ik ben gek op dromen en wensen!

En ga je nog eens uitwaaien aan zee, bedenk je dan hoe waardevol die hoge golven zijn.