Een passie is niet zomaar een hobby.

02-04-2018

Je hoort mensen wel eens zeggen: "Ik ben gepassioneerd door mijn werk". Werk jij voor het geld of omdat je er ontzettend veel van houdt? Omdat het je passie is? Er is een wezenlijk verschil tussen die twee. Passie is een veel gebruikt woord en het wordt bijna in een adem genoemd met werk. Maar natuurlijk wijst het niet alleen naar leuk werk doen, maar naar die sterke emotie die je in je hebt.

En natuurlijk wordt het niet alleen voor werk gebruikt maar ook voor een hobby, of een droom.
Ik deel graag wat wetenswaardigheden over passies met je, zodat je er misschien toch een ander, beter beeld van krijgt. Dingen die je over passie moet weten, die je kunnen helpen ontdekken wat je echte passie is. En waarom het belangrijk is om je passies te ontdekken.
Een passie is niet zomaar een hobby.

Je kunt het een hobby noemen wanneer je op een gematigd niveau er actief mee bezig bent. Het kan koken zijn, tuinieren, zingen onder de douche, of poefjes haken. Maar dan spreek ik meer van een liefhebberij. Passies zijn meer dan hobbies. Ze gaan dieper.

Je kunt ze herkennen aan, hoe je je voelt. Een passie is diepgeworteld in lichaam en geest. Als je je echt "gepassioneerd" voelt bij iets wat je doet, dan is dat een hint waar je passie ligt. Het gevoel gepassioneerd te zijn geeft al aan dat je er met hart en ziel in kunt duiken, en je daarmee op en top gelukkig kunt voelen. En, je voegt er vaak een toewijding aan toe.

Misschien zie je de passie niet direct.

Soms is een passie niet direct iets wat je letterlijk doet, maar wat het doen veroorzaakt bij jou. Soms is het een effect van wat je doet. Sommige mensen hebben beroepen, zoals een verpleegkundige, een maatschappelijk welzijnswerker, een stewardess, een leraar voor speciaal onderwijs... Dan is het vaak hun passie, om een ​​verschil te maken in iemands leven.

De bron voor onze passies kan in onze kindertijd al zijn ontstaan. Veel eenvoudige dingen zoals tekenen, met Lego bouwen, muziek luisteren of muziek maken, of barbiehuizen inrichten, kunnen evolueren naar passies als we volwassenen zijn. Als kind vond je het heel leuk om te doen, maar eenmaal volwassen dan hebben sommige liefhebberijen een bepaalde lading ontwikkeld, die aanvoelen alsof ze van levensbelang zijn geworden.

De voldoening die je passie je oplevert, is vooral ook afhankelijk van wat je investeert in je passie. En bij een echt gepassioneerd gevoel, zal de investering vaak een vloeiend vervolg zijn op de wens. Omdat deze zo sterk is.

Met investering bedoel ik hier, hoeveel zet je je in voor je passie?

De tijd, de inspanning, de kosten, bloed, zweet en tranen. Het is niet altijd positieve energie of goed nieuws wat langs komt bij een passie. Gepassioneerde mensen kunnen ook gefrustreerd en ontevreden zijn. Passie is een combinatie van liefde en haat, omdat er naast de wens naar meer, de obsessie, ook behoefte is aan perfectie.

"Goed genoeg" is niet gauw goed genoeg omdat de passie het vaak niet toelaat. Je wilt alles uit je passie halen, en de voldoening komt pas als het voor jou goed is.
Je bent vaak volledig toegewijd aan het nastreven en verheffen van datgene waar je van houdt, zodat het in de schijnwerpers staat, bekeken door de rest van de wereld. En de ironie ervan is dat de wereld het waarschijnlijk niet zal 'snappen'. Maar jij wel en het maakt je ook niet uit.

Passies kunt je niet stoppen.
Stel je wilt het temperen, omwille van anderen. Dan heb ik slecht nieuws voor je. Je kunt het niet stoppen of niet doen. Het zit altijd in je hart en je hebt het bij je in je achterhoofd. Je kunt het niet negeren, uitschakelen of afzwakken. En je stopt pas, als je de wens om met je passie bezig te zijn, dat verlangen, hebt bevredigd. Om je volgende meesterwerk te tekenen, of om je baanbrekende roman te schrijven, of om weer een interieur te stylen.

Voed je het genoeg en geef je het de kans, in je leven of zelfs in je carrière, dan kan er iets groots van komen.

Wel kunnen passies door andere omstandigheden uit beeld zijn verdwenen, omdat andere activiteiten in het leven de overhand hebben genomen. Vraag je dan af of je dat doet vanuit plichtsbesef of vanuit diepe wens. Overigens overschaduwen deze activiteiten je passies, die je altijd bij je draagt, zolang jij het toelaat je passies te herontdekken en weer te zien. Een onbestemd gevoel zal daar al die tijd vaak bij horen.

Wat iedereen wel kan beamen is dat passies nauw verbonden zijn met een drive, met enthousiasme, met onbegrensde energie, en motivatie. Passie kan worden omgezet in een rauw enthousiasme dat vervolgens wordt verwerkt tot een interne drive die je gaande houdt. In je passie zelf, maar ook in je dagelijkse leven. Het is een soort levensader die je de mogelijkheid biedt om te zijn wie je mag zijn.

Gepassioneerde mensen zijn bijna altijd ambitieus. Ze willen inspraak hebben in het vakgebied waar ze van houden. Ze lezen erover, bestuderen het, omarmen het en ontsnappen er nooit echt aan. Het is een geschenk, maar soms ook wel een vloek. Het kan je beheersen als je er geen balans in weet aan te brengen.

Het is moeilijk uit te leggen aan iemand die nog nooit zijn of haar passies heeft omarmd, wat voor een geluksgevoel het je kan brengen. Het is als uitleggen aan blinden wat licht is.

Vrouwen die hun passies genegeerd hebben, die zichzelf niet meer herkennen in de spiegel, omdat ze hun leven hebben ingezet voor hun dierbaren, stranden vaak op een moment in hun leven waarin alles samenkomt. Bijvoorbeeld een burnout, of een sterfgeval, een scheiding, of de midlife. Per ongeluk brengt ze dit vaak terug naar de vraag wie ze echt zijn en naar "liefhebberijen" uit hun kindertijd, en per ongeluk herontdekken ze hun passie.

Maar vaak ook is er alleen maar zoeken naar zichzelf en hebben ze wat hulp nodig om hun passies te ontdekken, om daarmee weer zichzelf te herkennen. Dan ontdekken ze welke voldoening het met zich meebrengt en hoe passies je verrijken. Hoe je jezelf kunt zijn in een activiteit die je op het lijf geschreven is. En misschien niet meer zoals in de kindertijd, maar dan een volwassen variant.

Misschien blijkt de wens zo groot om dagelijks met hun passie bezig te zijn, dat ze het in hun werk gaan toepassen. Op deze manier ervaar je je werk vaak niet meer als werk maar als hobby, omdat het zo natuurlijk aanvoelt. Hier komt ook het gezegde vandaan, om van je hobby je werk te maken. Het klinkt vaak een beetje als een luxe, maar dat is onzin. Laat je nooit aanpraten dat dat alleen voor anderen is weggelegd. Ieder mens heeft passies, en iedereen heeft het recht EN de mogelijkheid deze toe te passen in zijn of haar leven. Ook jij. Ook al zie je de mogelijkheden misschien nog niet in één oogopslag.

Dapperheid om voor je passies uit te komen en ervoor te gaan is vaak een struikelblok. Omdat onze wereld enorm verhard is. Velen van ons geven er de voorkeur aan om praktisch te zijn in plaats van hartstochtelijk. Bedenk je eens hoe mooi het zou zijn als iedereen met zijn passies zou werken....Een beetje meer passie in ieders leven zou een verrijking zijn voor de hele wereld......

Voed je passies, dan geef je ze leven en daarmee een kans van bestaan. Hoe meer je je passies voedt, hoe natuurlijker ze voor je gaan aanvoelen. Hoe meer jij jezelf kunt zijn.

Conclusie.

Als het gaat om passie, een sterke emotie van verlangen, is het nodig om je wilskracht te erkennen en te omarmen. Sommigen laten hun passie hun gang gaan, en daarmee dingen doen die ze weer uitdagen, waarmee ze grenzen verleggen, traditie vernieuwen en uiteindelijk de wereld, zoals wij die kennen, veranderen. Streven naar je passie is anders zijn dan de rest.

Heb jij je passies nog niet in beeld maar heb je wel de moed om je passies een prominente rol te geven?

Kijk hier als jij je passies wilt omarmen.