Dromen als je hsp-er bent.

27-03-2018

Wij hsp-ers zijn nou eenmaal gevoelig. Zó gevoelig, dat we bepaalde dingen aanvoelen tot in onze aderen. We kunnen het niet altijd verklaren waarom, maar het voelen is een zekere vorm van weten. Weten dat we het bij het rechte eind hebben of weten dat iets voor ons bestemd is. Weten dat we iets bijzonders hebben te vervullen. En dat is bij Hoog Sensitieve Personen (Hsp-ers) een groot onderdeel van hun leven. Het gevoel dat ze iets hebben te volbrengen. Dat ze een bijdrage hebben te leveren aan de wereld om hen heen. In de vorm van zorgen, coachen, sturen, aanleren. Maar ook door te beleven, te ervaren, te leren of te ontdekken.

Over het algemeen zijn hsp-ers erg leergierig en willen ze ondanks dat ze gevoelig zijn voor prikkels om hen heen, heel veel nieuwe dingen leren, en daarmee hun leven verrijken. Om van daaruit te kunnen delen en te kunnen geven. Hsp-ers vinden "alles" leuk.

Nou ja alles.... Heel veel.

Overprikkeling in elk geval niet.

Maar ze hebben een heel brede interesse, en dat maakt het soms lastig om keuzes te maken. Want het allerleukste maakt al gauw een top 10.

Hsp-ers kunnen groot dromen. Zo is heeft mijn zoon, hsp-er to the max, prachtige dromen over hoe zijn toekomst er uit moet zien. Zijn grootste droom is game developer worden. Dat weet hij al zijn halve leven 100% zeker. Laatst liepen wij met hem bij het ROC om de opleiding van zijn dromen vast eens te bezoeken. Hij liep het lokaal binnen en was zen. Ik als hoogsensitieve moeder, voelde mijn kind volledig landen. Totaal in zijn element om de jongeren, die hem al waren voorgegaan, te zien coderen. Waar ik keek naar een leerling die zich bezighield met game art, en kattenogen aan het tekenen was op een tekenpad, stond hij te zwijmelen bij een scherm met codes. Hij heeft niet zo'n talenknobbel, maar de taal HTML zal hem heel goed liggen.

Maar om op zijn droom terug te komen... Hij droomt dat hij de beste game ooit maakt, deze aan Google of Nintendo verkoopt, naar Silicon Valley verhuist dan binnen is en zijn Lamborghini kan ophalen.

Hoe groot kun je dromen?

En ook al begint menigeen nu hartelijk te lachen, omdat het de meesten onder ons niet lukt om een game te maken, of hem überhaupt te verkopen aan een grote partij, laat staan dat je in San Fran gaat wonen, en om van een Lambo nog maar te zwijgen....

Maar wat nou als zo'n droom nou heel echt voor je aanvoelt? En dat doen dromen voor hsp-ers.

En als zo'n droom daarmee nou de drijfveer is om voor je vak te gaan, omdat gamen je passie is. En niet alleen games spelen, maar ook bouwen? Dan kan ik niet anders dan hem aanmoedigen om zijn hart te volgen. Want wie zijn wij om zo'n droom omver te blazen, omdat het niet de realiteit zou zijn? Voor wie niet?

Een ding weet ik zeker!
Dromen komen alleen uit bij hen die er aan beginnen en bij hen die volhouden.

Voor een hsp-er kan een droom heel diep zitten. De drempel om met de droom te starten is dan ook een stuk hoger. Als je mij vraagt: wat zou je nou nog eens heel graag willen leren, dan kan ik daar niet 1 antwoord op geven. Of wat zou je willen worden als je groot bent?

Behalve gelukkig en gezond, heb ik een hele waslijst. Zoveel, dat ik soms denk dat dat niet allemaal in mijn leven zal passen. Ik zou het geweldig vinden om het vak filosofie te leren, of me echt te verdiepen in het boeddhisme. Ik zou vloeiend Italiaans willen spreken, of heel relaxed willen kunnen pianospelen. Ik zou mijn vliegbrevet willen halen, maar ook stewardess willen zijn. Ik zou willen kunnen zingen en schrijfster willen worden. Ik zou alles willen leren over Feng Shui en ik zou interieurstyliste willen zijn. Ik zou barista willen worden en de mooiste koffietjes willen maken.

Zou ik hier allemaal een kei in willen zijn, dan heb ik nog een paar levens nodig. En hoe lastig kan het zijn dat je zoveel informatie wilt opslokken, als je al snel ervaart dat je hoofd vol loopt, omdat je hsp-er bent.

Maar goed, in plaats van superwoman te worden, doe ik gewoon zoveel mogelijk dingen die ik leuk vind. NU. In dit leven. Niet omdat ik niet een keuze kan maken, maar omdat ik niet een keuze WIL maken. Ik vind zoveel leuk in het leven dat ik mijn leven daar ook mee wil verrijken. En nee, ik heb nu geen plannen om me in te schrijven voor de opleiding filosofie, en ik ga ook niet gelijk voor mijn vliegbrevet. Maar ik probeer zoveel mogelijk dingen te doen, die ook maar iets te maken hebben met mijn brede interesses.

Dus lees ik een boek dat filosofische trekken heeft, dan slurp ik al die informatie op.

En mag ik weer een keer vliegen, dan geniet ik stiekem voor 10 keer.

Kom ik in een leuke koffiebar dan verras je me echt met een hartje op mijn cappuccino.

Kortom ik pak mee waar ik van genieten kan. Met het gevolg dat mijn dagen vaak veel te kort zijn. Maar, er springen er natuurlijk altijd een aantal dingen uit. Bezigheden of interesses die je blijven boeien en die dieper gaan dan welke interesse ook. Waar je een dusdanige drive voor voelt dat je er wel iets mee moet doen.

Je passies!

Voor hsp-ers voelen passies heel intens. Dit kost bakken vol energie. Door je alleen al in te beelden hoe je droom werkelijkheid zou worden ervaar je vlinders in je buik. Maar ze leveren minstens het dubbele aan energie op. Dromen voelen aan als levensmissies. En als het aankomt op je dromen in vervulling laten gaan, kan je hoogsensitiviteit je soms behoorlijk ongelegen komen. Twijfel, angst, onzekerheid, zelfonderschatting, maar ook een gebrek aan moed, zelfvertrouwen en durf zijn allemaal dingen waar hsp-ers tegenaan lopen bij het willen vervullen van hun dromen. Ze doen zichzelf vaak tekort, ten gunste van anderen, zonder dat dat zo bedoeld is. Het zit in hun aard.

Maar dromen komen niet dichterbij naarmate de jaren verstrijken. Dromen schuiven met je mee vooruit en als je niets met je dromen doet, gaat het vroeg of laat aan je knagen.

Je krijgt het gevoel dat het je niet gegund is in het leven. Dat het niet voor jou is weggelegd. Dat je genoegen moet nemen met middelmatigheid.

Terwijl het niet meer is dan de eerste stap zetten om de boel in gang te zetten. Dat klinkt makkelijker dan gedaan. Hsp-ers kunnen jarenlang kiezen voor een leven waarin ze genoegen nemen met minder voluit leven, dan waar ze recht op hebben. En waar ze stiekem op hopen.

Zo intens als de droom in je buik kan aanvoelen, zo intens kan ook de ervaring zijn wanneer je wel met je dromen aan de slag gaat als hsp-er.

Stel je voor dat je dagelijks dat geluksgevoel ervaart omdat je je droom iedere dag kunt leven. Het mooie van hsp-er zijn hierin is, dat juist omdat je zo goed kunt aanvoelen wat goed voor je is, je als geen ander kunt leren hoe je je dromen het beste kunt inpassen in jouw huidige leven. En misschien door hier en daar wat correcties aan te brengen en het nog wat meer passend voor je te maken, kun je ook makkelijker doseren, en overprikkeling beter voorkomen. Je leven voelt ook een stuk makkelijker als het vanuit je hart komt en het je past als een jas.

Jaren blijven doen, wat eigenlijk niet echt bij je past, vreet aan je en kan je klachten opleveren. Niet voor niets belanden hsp-ers vaak op deze manier in een burnout.

Als geen ander weet ik hoe het is om voor mijn dromen te gaan als hsp-er. Toen ik zelf wilde vliegen, twijfelde ik eerst of dat wel wat voor me was en toen dacht ik: F*ck-it. ik ga het gewoon doen, ik neem een vliegles.

Toen ik een tweede bedrijf wilde beginnen, twijfelde ik eerst omdat ik al een bedrijf had en het leek alsof ik niet wist wat ik wilde. Maar toen dacht ik: F*ck-it ik ga het gewoon doen, ik ga vrouwen inspireren hun hart te volgen en hun dromen na te jagen.

En als geen ander weet ik als hsp-er, hoe het voor andere hoogsensitieve vrouwen is om voor hun dromen te gaan.

Misschien ben jij wel zo'n hooggevoelige vrouw die kan dagdromen over de dingen die je zo graag eens zou willen ondernemen, maar die zichzelf onderschat, of twijfelt omdat je bang bent voor het onbekende. Misschien lijkt de stap naar jouw droom wel megagroot.

Laat mij dan je back up zijn op weg naar je droom.

Maar doe jezelf niet tekort door ze op de plank te laten liggen en je leven zonder je passies te leven.

Ik zal je laten zien dat de stap niet zo groot hoeft te zijn als hij voor jou lijkt.

En of je nu droomt van een eigen kattencafé, of een eigen kapsalon, een reis naar Bali of een reis naar je hart, tekenles geven in het buurthuis of een strandtent runnen in Spanje. Vind jij het moeilijk om die reis alleen in te schatten en om hem aan te gaan. Ik help je graag.

En als je wilt, all the way to the end!

Ik weet dat je barst van de interesses, dat je op de momenten dat je alleen bent, droomt van mooie dingen en je op je gedachten mee laat drijven. Ik kan je helpen de stap te zetten naar je dromen. Daarbij laat ik je jezelf zijn en zoveel mogelijk je dromen inpassen in je huidige leven. Geen grote onmogelijke stappen. Maar zijn wie jij bent, met een beetje meer durf ten gunste van jouw dromen.

Wil je graag een keer met mij over jouw droom van gedachten wisselen en me vertellen wat je ervan weerhoudt om ermee te starten, dan ben je meer dan welkom.

Vraag een kennismakingsgesprek aan. Een online gesprek waarin ik je helderheid kan geven over wat er voor jou mogelijk is.

En zoek je nog een gamedeveloper of een computerwonder, dan is er bij ons binnen niet al te lange tijd eentje klaargestoomd :-)