Flowschrijven. Zonder moeite in flow schrijven vanuit je hart.

09-11-2016

Flow schrijven. Ooit van gehoord? In één golf vanuit je hart ideeën op papier zetten om daarna een opgeruimd maar rijk gevoel te ervaren. De mooiste teksten ontstaan op deze manier.

Ik gebruik het steeds vaker om van de rondracende gedachten af te komen in mijn hoofd. Als hoogsensitief persoon maakt mijn hoofd dagelijks overuren. Soms lijkt het wel een metrostation tijdens spitsuur. Het verwerken van alle prikkels die ik opneem is een fulltime job en de ideeën die er door ontstaan vragen allemaal om iets mee gedaan te worden. Alleen weet ik door deze chaos nooit hoe ik alles kan onthouden. Denkbeeldige structuur aanbrengen in mijn hoofd werkt niet voor mij. Op een gegeven moment barst ik van de ideeën en moet het eruit. Of het nou ambities zijn, creatieve plannen, dromen, schema's, to do lijstjes, het maakt niet uit. Ik heb op een gegeven moment het gevoel dat ik heel snel moet gaan schrijven, omdat er anders ideeën verloren gaan. Ik heb wel eens geprobeerd het te negeren. Ik dacht dan: "Als het echt belangrijke gedachten zijn, komen ze wel weer boven". Toch was ik dan vaak details van gedachten kwijt, waar ik erg enthousiast over was. Maar door de hoeveelheid ideeën werden ze ondergesneeuwd. En in dat spitsuur van ideeën kon ik die niet meer terugvinden.

Nu heb ik mezelf geleerd te flowschrijven. Schrijven vanuit je hart en je gevoel. Ik pak een notitieboek en ga schrijven. Alles wat in me opkomt laat ik via mijn pen op het papier vloeien. Hoe onsamenhangend het ook is. Gewoon puur gedachten loslaten en met gevoel noteren. Zinnen, kreten, vragen, .... puur vanuit mijn hart. En wonder boven wonder ontstaan dan soms de mooiste zinnen. Als ik een tijdje heb zitten schrijven, dat kan een kwartier zijn of twintig minuten, merk ik dat er op een bepaald moment niet meer zoveel flow inzit. Dan is mijn hoofd zo ongeveer opgeruimd. Meestal lees ik daarna nog eens door wat ik heb opgeschreven, waarna er een golf van tevredenheid over me heen komt en ik weer een helder hoofd heb. Niet alleen tevredenheid over het overzicht dat ik heb in mijn syteem, maar ook tevredenheid over wat er op papier staat. Het resultaat is vaak een prachtige tekst die uiteindelijk niet eens zo onsamenhangend is als ik dacht. Het bijkomende voordeel is, dat ik na afloop al mijn ideeën op papier heb staan, en alles makkelijk kan terugvinden.

Om te kunnen flowschrijven wanneer jij dat graag wilt, is het bijvoorbeeld handig altijd een opschrijfboekje bij je te hebben. Schrijven kun je namelijk overal. Maar je ideeën noteren in een handige app op je smartphone is natuurlijk ook een optie. Maar flowschrijven is wel meer dan alleen wat notes noteren om ze niet te vergeten. En meer dan een goedlopende tekst produceren. Flowschrijven is voor jezelf. Flowschrijven is je hart laten spreken en het via je pen in een golf op papier laten vloeien. Ben je niet van het korte werk en neem je liever de tijd voor het schrijven, creëer dan eens thuis je eigen schrijfplek, met een rustige comfortabele sfeer. Kaarsje aan, (ja, ook overdag), kopje thee of koffie, zachte muziek, als dat je niet afleidt. Trakteer jezelf op een mooi notieboek en een bijpassende pen, en maak er een momentje voor jezelf van. Het levert enorm veel ontspanning op. Het geeft ruimte voor nieuwe ideeën en nieuwe uitdagingen. Dat is wat ik met Feeling Fab Academy wil bereiken. Mensen de mogelijkheid bieden om voor hun dromen te gaan en hun verlangen om te zetten in nieuwe ideëen. Ideeën die een geluksboost creëren. Ook wanneer ze die mogelijkheden nog niet direct zien. Flowschrijven kan je hierbij helpen. Zit jij in een shift, of een levensfase die vragen oproept? Met Flowschrijven kun jij je vragen beantwoordt krijgen.

Heb je het eenmaal onder de knie, dan is flowschrijven niet alleen te gebruiken om je hoofd te legen, of om je gevoel te uiten, maar heb je de wens om een boek te schrijven, of een blog, dan kun deze techniek ook hiervoor toepassen. Geef het ruimte en tijd. Je kunt het niet verkeerd doen. Want alles is goed. En oefening baart kunst. Dus... give it a flow!

Wil je ook leren Flowschrijven? Volg hier de korte cursus.