Gaan geld en spiritualiteit samen?

16-11-2016

Ik zeg ja!
Velen onder ons denken dat als je aan geld denkt, dat je dan niet spiritueel bezig bent. Ben je spiritueel, dan zou je geen geld moeten wensen, want mensen die meer geld willen, zijn hebzuchtig en materialistisch. Ik ben het daar niet mee eens. En zal je laten zien dat geld en spiritualiteit heel goed samen gaan.

Geld stond eigenlijk altijd lijnrecht tegenover spiritualiteit. Maar het is niet zozeer het geld zelf, maar meer de energie die ermee gepaard gaat. Als je je energie weggeeft op welke manier dan ook, zonder iets te doen om het gelijkwaardig te vervangen, dan zul je uiteindelijk uitgeput raken, in onbalans en zeker niet in overvloed.

Dit is niet wat we willen. Geld kweekt niet per definitie inhaligheid en materialisme. Geld en spiritualiteit gaan in mijn ogen juist heel goed samen en dit kan zelfs overvloed voor jou creëren in jouw leven. Maar heb je ook maar een beetje een slecht gevoel bij geld, dan gaat het moeilijk worden financiële overvloed te creëren.

Wanneer ben je spiritueel? Spiritueel zijn is in mijn ogen niet een geloof aanhangen. Ook zie ik het niet direct als iemand die in kleermakerszit in een wolk van wierook zit te hummen. Voor mij is spiritualiteit de balans in jezelf vinden en luisteren naar jezelf. Een hogere, ruimere vorm van bewustzijn, op een manier die bij jou past. En als dat door hummen in de wierook is, dan is dat goed. Als dat via een geloofsovertuiging is, is dat ook goed. Maar spiritualiteit is niet op zichzelf daar aan verbonden. Het is wat jij er persoonlijk aan verbindt om jouw balans te vinden. En in alle gevallen vind je die balans op een manier die jouw blij maakt. Anders ben je niet in balans. Zo zullen er 1001 invullingen zijn die ieder ander in balans kunnen brengen en jouw die ruimere vorm van bewustzijn kunnen geven. Door dát te doen wat jou blij maakt, ga je stralen, zul je positief in het leven staan en zullen er ook automatisch mooie dingen op je af komen. Hoe klein dat geluk ook is. Want waar je je aandacht op richt, groeit. Als een spiritueel persoon, ben je dus automatisch al totaal in overvloed. Met andere woorden, je voelt je een rijk persoon.

Geld op zichzelf is niet goed of slecht. Het is papier! Het maakt niet bewust zelf beslissingen. Dus het is neutraal. Het is echter de energie waarmee wij onze financiën benaderen, wat maakt dat geld goed of slecht voelt. Bijvoorbeeld, geld dat is verkregen ten koste van anderen, voelt bedorven, omdat het op een egocentrische manier is gebruikt. Dit voelt energetisch gezien negatief. Echter geld dat is verkregen met de bedoeling mensen verder te helpen, voelt goed, omdat het op een liefdevolle manier gebruikt wordt. Dit voelt energetisch gezien positief.

Spiritualiteit gaat ook over ontwikkeling en ontplooiing. Bijvoorbeeld persoonlijk groeien. Dit is ook van toepassing op geld. Jouw innerlijke zelf wil ontplooien en groeien. Dit gebeurd door allerlei levenservaringen. Geld is op deze manier een tool dat het mogelijk maakt het leven ten volste te benutten. Betekent dat dat geld alles perfect maakt? Nee. Betekent het dat geld een bron is voor geluk? Nee. Het betekent wel dat geld een tool is dat jou kan helpen de levenservaringen te hebben die jij graag wilt hebben, van waaruit jij je geluk kunt laten ontstaan. En dus kan geld je leven op die manier zeker veraangenamen.

Zijn jouw persoonlijke intenties verantwoordelijk en liefdevol, dan is dat ook hoe het geld zal zijn. Geld is een verlengde van de energie waarmee jij het wilt verbinden, en waar jij het wilt inzetten. Dus de manier waarop jij kiest hoe je geld wilt gebruiken, zal dan uiteindelijk bepalend zijn, voor de energie dat het geld bij zich draagt. Stel dat jij een geweldig leven kunt creëren en absoluut kunt doen wat je leuk vindt, en dat je anderen helpt door hen te steunen waar mogelijk, denk bijvoorbeeld aan goede doelen of mensen in je directe omgeving. Zo je dat willen? Of zou je liever kiezen voor anderen dienen in het leven, daardoor overwerkt raken, gestresst worden en blut zijn. Want dat is waar veel mensen, die zichzelf spiritueel vinden, genoegen mee nemen. Terwijl ze eigenlijk misschien wel meer zouden kunnen geven, mits ze hun inkomsten en uitgaven in evenwicht hadden gebracht met hun levenskracht.

Door de dingen te doen met hart en ziel en te kiezen voor wat je graag doet, zul je vanuit die positieve energie op een natuurlijke manier heel goed zijn in wat je doet. En dat zal gewaardeerd worden. Letterlijk. Mensen zullen jouw daarvoor WAARDEREN. Een waarde hechten aan wat jij geeft. Met als gevolg dat er met deze energie op een positieve manier overvloed zal ontstaan voor jou. Ook draagt jaloezie en zelfs afkeer van andermans overvloed niet bij aan de jouwe. Door gefocust te zijn op dat wat je niet hebt, zul je er meer van krijgen. Immers, waar je je aandacht op richt, groeit. Richt jij je op een tekort, dan groeit het tekort. Geef jij uit met goede intenties en liefde, dan zal dit ook voor jou groeien.

We moeten dus goed onthouden dat geld op zichzelf niet goed of slecht is. Gebruik je geld op een manier dat jouw leven en dat van anderen verbeterd, dan zal het eenvoudigweg een krachtig hulpmiddel voor je zijn om spiritueel maar ook financieel te groeien.