Een sprong wagen in het diepe.

01-12-2016

Je tijd is maar beperkt, dus verspil het niet door een ander zijn leven te leven. Laat je niet beklemmen door dogma, wat betekent dat je leeft naar de resultaten van andermans denken. Laat het geruis van andermans meningen je innerlijke stem niet overstemmen. En het meest belangrijke, heb de moed om je hart en je intuïtie te volgen." Steve Jobs 

Waarom zou je je passie volgen? We leven in een maatschappij waar veel van ons wordt verwacht. Wat je moet doen, hoe je moet leven, waar je je op moet richten. Volg een opleiding, haal goede cijfers, werk hard, vind een goed betaalde baan, koop mooie spullen en een leuk huis.

Ergens is dit perfecte plaatje ontstaan. Succes wordt bepaald aan de hand van het aantal nullen op je salarisstrook in plaats van wat je doet met je tijd. Voor sommigen werkt dit misschien. Zij doen precies wat ze gepland hebben, ongeacht het geld. Als dat werkt voor hen, is dat geweldig. Ga zo door.

Maar velen volgen dit model niet omdat ze het graag willen, maar

  1. Ze hebben niet in de gaten dat ze het volgen, of

  2. Ze zijn bang om het anders te doen.

Mensen houden van een gevoel van veiligheid, comfort, een vooraf bepaalde uitkomst. Ze zullen hard werken en zich aan het model houden, en een vast pad volgen met de zekerheid dat ze ervoor beloond worden. Ze zetten hun dromen op een zijspoor en gaan in plaats daarvan voor veiligheid. Maar soms is de veilige keuze niet ook de juiste keuze. Het brengt je niet naar waar je het liefst naartoe wilt. En het blijkt ook vaak niet zo veilig en comfortabel als het op het eerste oog lijkt. In plaats van je vast te houden aan het gevestigde model, sta eens voor een paar seconden stil bij wat je eigenlijk het allerliefste doet als geld geen rol speelt.

Misschien iets creatiefs, iets sportiefs, schrijven, reizen, mensen helpen. Wat het ook is, dat maakt niet uit, want iedereen is verschillend. En omdat je hier maar voor een beperkte tijd op aarde bent, is het dan niet logisch om elke dag die dingen te doen die je graag doet, in plaats van heel hard werken voor iets wat je eigenlijk niet zo leuk vind, en wachten op die paar dagen vakantie per jaar, of je pensioen? Is het niet veel logischer waarde te hechten aan de tijd die je hier hebt dan aan het geld, en de tijd te besteden aan je passie? Zo gek is dat niet. Er zijn vele anderen die daarvoor gekozen hebben.

Een van de dingen die de meeste mensen weerhoud van hun passie volgen is onzekerheid. De angst om te falen en niet rond te kunnen komen, en het is best te begrijpen. Maar als het WAAROM sterk genoeg is, zal het HOE voor zichzelf zorgen. Op de een of andere manier, beloont het universum ons, voor het volgen van ons hart en het loslaten van de angst. Maar het vergt veel moed om die sprong in het diepe te maken, in het onbekende. Er is geen garantie voor succes. Geen uitgestippelde route. Geen definitieve beloning. En soms ben je alleen. Maar de beloning kan gigantisch zijn vergeleken bij een leven lang doorbrengen in het oude model, door iets te doen wat je heel graag wilt doen.

Je passie volgen is een van de sleutels naar een gelukkig en gezond bestaan. Alleen voor het geld werken in een baan die je niet leuk vindt is stressvol en onnatuurlijk en je kunt er ziek van worden. Ook is het moeilijk veel werk te verzetten terwijl je niet met de juiste mindset werkt. Het beste resultaat komt van hen die gepassioneerd zijn over wat ze doen. Als je gepassioneerd bent, kun je een meester worden in je vak en kun je anderen inspireren om hetzelfde te doen. En zij ook weer, en voor je het weet hebben we generaties met mensen die hun dromen volgen en geweldig werk produceren. Bovendien zul je als meester in je vak ook de waardering krijgen waar je op gehoopt hebt.

Misschien zit jij op dit moment wel vast in het oude model zonder er erg in te hebben. Misschien heb jij je grens al bereikt, en vraag je je af of je de sprong in het diepe zal wagen en aan je ontsnappings avontuur zal beginnen. Het kan een lastige beslissing zijn, maar vraag jezelf: Als ik doorga op oude voet zoals ik nu doe, ben ik dan echt tevreden? Zal ik geen spijt krijgen als mijn tijd erop zit? Als je die vraag met een oprecht en helder "ja" kunt beantwoorden, dan is dat fantastisch. Ga vooral door met wat je doet.

Zo niet, dan kan het tijd zijn voor verandering, schrijf een plan om daar te komen, waar je naartoe wilt, ongeacht wat je oude model zegt. Welke actie kun je vandaag al nemen om dichter bij je doel te komen? Wees dan moedig en neem die sprong in het diepe en kijk niet achterom. Het kan best zijn dat er dingen misgaan, maar laat je niet afschrikken. Sta weer op, leer van je fouten, groei, en blijf eraan werken. Lach, adem door, en blijf jezelf bewegen in de richting van je doel.

Bij Feeling Fab Academy helpen we je graag bij het nemen van die sprong in het diepe. Kijk op www.feelingfabacademy.nl voor meer informatie.