Bereik je dromen met `weinig en vaak`

31-08-2018

Zie jij je jezelf jaar na jaar dezelfde doelen stellen?
Misschien heb je het grootste deel van een jaar of tien geprobeerd kilo's te verliezen, of heb je jarenlang met financiën geknokt. Je hebt misschien een grote droom (misschien een boek schrijven, een bepaalde reis maken, een eigen bedrijf starten, of een andere gave uitdaging) ... maar het voelt nooit alsof de tijd rijp is om er voor te gaan.
Het is verleidelijk om te wachten op een enorm stuk ononderbroken tijd, zodat je aan je grote doelen kunt werken. Maar wees eerlijk - hoe vaak heb je in de afgelopen jaren zo'n tijdsblok beschikbaar gehad?

Voor de overgrote meerderheid van ons is het niet makkelijk om onze planningen te wissen. Misschien werk je voltijds, of heb je de zorg voor kinderen, of ben je verantwoordelijk voor oudere familieleden - wat je precieze omstandigheden ook zijn, je leven is druk en dingen gaan niet op wonderbaarlijke wijze van de ene dag op de andere veranderen.
Het goede nieuws is dat je niet hoeft te wachten op het perfecte moment om aan uw doelen te beginnen.

In feite bereik je veel meer met een "weinig en vaak" aanpak, dan door tevergeefs te wachten op een gelegenheid om enorme actie te ondernemen. Bovendien schuift het moment van je dromen met je mee vooruit de toekomst in.

Laten we wat mogelijkheden in cijfers uitwerken.

Voorbeeld 1 : Schrijf een boek in een jaar.

Stel dat het je doel is om een boek te schrijven, en je kunt een moment van 20 minuten reserveren, een keer per dag (misschien tijdens je lunchpauze, of in de avond). Als je 20 minuten geconcentreerd blijft, kun je waarschijnlijk 200 woorden schrijven - dat is ongeveer een halve getypte pagina.

Het klinkt niet veel. Als je nadenkt over de lengte van een gemiddeld boek (70.000 woorden), lijkt het misschien helemaal niet de moeite waard om te doen.

Maar kijk eens hoe die 200 woorden oplopen:

Na een week heb je 1.400 woorden - een (kort) hoofdstuk.
Na een maand heb je 6000 woorden.
Na een jaar heb je 73.000 woorden - een heel boek...

Dat is een prachtige prestatie - en met slechts een kleine investering van tijd op een dagelijkse basis.

Voorbeeld 2: Leer in een jaar koken
Misschien ben je een vreselijke kok - je kunt nog geen ei bakken. Je wilt al jaren leren koken, maar het idee is gewoon te ontmoedigend.
Je wilt graag een les volgen, maar je kunt de tijd niet vinden om je eraan te verbinden.
Laten we zeggen dat je je verplicht om slechts twee keer per week een maaltijd te bereiden, op maandag- en woensdagavond, en dat je recepten kiest die maximaal een uur duren om te bereiden. Je investeert slechts een paar uur per week, maar na een jaar heb je meer dan honderd uur aan kookactiviteiten besteed en ervaring opgedaan.

Denk je niet dat je na honderd uur oefenen fatsoenlijk zult koken?

Bijna elk doel kan op deze manier worden aangepakt, of het nu gaat om het opruimen van je huis of het starten van een nieuw bedrijf.
Zelfs kleine doelen kunnen veel gemakkelijker worden als je ze in kleine maar regelmatige stappen breekt.

Zo kun je een dagboek voor je kinderen maken over een bepaalde periode in hun leven. Noteer elke dag een zin. Of maak elke dag 1 foto.
Het kost slechts een paar minuten per dag om een snelle herinnering op te schrijven, maar over een jaar zal het een geweldige verzameling zijn om op terug te blikken.

Het lastige is dat het soms evengoed een enorme uitdaging kan zijn om te beginnen. Waarom?
We houden van het idee van snelle winst en snelle vooruitgang. Grote stappen, vlot resultaat.

Ik denk niet dat ik de enige persoon ben die van de adrenalinestoot houdt door snel een grote uitdaging aan te gaan, of de voldoening om een groot project af te maken. Het ligt ook een beetje in mijn aard. Mijn moeder zei altijd: "Bij jou moet alles op stel en sprong".
Ik heb dat nog steeds, omdat ik bruis van energie als ik een "goed" plan heb, en dan wil ik het ook NU uitwerken. Laat ik het liggen dan ebt de drive langzaam weg en zakt de motivatie. Maar begin ik, dan gaat mijn superfocus aan totdat het klaar is, ongeacht hoe lang het duurt.

Dat is precies de drive die je helpt om je droom, je actie, kracht bij te zetten. Actie is cruciaal.
Het is erg verleidelijk om dingen snel te willen bereiken. Immers, een boek schrijven in een jaar, klinkt waarschijnlijk niet zo spannend als een boek schrijven in een maand.

En het kan ontmoedigend zijn, om te voelen dat je nog een heel lange weg te gaan hebt, vooral aan het begin van het werken aan een doel
Evengoed heb je vast een ervaring waarin het je niet lukte om je doel te bereiken, en je na een paar dagen of een paar weken de handdoek in de ring gooide. Alleen al om het op te geven omdat het gewoon onhoudbaar is. (Ik heb zeker een paar goede diëten gehad die ik niet meer dan een paar dagen hebben volgehouden !)

Natuurlijk zullen er momenten in je leven zijn waarin het mogelijk is om hard en snel aan een doel te werken - en soms kan dat nodig zijn wanneer een probleem een crisis is geworden.

Het is veel beter om je te concentreren op het nemen van kleine, dagelijkse of wekelijkse stappen in de richting van je gekozen doel. Je zult op die manier echt sneller vooruitgang boeken.

Hoe je die kleine stapjes kunt blijven zetten?
Het is erg belangrijk om een "fundament" van goede gewoonten te hebben om je in je kleine stappen te ondersteunen. Je zou kunnen denken dat als je maar een paar minuten per dag iets gaat doen, je niet veel hulp nodig hebt om gemotiveerd te blijven - maar uitstelgedrag en excuses sluipen maar al te gemakkelijk binnen.

Is er een bepaald doel in je leven dat je graag zou willen bereiken, maar waar je gewoon geen tijd voor hebt gehad?
Of wat gewoon in de vergaarbak van uitstelgedrag is terecht gekomen?
Hoe kan een kleine inspanning, dagelijks of bijna dagelijks, je in die richting krijgen?

Ik wil je vragen of je mij een berichtje wilt sturen met een reactie om me te vertellen wat jouw droomdoel is, en wat jij dagelijks kunt gaan doen om dit nu wel te realiseren.

Ik ben razend benieuwd of deze manier jou er nu toe kan zetten om je dromen waar te maken.