Als je de 50 bijna aantikt...6 tips voor uitgebluste vrouwen in hun midlife.

29-01-2018

Dit jaar tik ik de vijftig aan. Het klinkt me nog wat oud in de oren, maar we weten allemaal dat je zo oud bent als je je voelt ;-))
Nu moet ik toegeven dat ik me de afgelopen jaren wel eens 80 heb gevoeld, dus wat dat betreft ga ik er op vooruit. 

Maar serieus, met een burnout, een overgang en een trauma de afgelopen 6 jaar, is het niet zo gek dat je dan niet de vitale vrouw uitstraalt die eigenlijk bij je leeftijd past. En met grote tegenzin mag ik wel zeggen. Hoog tijd om er aan te werken, en dat doe ik nu volop. 2018 staat voor mij in het teken van meer gezondheid en meer vitaliteit.

Ik ben dit jaar gestart met anders eten, en hoe snel kan het gaan? Ik heb nu al behoorlijk wat energie terug. Sport staat niet zo hoog op mijn lijstje, en het is zoals het is.
Tijdens mijn burnout heb ik geleerd dat ik vooral moet doen wat ik leuk vind. Sport hoort daar niet bij. Maar ik weet natuurlijk dat bewegen gezond is voor je, vooral op deze leeftijd. Boodschapjes op de fiets doen en geregeld wandelen, met of zonder hond, staan nu op mijn programma. Mijn praktijk heb ik op de tweede verdieping, dus traplopen is een must.

Ik start iets op en zodra het loopt voeg ik weer iets toe. In februari start ik dan toch maar met online thuis-trainingen. Je krijgt mij niet in een sportschool. Naast buiten wandelen haal ik liever mijn sportschool in huis. Dus ik rol mijn yogamatje uit en ga voor dat stukje extra beweging.

En dan mijn geestelijke rust, ja dat is een dingetje. Ik ben zo hoogsensitief als maar kan en krijg alles binnen wat er maar op me af komt. Nu mijn Me Time een prominente plek heeft in mijn agenda, kan ik met regelmaat bijtanken. Inmiddels weet ik dat ik totale vakantie geniet, als ik in mijn uppie ben. Dus omdat mijn jaar in het teken staat van het opkrikken van mijn gezondheid en vitaliteit, heb ik voor een happy mind, twee Me Time weken ingepland. Eén in het voorjaar en één in het najaar. Waarin ik de rust zoek om te schrijven te lezen, te brainstormen, ideeën uit te werken en te genieten van de stilte.

Het voelde als een enorme aftakeling zo'n burnout, en er zijn heel veel veertigers die 'em scoren. Vooral vrouwen die overbelast zijn door een overvol programma. Maar ook vijftigers lopen vaak tegen die lamp.

Veertigers en vijftigers denken überhaupt vaak dat de aftakeling nabij is, maar dat hoeft natuurlijk niet. Alleen als jij daar zelf aan toegeeft.
Vooral vrouwen hebben vaak het idee dat ze de tijd nog moeten inhalen. En dat is ook wel zo als je altijd voor anderen hebt klaar gestaan en jezelf hebt weggecijferd.

Nadat ze in de twintig van school zijn gekomen heeft hun leven vaak in het teken gestaan van werk zoeken, gezin bouwen, terug naar part time werken en er vooral zijn voor het gezin dat ze gesticht hebben. Volle bak. Ze hebben zichzelf naar de achtergrond geschoven al die tijd. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Maar ook de carrièretijgers hebben zich vaak volledig in dienst gesteld van anderen. Hun werkgever, hun collega's.

Eenmaal 40, krabben vrouwen zich achter de oren en vragen ze zich af waar de tijd is gebleven.

Waar de tijd is gebleven?

Daar zit een diepere ondertoon in.
Hier hoor ik: wat heb ik met MIJN leven gedaan al die jaren?
Je realiseert je dat er al heel wat tijd verstreken is, en dat er misschien toch iets moet gebeuren om meer uit het leven te halen dan alleen werken en zorgen. Want dat is wat je gelukkig maakt. Die dingen doen die je graag doet.
Maar in alle hectiek van je dagelijkse bezigheden, glipt je die wens dan toch weer door je vingers.

Doe jij de dingen met passie? En ja, moederen doe je over het algemeen met passie. Maar ik bedoel natuurlijk de dingen voor jezelf. Voel jij elke keer weer intens geluk tijdens je werk bijvoorbeeld? Kom je springend uit je bed, omdat je weer mag? Je zult misschien denken het is onmogelijk.

Maar nee, het is echt mogelijk.

Wanneer je kiest om dat te doen waar je goed in bent, talent voor hebt, wat je leuk vindt en wat je elke dag weer blij maakt, heb je de mogelijkheid elke dag dat intense geluksgevoel te ervaren. Het voelt niet eens als werk. Natuurlijk gebeuren er minder leuke dingen in je leven. Het is geen sprookje. Maar je hoeft geluk niet ergens anders te zoeken. Door te kiezen wat dicht bij je staat en wat al in je zit kun je een prachtige invulling geven aan je leven.

Voor je het weet ben je 45. De kinderen zijn al aardig zelfstandig en de eerste gaat misschien al wel studeren. Misschien heb je ze ook nog wel een aantal jaartjes thuis. Maar die nieuwe invulling kan ook met je kinderen nog aan boord!

Je merkt dat je lijf begint te veranderen en je uiterlijk. Je merkt dat dat wat extra aandacht behoeft om het een beetje te houden zoals je gewend was. En dan wordt je met je neus op de feiten gedrukt.
Tegelijk vraag je je af of je niet gewoon moet toegeven aan het ouder worden, want het hoort er toch bij? Maar zodra je de 50 in het vizier krijgt voel je lichte paniek.
Je wilt nog wat doen met je leven. Je hebt voor je gevoel alleen nog maar in de zorgstand gestaan. In dienst van anderen geleefd.

Eenmaal vijftig, dan stel je andere prioriteiten dan toen je twintig was. Je kijkt terug op wat je gedaan hebt en niet gedaan hebt, en je wilt alles inhalen wat je gemist hebt.

Toen je twintig was werd je meer in beslag genomen door carrière maken en werkdruk. Maar waar je zou verwachten dat dames in de vijftig met de menopauze tegen gezondheidsperikelen aanlopen, blijkt juist dat ze zich gezonder voelen dan ooit.

Dus ben je in je fourties? Nóg betere tijden komen eraan! ;-)

Maar hiervoor moet je wel zelf actie nemen. Het komt natuurlijk niet spontaan aanwaaien.

Deze levensfase kun je als een heel verwarrende levensfase ervaren, waarin je heen en weer geslingerd kunt worden tussen je vorige fase, waarin je je leven hebt vormgegeven, en een nieuwe fase waarin je ontdekt dat je nog een heleboel wilt doen en beleven, en je leven kunt en wilt herinrichten. En dan kan vaak een andere invulling zijn dan je tot nu toe gewend bent.

Inmiddels heb je zoveel levenservaring dat je makkelijker kunt relativeren, of gewoon anders tegen de zaken aan kunt kijken dan je voorheen deed.
Ik geef je 6 tips om wat makkelijker om te kunnen gaan met die switch in deze levensfase en voordelen die je juist in deze fase goed van pas komen, nu je min of meer uitgeblust je midlife hebt bereikt. Wellicht kun je hierdoor iets meer het mooie van deze fase inzien.

Tip 1

Je kunt beter beoordelen wat je wel en niet wilt. Je kunt heel goed voor jezelf bedenken of je wel of niet naar dat ene feestje wilt, of tijd wilt besteden aan iets waarover je eigenlijk twijfelt, zonder met de meute mee te moeten doen.
Je realiseert je op deze leeftijd dat je tijd kostbaar is, en zult hem dus ook steeds meer weloverwogen gaan invullen. Inmiddels heb je zoveel zelfkennis en levenservaring dat je daarmee gelegenheden kunt beoordelen. Gebruik dit voordeel ten volste, want nu je kinderen groter zijn en jij langzaam aan meer aan jezelf wilt en zult toekomen, zul je ook geregeld voor jezelf moeten opkomen en grenzen moeten stellen. Beoordelen of het iets is wat echt bij je past en voor jou werkt. Vraag je jezelf af of je er echt blij van wordt, of dat het je verrijkt.
Of je er door kunt groeien. En ik bedoel niet in de breedte, want ook dat gaat vanzelf in deze levensfase. Een stukje voor jezelf afbakenen is belangrijk om de touwtjes weer in handen te krijgen over jouw leven en jouw tijd.

Tip 2

Die zelfkennis zit niet alleen in je hoofd, maar ook in je hart. Of je nu spreekt over voorgevoel, intuïtie, gutfeeling, je hart, of "diep van binnen", er is sprake van "een weten" zonder dat je het kunt verklaren. Bij de één is het sterker aanwezig dan de ander. Goed nieuws is, dat door je er meer op af te stemmen, je intuïtie kunt ontwikkelen en je veel meer informatie over jezelf kunt krijgen.
Over wat er in je leeft en wat er nu werkelijk in je omgaat.
Je hoort jezelf soms denken... Dat denken is je gevoel dat je dingen verteld.
En je gevoel liegt niet. Door hier meer op af te stemmen kun je je gevoel, je hart, tegen je horen praten. De mooie dingen, maar ook als het bericht wat minder positief is. Sla het niet in de wind. Volg het, het geeft je waardevolle informatie, puur en in alle eerlijkheid. Het kan je helpen richting te bepalen voor wat je met je leven wil doen de komende jaren. Flowschrijven is een geweldige methode om beter met jezelf in contact te komen en naar je hart te luisteren.

Tip 3

Doordat je inmiddels al wat jaartjes hebt rondgelopen, realiseer je je ook beter dat het om genieten gaat in elke ervaring, minder om het behalen van een bepaald doel zelf. Wil je bijvoorbeeld meer sporten om je gewicht te beïnvloeden, dan weet je onderhand dat het uiteindelijk gaat om het sporten naar je streefgewicht toe. Niet die ene seconde dat je weegschaal je verteld dat je er bent. De sportieve onderhoudsdosis houdt je langer fit en vitaal, en je hebt het doel nodig om je avontuur onderweg te kunnen beleven. Natuurlijk kun je volop genieten van dat ene moment dat je je doel bereikt hebt, maar het draait uiteindelijk om de tijd die er tussen ligt.

Tip 4

De 2e levensfase heet niet voor niets zo. Het geeft je een 2e kans om je leven in te richten naar een leeftijd die daarbij hoort. Zie het als een positieve vernieuwende fase. Door de inzichten die je hebt verworven de voorgaande jaren, krijg je een 2e kans om je leven in te richten, om het om te gooien, te kiezen wat je echt graag wilt doen, of als je dat nog niet weet, te ontdekken hoe je verder wilt groeien als persoon. En welke rol jij als vrouw wilt vervullen in die jaren. Het laat je weten wat jij nog nodig hebt in je leven.
In de Aziatische landen wordt deze levensfase gevierd en toegejuicht omdat je als vrouw een nieuwe levensfase inluidt, waarbij de viering van zelfstandigheid, zelfontplooiing en vrijheid centraal staat! Prachtig!
Om alles uit deze fase te halen, is daar wel een zekere focus voor nodig. Door alsmaar door te leven op de oude vertrouwde automatische piloot, ga je niets nieuws ontdekken. Dus om nieuwe keuzes te kunnen maken zul je je er in moeten verdiepen of jezelf moeten uitdagen.

Tip 5

Twijfel je of het zwak of egoïstisch is dat je wilt veranderen? Nu je op een leeftijd bent waarop je je leven anders mag gaan inrichten, mag je jezelf ook toestaan om te veranderen van gedachten. Misschien heb je enorm leuke ideeën die totaal niet overeen komen met wat je tot nu toe gedaan hebt. Misschien houden ze je continu bezig. Het is jouw goed recht om van gedachten te veranderen, en iets anders te gaan doen. Het is niet erg, het is niet zwak, niet egoïstisch, nee het is ambitieus en daar heb je recht op. Persoonlijk groeien maakt dat je gedachten ook meegroeien en mee veranderen. Het is vaak de omgeving die moeite heeft met verandering of verbetering van andermans situatie. Maar jij leeft jouw leven en maakt jouw eigen keuzes.

Tip 6

Naast het zorgen voor anderen, wat je naar je beste kunnen en met alle liefde al die jaren hebt gedaan, heb je nog veel meer in je. Je barst van de kennis, van de talenten, van specifieke waarden, van passies, dromen en wensen. Deze combi maakt ieder mens uniek, ook jou. En daarmee is dat wat jij als vrouw in je hebt, heel speciaal. Jij hebt iets in de wereld te delen wat niemand doet zoals jij dat doet. Heb je dromen waar je al lange tijd mee rondloopt, ga er dan nu voor! Je kunt jezelf laten inspireren en weer anderen laten zien wat jij te delen hebt.
Droom je van tekenles geven, een yogaschool starten, een boek schrijven, een reis maken, een opleiding volgen, leren mediteren, de langste sjaal ooit breien of een volledig nieuwe topfunctie in de zakenwereld? Wat het ook is, ga je uitdaging aan en durf te dromen. Durf vooral groot te dromen. Door serieus werk te maken van je dromen, kun je je leven verrijken en terugkeren bij jezelf. Iets doen wat voor jou bestemd is. Waar jij blij van wordt. Kun je hier een dagelijkse invulling aan geven, dan werkt dit echt lifechanging.

Ik hoop dat deze tips je helpen inzien dat je in deze fase je leven opnieuw kunt inrichten, en hoe mooi het is dat jij de regisseur hiervan bent.
Maar misschien vind je het lastig om je nieuwe invulling te bepalen door alle veranderingen die deze fase met zich meebrengt. Het kan ook zijn dat je je bezwaard voelt om meer in jezelf te investeren, of je gereserveerd voelt naar je omgeving toe. Laat dit je er niet van weerhouden om je licht op te steken over de mogelijkheden voor jou. Ik denk graag met je mee.
Je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek. Hierin heb je volop gelegenheid voor jouw verhaal en jouw vragen. En in dit gesprek kun je ook kennis maken met wat ik te bieden heb voor vrouwen in de tweede fase zoals jij, en niet goed weten hoe ze invulling kunnen geven aan hun wensen en langgekoesterde dromen in die fase.
Door bijvoorbeeld te starten met het creëren van jouw Me Time, kun je geleidelijk je ruimte vrijmaken, om dat te gaan doen wat je het allerliefste wilt doen. In een overvolle agenda is dat vaak lastig inplannen.
Daarom heb ik de Me Time Master Challenge gemaakt. Om jou te leren hoe je je Me Time kunt vrijmaken, hoe je het optimaal kunt invullen en hoe je je verworven Me Time kunt bewaken. Dit leer ik je in 10 dagen.

Nu ik dit jaar vijftig word, bedenk ik me hoe grappig het is dat ik de meeste complimenten kreeg voor ik in mijn burnout terecht kwam, in mijn early fourties. Mijn doel is, dat ik snel weer net zo kan stralen in mijn early fifties.