10 vragen voor diepere zelfkennis

26-02-2018

Ik val maar gelijk met de deur in huis. Ik ben "verslaafd" aan persoonlijk groeien. De "high" die het me geeft, maakt me zoveel sterker en gelukkiger dan ik was voordat ik nieuwe dingen leerde over mijzelf en over het leven. Het geeft me een maximaal geluksgevoel. Ik slurp alles op wat ik kan leren over de levenskunst. Dat komt o.a. omdat ik hoogsensitief ben. 

Maar het voelt zo anders als je weet wat je echt wilt, en wat er in je leeft, wat je wensen zijn, wat je persoonlijke waarden zijn. En daar vervolgens voor kunt staan. En ik ben nog lang niet waar ik naartoe wil. Maar elke upgrade is weer opnieuw fantastisch. Ik heb me de afgelopen jaren suf gelezen in boeken van kanjers in de levenskunst, om deze inzichten te krijgen. En nog doe ik dat graag. Maar eigenlijk ligt deze skill veel dichter bij jezelf dan in al die boeken lijkt.

Ik vind het heerlijk om ze te lezen. Van lezen leer ik bij. Maar de laatste tijd wil het nog wel eens gebeuren dat ik een boek niet helemaal uit lees. Nee, ik wil de schrijver niet beledigen. En het is ook niet dat het boek me niet genoeg interesseert. Ik vind het geweldig! Maar er doet zich dan iets voor in mijn dagelijkse leven.waardoor het boek opzij gelegd wordt en ik het niet meer pak. Eerst voelde ik me nog wel eens schuldig naar mezelf en zei dan:"Je leest je boeken niet eens meer uit."

Ik heb daar nu mijn filosofie over.

Stopt het boek op het moment dat zich iets anders in mijn leven voordoet, dan heb ik geleerd wat ik uit dat boek moest leren.

En dat is goed. En wie weet komt het andere aan bod als ik het een tweede keer pak. Ik kan me er nu prima in berusten als ik een boek niet uitlees.

Ik ben veel gaan lezen om meer over mezelf te weten te komen. Want er is nog zoveel dat je niet over jezelf weet. Op het moment dat je de dingen gaat aanvoelen vanuit je buikgevoel, sta je aardig in contact met jezelf. Op basis van "gut feeling" weet je vaak al een heleboel. Maar je hart kan je soms nog best eens verrassen.

Vooral als je een tijdje buiten jezelf geleefd hebt in alle hectiek van het leven dat je leeft. In je hoofd zeg maar. En daar zijn wij vrouwen best goed in. Dan is het best lastig om bepaalde vragen aan jezelf beantwoord te krijgen.

Ik zat de serie Soof te kijken. Geweldig hoe Lies Visschedijk de rol van Soof neerzet. Misschien heb je ook gekeken, en zag je hoe Soof geadviseerd werd om eens wat tijd voor zichzelf te nemen. Het was immers al 20 jaar geleden dat ze alleen was geweest. Echt op zichzelf.

Nou het was één en al herkenning. Soof werd voor een paar dagen op pad gestuurd naar een huisje in het bos, om eens heerlijk op zichzelf te zijn.

Begin dit jaar besloot ik ook, om dit jaar twee keer zo'n week op mijn agenda te zetten. En ja, ik heb op dezelfde manier ook aan een huisje in het bos gedacht. Puur voor de rust. Maar ik heb uiteindelijk besloten aan zee te gaan zitten. Waarom?

Precies waarom Soof het niet naar haar zin had in haar eentje in het bos. Totaal afgesloten van de wereld. Geen internet, geen hulp als je het nodig hebt, nog geen winkel bij de hand en die oorverdovende stilte. Het is teveel van het goede. Het moet wel leuk blijven. Ze had niets om handen en de bedoelde ontspanning sloeg om in verveling.

Ik zag gisteravond mezelf in Soof. Hollen, vliegen, zoals wij vrouwen op middelbare leeftijd dat jaren hebben gedaan, om alles goed te laten verlopen in huis. De dingen niet uit handen willen geven.

Ja wij vrouwen zijn vaak controlfreaks. Echte regisseuzes. Het is moeilijk de touwtjes uit handen te geven als je even alleen weg wilt, omdat je vaak weet dat er weer een tandje bij moet als je terug komt. Niets ten nadele van onze partners, maar zo zitten we nu eenmaal in elkaar. Dus dan gunnen we ons zo'n moment maar liever niet.

Gelukkig werd Soof gisteravond gered door Dan Karaty, die haar meenam naar de Spa, voor het echte ontspannen. Hij bood haar zelfs nog aan om mee te gaan op een reisje naar LA.

Maar daar greep haar moedergevoel weer in. Dus ze besloot zich weer bij haar gezin te voegen.

Ik weet niet of IK dat aanbod had afgeslagen.....;-)

Soof koos de verkeerde invulling van haar Me Time omdat ze niet echt bij zichzelf had geïnformeerd wat voor haar een belangrijke invulling is van de tijd voor haarzelf. Wat echt bij haar past. Ze nam van anderen aan wat algemeen aangenomen wordt.

Wanneer je teveel in je hoofd leeft, kom je niet in contact met wat er in je hart leeft. Daarvoor heb je meer nodig. Daarvoor moet je echt even een pas op de plaats maken. En dan bedoel ik niet eens in de 20 jaar, maar met regelmaat. Liefst dagelijks. Een kort moment waarin je je even afstemt op jezelf. Zodat je weet wat er echt leeft in jou. Of eigenlijk het gevoel krijgt dat je echt leeft. De een doet dat in de vorm van een meditatie, de ander via yoga, weer een ander schrijft in een dagboek aan het begin of aan het eind van de dag, of maakt een dagelijkse wandeling.

Wil je echt weten wat jij het liefste wilt in je leven, dan zul je jezelf ook belangrijke vragen moeten stellen. Daarom deel ik een aantal vragen met je die je informatie kunnen geven over jouw diepste verlangens. Schrijf voor jezelf de antwoorden op, zodat je het naderhand rustig kunt teruglezen.

Hoe zou je deze 10 vragen beantwoorden?

  1. Iets waar ik veel aan heb gedacht toen ik een kind was en dat me blij maakte was.......

  2. Iets dat ik altijd heb gewenst en nog niet gedaan heb is......

  3. Iets dat ik graag ooit zou bereiken is......

  4. De kwaliteit die ik heel erg waardeer in anderen is.....

  5. Iets waarvan ik weet dat ik er aan moet werken is.....

  6. De vaardigheden die ik altijd graag gehad zou hebben zijn.....

  7. Iets waar ik nooit spijt van zal krijgen is......

  8. Ik ben het meeste trots dat ik .......

  9. Iets dat ik heel graag vandaag zou willen doen (en dat ik makkelijk kan doen) is......

  10. In het volgende jaar wil ik echt heel graag.....

Door deze 10 vragen te beantwoorden krijg je al aardig een beeld van wat belangrijk voor je is. Nu je deze antwoorden heb verwoord en opgeschreven ben je al in contact gekomen met je hart.

Wat je in feite gedaan hebt is een eerste vorm van Flowschrijven.

Flowschrijven is intuïtief schrijven. Naar binnen keren om antwoorden naar boven te halen. En misschien heb je zelfs gemerkt dat je bij sommige antwoorden vlinders in je buik voelde, of een blij gevoel ontdekte. Dan kwamen de antwoorden rechtstreeks uit je hart.

Dit is wat je onder andere doet tijdens Flowschrijven. Je roept bij jezelf antwoorden of informatie op. Dat kunnen levensvragen zijn zoals hierboven, maar ook keuzes die je wilt maken, talenten, kwaliteiten, alles waar je mee te maken krijgt. Op deze manier kun je precies uitvinden wat jouw echte persoonlijke voorkeur is. En hoef je niet in het bos te belanden als je liever in de Spa had gezeten.

Maar ook hoef je niet de baan te hebben waar je een hekel aan hebt, terwijl je liever ander werk zou willen doen dat je veel gelukkiger maakt, of een sport te doen, omdat je vriendinnen het leuk vinden, terwijl jij liever iets anders doet. En zo is er nog veel meer naar de oppervlakte te halen, waar jij nooit bij stil stond.

Maar met Flowschrijven ga je nog een stapje verder. De techniek van Flowschrijven is vooral belangrijk om te zorgen dat je verstand zich niet mengt in wat je hart je te vertellen heeft.

Om puur jezelf te kunnen zijn en naar jouw voorkeuren en waarden te leven, is het belangrijk dat je geregeld bij jezelf te rade gaat. Door een eenvoudige methode als Flowschrijven kun je die waarden en wensen naar boven halen.

Wil jij ook jezelf beter leren kennen en die dingen doen in je leven die jij bij je draagt in je hart? Die echt bij jou passen. Wil jij ook graag jezelf kunnen zijn?

Is jouw antwoord Ja?

Ontdek dan wat voor jou belangrijk is door te Flowschrijven.  In 12 dagen leer je de belangrijkste richtlijnen van Flowschrijven en kun je door middel van leuke flowschrijfoefeningen de vaardigheid onder de knie krijgen. Daarnaast leer ik je ook waar je Flowschrijven kunt inzetten en hoe je het kunt toepassen.

Ontdek wat jij in je hart bij je draagt en wat jouw persoonlijke passies en hartenwensen zijn.

Kijk hier voor alle informatie over de online cursus Flowschrijven en doe mee. Voor jezelf.