CORONA INFO

Lees hier de laatste updates met betrekking tot de 
Corona maatregelen in de praktijk.

Ik mag weer open!! 

Sinds 11 mei is de praktijk weer open. Echter nog wel met een aantal beperkingen. Dit betekent dat er wel behandelingen uitgevoerd kunnen worden, maar met strenge hygiënische voorwaarden. Deze voorwaarden gelden voor pedicure en cliënt!

Is uw afspraak (of meerdere) de afgelopen weken geannuleerd, dan hoeft u mij niet te benaderen voor een nieuwe afspraak. Ik neem zelf contact met u op om u opnieuw in te plannen. Ik begrijp dat u staat te popelen, maar ik vraag hier uw begrip en geduld. Het is nou eenmaal niet mogelijk om iedereen direct en tegelijk te helpen. Extra mogelijkheden op woensdagen en donderdagen zullen tijdelijk helpen bij het wegwerken van de achterstand. Op deze manier hoop ik u zo snel mogelijk weer te kunnen helpen. 

De zomerklanten zonder regelmatige frequentie, komen pas aan de beurt als de mensen uit de opgelopen achterstand behandeld zijn. Dit geldt ook voor nieuwe cliënten. Dit is vanaf 1 juni weer mogelijk!

Welke behandelingen?
In eerste instantie doe ik slechts een selectie uit mijn behandelingen.

 • De basis pedicurebehandeling
 • De deel pedicurebehandeling
 • Voetreflextherapie zónder voetbad
 • Nagelbeugels zetten
 • Niet cosmetische gelnagels (bijv één enkele nagel)
 • Nagels lakken (zelf lak meebrengen of een kleur voor de behandeling in de praktijk kiezen)

Alle overige mogelijkheden worden later gefaseerd weer toegevoegd. Dit geldt voor cosmetische behandelingen zoals wellness en cosmetische gelnagels (beide voeten). Dit is nog niet haalbaar ivm langere behandeltijden en/of vanwege nog meer desinfectietijd afhankelijk van de behandeling die het betreft. Alle geplande Pedicure Plus behandelingen worden omgezet naar basis pedicure behandelingen.

Mondmaskers
Bij Jolly Feet worden tijdens de behandeling wél mondmaskers gedragen. Dit geldt voor mijzelf als ook voor de cliënt. Ik heb hiervoor gekozen omdat ikzelf tot de risicogroep behoor en er ook diverse ouderen in de praktijk komen. Better safe than sorry. U hoeft zelf geen mondmasker mee te nemen. Bij uw behandeling ligt er voor u een Jolly Feet mondmasker klaar. 

Betaling
De betaling dient bij voorkeur digitaal te geschieden. Dit kan met een overboeking via uw mobiele telefoon en de bank app. Of ik kan u ter plaatse een Tikkie sturen (per email, niet via whats app), zodat u deze ter plaatse kunt voldoen. Ook kan ik u een factuur mailen met een IDEAL betaallink er in. 
Kunt u echt alleen contant betalen, dan staat er op de paarse balie een bakje waar u het geld in kunt leggen. Dit dient gepast te zijn. Ik kan u géén wisselgeld geven. Contant betalen is nu echt een uiterste mogelijkheid wanneer u niet mobiel voorzien bent. 


Ik hoop dat we zo uw behandelfrequentie weer kunnen opstarten en naar verloop van tijd het aanbod in behandelingen ook weer kunnen uitbreiden naar normaal.
Tot slot wijs ik u op het hygiëne protocol. Deze staat hieronder vermeld. Dit is zeer belangrijk. Leest u dit goed door! Ook voordat u naar de praktijk komt. Hierin leg ik u de gang van zaken uit vóór, tijdens en na de behandeling. Wat wel en niet kan. Heeft u een nieuwe afspraak, dan dient u zich hier aan te houden.

Corona veiligheid. Extra materialen, extra kosten? 
Om uw behandeling goed en hygiënisch te kunnen laten verlopen, met de bedoeling het verspreiden van het Coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen, moet ik, naast de gebruikelijke materialen die nodig zijn voor de behandeling, veel extra maatregelen nemen en extra beschermingsmiddelen inzetten.

En dit zal de komende tijd nog wel even nodig zijn verwacht ik. Dit brengt uiteraard extra kosten met zich mee. Toch ga ik ondanks de lange sluiting en deze extra materialen de prijs hiervoor niet verhogen, omdat ik mij ervan bewust ben dat er ook cliënten zullen zijn die wellicht zelf hun baan zijn verloren. #samensterk en #helpdelokaleondernemer is hier van toepassing.
Daarom doe ik een bijzonder maar vriendelijk verzoek:

Bent u in de gunstige omstandigheid dat u, met een vrijwillige bijdrage, het extra materiaal voor uw behandeling, zolang ze nodig zijn, kunt ondersteunen, dan waardeer ik dat enorm. Wilt u dit doen, dan kan dat bij het afrekenen na de behandeling. Bent u hiertoe niet in staat, dan zijn we even goede vrienden. In de praktijk hangt een indicatie van de extra kosten die per behandeling gemaakt worden.
 

Jolly Feet Hygiëne Protocol

verhoogd hygiëne protocol ivm Covid-19


Heeft u een afspraak, dan vraag ik u zich te houden aan het verhoogde hygiëne protocol dat van kracht is bij Jolly Feet. Lees dit goed door voordat u naar de praktijk komt.

 • Was uw handen thuis grondig met zeep voordat u naar de praktijk gaat. Wrijf de handen gedurende minimaal 20 seconden zorgvuldig over elkaar met zeep. Ook de vingertoppen, duimen, gebieden tussen de vingers en de polsen moeten grondig gewassen worden. Spoel ze zorgvuldig af. Droog ze bij voorkeur met keukenrol of een schone handdoek. Raak hierna uw gezicht niet meer aan.
 • U kunt nu naar de praktijk van Jolly Feet gaan.
 • Bij aankomst vraag ik u voor u binnenkomt of u, of uw gezinsleden, 2 weken klachtenvrij zijn, en of u of uw gezinsleden niet met corona patiënten in contact bent geweest de laatste 2 weken. Ook dient u dit protocol goed doorgelezen te hebben. Alleen dan, kan uw afspraak doorgaan.
 • Bij binnenkomst in de praktijk, in de hal beneden, dient u uw handen 30 sec te desinfecteren met handgel. Wrijf de handen gedurende 30 seconden zorgvuldig over elkaar tot ze droog zijn. Ook de vingertoppen, duimen, gebieden tussen de vingers en de polsen moeten grondig met de handalcohol worden ingewreven. Daarna kunt u naar boven lopen.
 • Gebruik alleen de trapleuning wanneer u naar boven gaat, gebruik de balustrade NIET.
 • Bent u op de tweede verdieping dan dient u uw jas zelf aan de kapstok te hangen.
 • De wachtruimte is niet beschikbaar
 • U dient op tijd te komen. Dus niet te vroeg en niet te laat, maar op de afgesproken tijd. Bent u te vroeg, dan dient u buiten te wachten.
 • Een chauffeur of begeleider, kan niet mee naar binnen, maar dient buiten te wachten of in de auto, als u met de auto bent gekomen.
 • Uw tas mag niet mee de praktijkruimte in. Er staat er een bak in de wachtruimte, bedoeld om uw tas in te zetten. Heeft u uw tas verder niet nodig, laat deze dan liever thuis. Betaalmiddelen en/of mobiele telefoon en eventueel een flesje nagellak mogen mee naar binnen.
 • Bij binnenkomst mag u de paarse stoel gebruiken om uw sokken en schoenen uit te trekken. Liever NIET naast de behandelstoel. Raak verder niet van alles aan in de praktijk. Overige stoelen zijn tijdelijk niet beschikbaar, behalve uiteraard de behandelstoel. Sleutels graag bij u dragen of in de jas of tas bewaren.
 • Nadat u uw sokken en schoenen heeft uitgedaan, desinfecteer NOGMAALS uw handen 30 sec met handgel.
 • Wilt u een nieuwe nagellak kiezen voor uw behandeling, dan is dit het moment. Kies met uw ogen. Na uw keuze, kunt u het flesje pakken.
 • Voor contactberoepen waar de 1,5 meter in het gedrang komt, worden mondkapjes geadviseerd. Bij Jolly Feet dient u een mondkapje te dragen tijdens de behandeling. U hoeft zelf geen mondmasker mee te nemen. Bij uw behandeling ligt er een Jolly Feet mondmasker voor u klaar voor gebruik, zodat ik zeker weet dat deze voldoet. 
 • Nadat uw handen gereinigd zijn kunt u het voor u beschikbare mondkapje, dat klaar ligt, opzetten. Bedek hiermee uw mond en uw neus.
 • U kunt daarna zelf in de behandelstoel gaan zitten. Neem uw mobiele telefoon mee de behandelstoel in. Dit ivm de elektronische betaling aan het einde van de behandeling en evt noteren van uw nieuwe afspraak. Neem ook evt. het flesje nagellak mee in de stoel indien van toepassing.
 • Naast de stoel is een rode lijn op de grond aangebracht. Blijft u aan uw kant van de rode lijn.  Ik blijf gedurende uw gehele aanwezigheid aan mijn kant van de lijn. Op deze manier kan ik u zoveel mogelijk 1,5 mtr afstand bieden, en u mij.
 • Boven de stoel hangt een plexischerm. Raak deze bij voorkeur niet aan! Ik help tijdens het instappen in de behandelstoel met het scherm. Ook gedurende de behandeling raakt u het scherm niet aan.
 • Aan het einde van uw behandeling dient u even in de stoel te blijven zitten tot na de elektronische betaling en/of het evt. inplannen van een nieuwe afspraak.
 • Betaling kan bij voorkeur digitaal. Dit kan met een overboeking via uw mobiele telefoon en de bank app. Of ik kan u ter plaatse een Tikkie sturen (per email, niet via whats app), zodat u deze ter plaatse kunt voldoen. Verder kan ik u de factuur mailen met een Ideal betaallink voor een gemakkelijke overboeking, bij voorkeur ook ter plaatse. Er is geen PIN.
 • Kunt u echt alleen contant betalen, dan staat er op de paarse balie een bakje waar u het geld in kunt leggen. Dit dient gepast te zijn. Ik kan u geen wisselgeld geven! Contant betalen is nu echt een uiterste mogelijkheid wanneer u niet mobiel voorzien bent. 
 • Ook bij het verlaten van de behandelstoel, raak bij voorkeur het plexischerm niet aan. Ik help u met het scherm.
 • U kunt uw sokken en schoenen weer aantrekken bij de paarse stoel.
 • Verder wil ik u verzoeken geen verzorgingsproducten in de schappen aan te raken. Wilt u een product kopen, pak deze dan alleen nadat u uw keuze heeft gemaakt. Maak de keuze bij voorkeur vóór de betaling. Geef dit voor of tijdens de behandeling aan.
 • U kunt nu uw mondkapje afnemen. Volg de instructie in de praktijk hoe u het mondkapje moet afdoen en hoe u het mondkapje dient te verwijderen.
 • Desinfecteer hierna, voor het verlaten van de praktijkruimte, NOGMAALS uw handen 30 sec met handgel.
 • Wanneer u naar beneden loopt, gebruik dan wederom alleen de trapleuning.
 • Na uw bezoek worden de materialen, de praktijk, de bel, de desinfectieflesjes en de opgang naar de praktijk gedesinfecteerd.


Jolly Feet at home

Hulpfilmpjes voor verlichting bij uw voetproblemen 

zolang u nog niet terecht kunt in de praktijk

Om je tijdens de corona crisis te helpen met je voetproblemen, deel ik een serie filmpjes, met tips hoe je verlichting kunt creëren, zolang je vanwege de drukte nog niet in de praktijk terecht kunt. Let hierbij goed op de mededeling mbt hygiëne. En bij twijfel eerst advies vragen! Ik ben te bereiken via email en per telefoon op 074-2428402. Ook is het mogelijk aanwijzingen te krijgen via Skype. Neem even contact op voor de gegevens en voor het afspreken van een tijdstip, dan loop ik samen met jou de hulptips door. De praktijk is vanaf 11 mei weer open. Zodra de achterstand is weggewerkt kan de overige voetzorg weer plaatsvinden. 

De volgende filmpjes zullen langskomen:

 • Eelt en kloven verlichten
 • Likdoorns behandelen
 • Nagels knippen, gescheurde nagels tijdelijk repareren en verdikte nagels dunner maken voor verlichting
 • Voetmassage, ontspanning via de voeten
 • Loslatende of vervellende huid


Deel 1 - Eelt en kloven 


Deel 2 - Likdoorns behandelen


Deel 3 - Nagels knippen, repareren en verdunnen


Deel 4 - Voetmassage


Deel 5 - Loslatende en vervellende huid

Extra inspiraties 

Voor een stukje bewustzijn in deze hectische tijden

De schreeuw van de wereld

Ondanks de afschuwelijke berichten die soms niet te bevatten zijn, sta ik graag ook even stil bij de positieve dingen die we uit de Corona crisis kunnen halen?

Nu we (bijna) allemaal thuis zitten, en in de meest vreemde situatie ooit zijn beland, wereldwijd, althans zo ervaar ik het, komt er met deze crisis ook een bepaald bewustzijn naar boven.

 • We zijn een veel kleiner onderdeel van de aardbol, van het Universum, dan we normaal dagelijks beseffen.
 • Er zijn geen "vluchtwegen" naar andere landen meer. Ieder land heeft met hetzelfde te maken.
 • De regels die gelden en de gevolgen daarvan, zetten je met de rug tegen de muur en zijn ongrijpbaar.

Een heel bijzondere gewaarwording vind ik het.
Maar tegelijkertijd, zijn we ineens zo verbonden met ieder ander op aarde, dat we ons ook weer groots voelen. Waar haat en nijd regeerde op grote en kleine schaal, is iedereen ingetuned op hulp, steunen liefde bieden.Iedereen, op de hele aardbol, leeft met hetzelfde onderwerp. Dat vind ik echt iets onvoorstelbaars.

De wereld heeft ons letterlijk een halt toe geroepen. Tot stilstand gebracht. Massaal. Groot en klein, arm en rijk, jong en oud. Geen uitzonderingen. Thuis gebracht bij je dierbaren. Althans, de ouderen en kwetsbaren treffen het nu minder, maar ik hoor zoveel positieve acties om ze te helpen.
Hoe mooi is het, dat vanuit de dagelijkse hectiek waar je dag in, dag uit, in meegedraaid hebt, ineens je selfcare, en die van je dierbaren, je grootste belang is. Jezelf en je dierbaren te beschermen.

De wereld probeert ons hier iets te vertellen. Dat dit is waar het om draait... Jijzelf en je dierbaren.

Ik hoor mensen zeggen dat ze het zo fijn vinden om meer tijd met hun kinderen te "kunnen" doorbrengen of in gezinsverband. Dat ze samen leuke dingen doen in huis die anders niet gedaan worden. Mensen worden creatief om hun kinderen te vermaken en zichzelf. En ondanks de isolerende nadelen, komt men dichter tot elkaar.

Maar bedenk je dat meer tijd doorbrengen met jezelf of met je dierbaren een keuze is die je ook zelf kan maken. Het hoeft niet zo te zijn dat dit je alleen opgelegd kan worden door opschudding op de aardbol door een heftig virus.

Ik zie het als een schreeuw van de wereld, of zelfs vanuit het Universum, om deze mooie dingen alsjeblieft meer en vaker te doen. Ook na het virus. De schreeuw van de eeuw! En ik ben er van overtuigd, dat er hierdoor zoveel verandering teweeg wordt gebracht, dat dit, als alles weer op gang komt, ook de mensen veranderd in hun bewustzijn. Als bedrijven weer opkrabbelen, als scholen weer beginnen, als bars weer open gaan, als films weer draaien.

Dit is een schreeuw die niemand meer vergeet. Waar iedereen op terugkijkt, met afschuw, maar ook met verwondering. Hoe mensen, ondanks de afstand die gehouden moet worden, voor elkaar klaar staan, hoe dicht mensen tot elkaar komen. Van hart tot hart. Ik wens het oprecht. Dat dit is wat het ons oplevert na het enorme offer dat de mensheid heeft moeten doen.

Is al het nieuws ook voor jou wel heel veel? Ervaar jij het als iets dat bovenop je normale dagelijkse dingen in je schoot wordt geworpen?

 • Probeer je te berusten in de situatie en hervind jezelf.
 • Probeer zoveel mogelijk positief te denken en te spreken. Doen we dit massaal, dan ontstaat er een golf van positieve energie. Wat je uitzendt, komt bij je terug.
 • Maak gebruik van de tijd die je nu krijgt om tot jezelf te komen.
 • Beperk jezelf tot 1 of 2 nieuwsmomenten per dag.
 • Creëer iedere dag een vrolijk moment. Zodat je kunt lachen.
 • En doe dingen die je rust, troost en vooral hoop brengen.
 • Luister muziek, lees, bid, help, speel en geniet van je dierbaren. Sta ze bij, ook als je er niet naartoe kunt. Zijn sommige van je dierbaren op afstand, help elkaar dichterbij te brengen met online mogelijkheden en help ze ook hun verhaal kwijt te kunnen over wat er bij ze binnenkomt aan berichten.

Zo kunnen we gehoor geven aan de schreeuw van de wereld en goed voor jezelf en elkaar blijven zorgen. Ook na Corona.

Kijk hier voor meer inspiraties.


Rust, Reflectie en Groei

Ik hoor nogal wat weerstand, geklaag, gezucht en gejammer om me heen vanwege de thuis quarantaine. Mensen weten niet meer wat ze met deze isolatie aanmoeten. Maar misschien kun je met deze inspiratie proberen de situatie eens met andere ogen te bekijken, dan kun je er toch een hoop positiefs uithalen. Want het is niet alleen kommer en kwel.

Ik hoop dat dit een inzicht voor je kan zijn dat meer berusting kan geven. Door je juist over te geven aan de situatie en er in mee te gaan, in plaats van er tegenin te gaan, wordt het voor jou en de mensen om je heen een stuk aangenamer.

Deze periode brengt naast ellende, zorgen en angst namelijk ook mooie dingen met zich mee.

Rust, Reflectie en Groei!

Laten we daar eens induiken.

Rust:

Misschien zie je alleen nog drukte om je heen omdat jouw dagelijkse leven zich nu binnen 4 muren afspeelt, maar er is echt volop rust om je heen. Probeer daar inzicht in te krijgen en in mee te voelen.

 • Denk aan de rust op de weg en de files die opgelost zijn, en er is minder tot geen reistijd.

 • Of aan de rust op straat, in je woonplaats.

 • Wat dacht je van dat het leven nu even bevrijd is van overdaad en hoeveel rust dat met zich meebrengt (de tekorten nu even buiten beschouwing laten).

 • Veel minder moeten, minder moeten voldoen aan eisen die aan je gesteld werden of die je aan jezelf stelde.

 • Het minimalisme brengt creativiteit naar boven zoals we nog nooit gezien hebben.

 • En natuurlijk de rust door het vogelgezang dat nu nog beter te horen is.

Door al deze rust, ontstaat reflectie. Inzichten die je op nieuwe ideeën brengt. Nieuwe mogelijkheden en nieuwe kansen. En een kans om de dingen eens anders te doen. Misschien wel met meer voldoening.

Reflectie:

 • We zien op het moment beter dan ooit in, dat onze familie het allerbelangrijkste is en worden er door deze omstandigheid bovenop gezet. Het gemis van dierbaren die we even niet kunnen ontmoeten laat ons inzien waar onze prioriteit ligt.

 • Gezondheid gaat boven alles. Daar waar we eerder nog wel eens een oogje dicht knepen omdat we andere dingen "belangrijk" vonden, doen we die concessies nu niet meer, omdat we nu volop doordrongen zijn, dat naast familie, gezondheid het grootste goed is dat je kunt hebben in je leven.

 • Dat brengt me bij het volgende. We relativeren nu als de beste waar bepaalde belangen liggen. Hoe deed je dat eerder? Hoe keek je voorheen tegen de zaken aan? Onderwerpen van belang veranderen ineens. Dingen die we groots vonden, zijn ineens klein en onbelangrijk of in elk geval minder belangrijk.

 • En door te kunnen relativeren ontstaat er een nieuwe invulling van tijd. Deze wordt met een andere prioriteit ingevuld. Tijd krijgt een andere lading. Er ontstaan mogelijkheden voor afzondering en tijd voor jezelf, omdat je dag in dag uit dicht op elkaars lip zit. Er ontstaat tijd voor ontspanning. Neem die tijd nu het er is en maak er een nieuwe gewoonte van.

 • Verbroedering ontstaat waar we hard op weg waren naar een gespleten samenleving. #samensterk. Iedereen helpt elkaar en staat klaar voor elkaar. Een prachtige wensen.

 • We waarderen bepaalde beroepsgroepen ineens. Mooi om te zien welke beroepen in een tijd als deze die langverwachte waardering verdienen.

Vanuit reflectie kun je een volgende stap maken. Zodat je het positieve uit de situatie kunt omzetten in iets dat je vooruit helpt en verder brengt. Door al deze verandering ontstaat er ruimte voor nieuwe dingen, voor schakeling naar een nieuwe invulling van je leven. Naar groei. Grijp die kans nu hij zich aandient.

Groei:

 • We blijken ineens veel sterker dan we dachten te zijn. We kunnen onze kracht oprekken en grenzen hierin verleggen. Een nieuwe standaard creëren.

 • We zijn veel wijzer dan we verwacht hadden. Situaties anders inschatten, lering trekken, en nieuwe voorzorgsmaatregelingen treffen is de kennis die we hebben opgedaan. Deze wijsheid kunnen ons helpen hervormen in meer afbakening van je zekerheden.

 • Nieuwe ontwikkelingen bieden mogelijkheden en nieuwe mogelijkheden bieden ontwikkelingen. Groei staat niet stil. Beweeg je mee met veranderingen zonder al te veel weerstand, dan kun je makkelijker groeien naar weer nieuwe stappen.

 • Er is tijd voor verbreding van kennis. Denk aan muziek, taal, hobby en andere dingen die je al tijden graag wilde doen. Maar ook groei in bewustzijn. Er is plaats voor bewust groeien en hier tijd voor nemen. Het lezen van boeken, het schrijven van gedachten, het leren van nieuwe vaardigheden op dit gebied. Het volgen van een e-learning op gebied van je selfcare is een optie.

Al met al zit er een behoorlijke positieve shift in deze crisis. Voor wie hem zien wil. Wil je blijven hangen in de nadelen, dan zal dat ook zijn waar je mee geconfronteerd blijft. En als ik moet kiezen tussen blijven hangen in de nadelen of gebruik maken van de voordelen, dan hoef ik niet lang na te denken om voor het laatste te gaan.

Jij?


Ontspanning voor zeer gevoelige personen

Bijna elk leven wordt op de een of andere manier geraakt door de COVID-19-pandemie. We beleven ongekende tijden als gemeenschap, land en wereld.
Als een zeer gevoelige persoon (HSP) voel je je ongetwijfeld hard getroffen door alles wat er om je heen gebeurt.
Gezien hoe je HSP-hersenen zijn bedraad, is het volkomen logisch als je het nu moeilijk hebt.
Dit is waarom:
De belangrijkste kenmerken van het zijn van een zeer gevoelige persoon zijn:

 • Diepte van verwerking,
 • Empathie,
 • Bewustzijn van fijnheden
 • En een neiging tot overstimulatie.

Deze maken je bijzonder kwetsbaar voor hoge niveaus van stress, paniek en angst tijdens de Corona-uitbraak.
Om nog maar te zwijgen van het feit dat velen van jullie al de helpers en luisteraars binnen je vriendenkring, familie, of beroep zijn. Je helpt al gauw mensen om zich beter te voelen. Maar ondanks je inspanningen kun je ze niet helpen om zich beter te voelen. Je voelt alleen hun stress door de voortdurende en steeds veranderende crisis waarmee we worden geconfronteerd.
Je bent overweldigd. Je voelt alles. Je draagt ​​nu het gewicht van zoveel anderen. Geen wonder dat je zo moe bent en je angstig voelt.

Gezien deze algemene aspecten van het zijn van een HSP (hooggevoelig persoon), is het essentieel dat je gedurende deze periode extra goed voor jezelf zorgt.
Goed voor jezelf zorgen is op dit moment geen luxe (dat is het nooit), maar een sociale verantwoordelijkheid zodat je zo geaard mogelijk kunt blijven.
We weten niet zeker wat ons te wachten staat, dus we moeten ervoor zorgen dat we op dit moment ons meest toegeruste en veerkrachtige zelf zijn. (Vergeet niet dat je gevoelig én sterk tegelijk kunt zijn!)
Als we voor ons gevoelige zelf zorgen, kunnen we behendig reageren op de crisis in plaats van overweldigd te worden door angst en paniek.

Daarom deel ik 7 zelfzorgstrategieën voor zeer gevoelige mensen (HSP) tijdens de Coronavirus:

1. Beperk blootstelling aan media over de uitbraak, inclusief nieuwsbronnen, televisie of sociale media. 

Kijk slechts 1 à 2 keer naar nieuwsberichten of informatieve programma's of maak je er van tijd tot tijd helemaal vrij van. Vanwege je diepgaande verwerking en hoge mate van empathie, zullen verontrustende nieuwsverhalen bijzonder belastend zijn voor je zenuwstelsel. Hoewel het op dat moment misschien niet veel lijkt, voegt elk "extra nieuwsbericht" gewoon extra stress toe aan je systeem.
Na verloop van tijd zal dit je zowel fysiek als emotioneel afzwakken - waardoor je je overweldigd voelt door angst, gevoelloosheid of hulpeloosheid - als je dat al niet zo voelt.

Het is prima om je even af te zonderen, zelfs voor grotere tijdsblokken, gewoon om jezelf geaard te houden. Ik beloof je dat het nieuws er echt nog zal zijn als je weer terugkomt uit je afzondering.
Als je ervoor kiest om deel te nemen aan sociale media, breng dan je balans aan met opbeurende inhoud. Het is vooral belangrijk om berichten te vermijden die bedoeld zijn om opruiend te zijn of om angst of paniek te veroorzaken. Als het te moeilijk is om het scrollen te stoppen, overweeg dan om nieuws- of sociale media-apps (tijdelijk) van je telefoon te verwijderen. Je kunt ook tijdslimieten instellen of een app gebruiken die bepaalde sites gedurende een vooraf bepaalde periode blokkeert.

Wanneer je de blootstelling aan nieuwsbronnen begint te beperken of te vertragen, zal dit in het begin ongemakkelijk zijn. Dat is volkomen normaal. Geef het gewoon wat tijd om te slagen. Terwijl je geest en lichaam tot rust komen, zul je blij zijn dat je bent weggegaan om perspectief te krijgen. Zelf volgde ik eerst 2 -3 maal daags de liveblog van de NOS. Ik was bijna dagelijks in tranen van alle nood, en tragische berichten. Dit raakte me tot op het bot. Zo werkt dat nu eenmaal bij HSP's. Dag in dag uit voelde ik me doodmoe. Uiteindelijk heb ik me een weekend afzijdig gehouden van de liveblog en het was een verademing. Inmiddels heb ik daar een volle week aan toegevoegd en ik kom nu iets meer tot rust. Ik beperk me nu tot het avondjournaal en de persconferenties. Ik voel me nu wat meer ontspannen.


2. Concentreer je op wat je wel kunt controleren.

Hier is een belangrijk feit over zeer gevoelige mensen: je bent van nature bedraad om je alle mogelijkheden in te beelden en voor te stellen. Is het gek dat je dan door een wereldwijde pandemie wordt verlamd door angst?
Als je het nieuws of sociale opmerkingen leest, is het grootste gevoel voor velen onzekerheid. En terecht. Scholen sluiten. Sportseizoenen zijn opgeschort. Reizen is voorlopig van de baan. De schappen waren ineens leeg in de winkel. Aantal IC plekken moesten halsoverkop toenemen
Je geest wordt overspoeld met vragen: hoe lang gaat dit duren? Welke impact heeft dit op de economie? Wanneer kunnen mijn kinderen terug naar school? Heb ik straks nog een baan om naar terug te keren?

In deze tijden moedig ik je aan om je te concentreren op wat je wél kunt beheersen. Dit kan inhouden hoe je reageert op je emoties, met wie je praat over je gevoelens (of juist niet) en welke nieuwsbronnen je gebruikt. Het kan gaan om het beheersen van kleine keuzes, zoals wat je draagt, wanneer je kookt, wat je leest of wanneer je met je hond loopt, om zo meer rust en dosering aan te brengen.

Zelfzorg oefening: Stel een timer in van 5 minuten. Schrijf alles op wat je nu kunt regelen. Blijf schrijven, zelfs als je niets kunt bedenken. Je hart zorgt vanzelf voor de juiste ingeving. Deel deze lijst met iemand die het gemakkelijk kan zien, of wil je het voor jezelf houden, zet het dan op je telefoon voor een snelle referentie, voor wanneer je je zorgelijk of overbelast voelt. Zo heb je altijd een backup om op terug te vallen of om je gedachten te veranderen.

3. Breng tijd buiten door of in de natuur. (wees creatief zijn als je dat niet kunt.) De natuur is ongelooflijk helend en aardend voor de meeste zeer gevoelige mensen. Hoewel we de vereisten voor sociale afstand in acht moeten nemen, kun je mogelijk een wandeling maken, in een park zitten of een fietstocht maken zonder anderen in gevaar te brengen.

Als je je in quarantaine bevindt, misschien ivm een hoger risico, en je je huis niet kunt verlaten, overweeg dan creatieve manieren om jouw 'natuur'-oplossing thuis te realiseren, zoals:

 • Breng tijd door in de zon in je tuin, op je balkon of bij je raam. 
 • Geef speciale aandacht aan je planten in je tuin, op je balkon of in huis en zorg ervoor dat je bewust hun kleuren en texturen waardeert.
 • Luister met gesloten ogen naar het geluid van regen, of misschien heb je een kleine fontein in je tuin.
 • Neem een ​​bad of douche met geuren uit het bos, zoals cederhout of dennen.
 • Gebruik oordopjes en een app met natuurgeluiden om je een natuurimpressie te geven.

4. Wend je tot je huisdieren.

Onze geweldige huisdieren doen normaal al zoveel voor ons gevoelige zenuwstelsel. Het is geweldig om je juist nu te wenden tot deze harige vrienden. Overweeg deze met huisdieren doordrenkte zelfzorg strategieën:

 • Geef je huisdier wat extra knuffeltijd. Herinner ze eraan hoe geliefd ze zijn.
 • Als je thuis werkt, aarzel dan niet om een ​​werkplek in te stellen waar je huisdier naast je kan kruipen.
 • Maak, ter onderbreking, een extra ommetje met je hond.
 • Uit je diepste angsten en zorgen aan je huisdieren. (Echt!) Ze zullen niet oordelen.
 • Maak tijd vrij om met je huisdieren te spelen. Het is goed voor jullie allebei!

5. Maak nieuwe routines om jezelf te aarden.

Als je dagelijkse routine volledig is verstoord door deze crisis, voel je je onrustig en gedesoriënteerd. Dan is het tijd om een ​​nieuwe routine te creëren, ook als je het huis niet uit kunt.
Benut de kracht van routine om rust en zekerheid te creëren. Een routine hoeft niet spectaculair te zijn. Je kunt je verbinden aan gewoonten zoals:

 •  Elke dag op hetzelfde tijdstip op te staan. 
 • 10 Minuten mediteren of een (ontspannend) boek lezen bij het ontwaken.
 • Eten op vaste tijden, 
 • Of misschien kan het de bereidheid zijn om je telefoon een uur voor het slapengaan uit te zetten.

Ik nodig je uit om nu even te pauzeren en drie dingen op te schrijven die je kunt doen bij het ontwaken en voor het slapen gaan, om je dag vanuit een gecentreerde plaats te beginnen of te beëindigen. Dit kan zijn lezen, het bed opmaken, een instrument bespelen, in je dagboek schrijven een paar (yoga) oefeningen of met je kinderen spelen. Overweeg om ook routines te maken met je partner of je gezin. Denk aan gezamenlijk ontbijten (als je dat nog niet deed), een gezamenlijke wandeling na het eten. Of een balletje trappen met de kinderen.

6. Hou je vast aan het goede.

Wat je ook zoekt, je zult het vinden. Als je zoekt naar nieuwsbronnen of verhalen over het negatieve, zul je het vinden. Maar als je naar het goede zoekt, zul je het ook vinden.
Er zijn veel verhalen die de kracht van de menselijke geest in crisis weergeven. Van mensen die naar de winkel gaan voor ouderen/risicogroepen, tot de Italianen die in quarantaine zingen, er zijn overal verhalen over hoe de menselijke geest zich openbaart tijdens deze wereldwijde crisis.

Er zijn vast ook mogelijkheden in je eigen leven te vinden. Misschien kom je door je tijd thuis weer dichter tot je partner, of kun je een nieuwe taal leren, een instrument leren, je welzijn verbeteren, een online cursus volgen tbv je bewustzijn (!) of je prioriteiten opnieuw beoordelen. Je hebt tijd om aan je dagboek te werken of je huis te ordenen. Je bedrijf kan creatief worden in hoe het services kan verschuiven naar meer online-gebaseerde oplossingen.

Wij blijken creatiever dan ooit. Ik denk dat 2020 het jaar van de creativiteit is. Als ik kijk hoe mensen tot geweldige oplossingen komen. Waar was deze creativiteit voorheen, dat het zo moest worden afgestoft? Hoe bijzonder is het dat al deze kwaliteiten ineens opbloeien?
Onthoud dat we altijd vinden wat we zoeken. Hoewel we het wereldwijde lijden en de crisis niet kunnen negeren, moeten we erkennen dat een toestand van grote angst voor een langere periode, je tot het inzicht brengt, dat je de pandemie niet ineens kunt veranderen. Gebruik dat prachtige gevoelige brein om nu, midden in de crisis, het goede te omarmen.

7. Beperk de tijd die je besteedt aan het praten met anderen over de uitbraak.

Het is echt moeilijk om de uitbraak op dit moment niet het belangrijkste - en enige - gespreksonderwerp te laten zijn. Maar net zoals onszelf te veel blootstellen aan nieuwsverhalen en sociale media over het corona virus belastend kan zijn, geldt hetzelfde voor gesprekken met anderen.
Als een zeer gevoelige persoon is het belangrijk om te kunnen verwerken wat je voelt, met iemand die empathisch en niet-veroordelend zal zijn. Helaas kun je, gezien je diepe gevoel en behulpzame karakter als HSP, ook degene zijn waar veel mensen naar toe gaan als ze een luisterend oor nodig hebben, waardoor je geen plek meer hebt om je gedachten en gevoelens te delen.

Het is prima om grenzen te stellen aan anderen om je tijd te beperken om over de uitbraak te praten. Overweeg deze verklaringen te gebruiken:

 • "Laten we vijf minuten praten over Corona en daarna wil ik van onderwerp veranderen en je vertellen over.... dit nieuwe recept dat ik heb geprobeerd"
 • "Laten we nu even stoppen met praten over de Corona crisis. "Waar geniet jij nu van op televisie?"
 • "Ik hoor dat je je nu echt zorgen maakt. Ik ook. Laten we even de tijd nemen om te praten over iets dat ons juist kan opbeuren, in plaats van het vergroten van onze zorgen."
 • "Ik ben nu ook overweldigd door al het nieuws. Laten we ons concentreren op hoe we voor onszelf zorgen in deze heftige tijd."
 • "Ik beperk mijn blootstelling aan media tijdens de Corona uitbraak. Kunt je wachten met het sturen van artikelen tot de volgende dag/week?"
 • "Het lijkt erop dat het nieuws je echt raakt. Heb je een coach of iemand anders die je kan helpen dit te verwerken?"

Er zijn veel andere manieren waarop je zelfzorg kunt beoefenen in deze onzekere tijd.
Ik deel een paar andere ideeën die het vermelden waard zijn:

 • Maak contact met anderen via videochat of beeldbellen.
 • Ontdek hoe je anderen kunt helpen.
 • Wees lief voor jezelf.
 • Oefen meditatie, yoga of andere rustgevende activiteiten.
 • Stuur weer ouderwets brieven ipv apps aan dierbaren die geïsoleerd zijn vanwege quarantaine, of die vanwege reisbeperkingen niet naar huis kunnen. Het hoeft geen kommer en kwel te zijn om je te ontlasten, het schrijven zelf geeft je al de mogelijkheid om jouw spanning te verlichten en je verblijdt iemand anders met een leuke brief.
 • Denk na en herzie je prioriteiten.
 • Beperk je schermtijd.
 • Schakel niet-essentiële meldingen op je telefoon uit.
 • Gebruik humor of kijk luchtige, grappige shows of media. In deze tijd sluit ik elke dag af met een paar afleveringen van Friends.

Hoe je er ook voor kiest om voor jezelf als een gevoelig persoon te zorgen, ik hoop dat je iets vindt dat voor jou werkt en dat je je ook eraan houdt. En zelfzorgstrategieën werken het beste als je het consequent toepast.

Stay Jolly!